Trimite referat

Stiati ca ...

Pentru ca isi imparte orbita cu alte corpuri ceresti, Ceres a fost clasificata planeta pitica. Ceres imparte orbita cu milioane de asteroizi din centura principala a asteroizilor. Aceasta centura de asteroizi este situata intre planeta Marte si planeta Jupiter.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Cicloalcanii

Materie: Chimie
Accesari: 6.920
Download-uri: 614
Nota: 5.89 (2411 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Cicloalcanii
Publicitate:

Trimis de Elena
din 01 Septembrie 2009

Ciclohexanul

Sunt posibile doua forme izomere, fara tensiune, ale inelului ciclohexanic in care toti atomii de carbon au unghiuri normale de 109 28', forma scaun si forma baie.

Acesti doi izomeri de conformatie au un continut de energie diferit. Din formule se vede ca in forma scaun toate grupele CH2 sunt in pozitie eclipsata. Forma scaun este deci mai stabila decat forma baie. Din cauza eclipsarii legaturilor C-H din forma baie, legaturile C-C sufera o usoara rasucire, prin care tensiunea, prin care tensiunea de eclipsare a grupelor CH2 este atenuata, rezulta o asa numita forma baie rasucita („twist form"). Forma baie este deci intr-o oarecare masura flexibila, in timp ce forma scaun este rigida, caci la aceasta din urma orice rasucire a unei legaturi C-C provoaca o crestere a tensiunii de eclipsare si aparitia unei mici tensiuni angulare.
Forma scaun este mai flexibila decat forma baie (sau mai exact de forma „twist") cu 5,5 kcal/mol. La transformarea in forma baie, forma scaun trebuie sa treaca o bariera de energie (energie de activare) de 10,5 kcal/mol (cauzata de aparitia temporara a unei tensiuni angulare). Aceasta bariera de energie (determinata cu ajutorul spectrului de rezonanta magnetica nucleara ) este destul de inalta pentru ca cele doua forme, scaun si baie, sa existe ca doi izomeri distincti, dar nu este suficienta pentru a face posibila izolarea lor. Din spectrele in infrarosu si Raman, precum si prin metoda difractiei electronilor s-a stabilit ca moleculele ciclohexanului se afla la temperatura camerei, aproape exclusiv in forma de scaun (O.Hassel,1941). Din anumite consideratii termodinamice rezulta ca numai o molecula dintr-o mie poate exista temporar in forma baie. Forma baie se intalneste insa in molecule constranse steric de exemplu in sisteme cu puncte (v. mai departe).
Pentru studiul izomeriei sterice sunt utile modele moleculare (dupa Stuart Briegleb, Dreiding si altele) cu ajutorul carora pot fi reproduse, la scara , diferitele conformatii posibile ale moleculelor (fara tensiune)....

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Cicloalcanii
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate