Trimite referat

Stiati ca ...

Un espresso are mai putina cofeina decat o ceasca de cafea.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Cercul care se inchide

Materie: Filozofie
Accesari: 2.087
Download-uri: 211
Nota: 5.63 (819 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Cercul care se inchide
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

Lucrarea "Cercul care se inchide" a lui Barry Commoner se inscrie in vasta literatura occidentala care se ocupa de problematica corelatiei dintre om si mediul ambiant, una din problemele globale ale epocii contemporane.

Bazata pe exemple concrete, cartea face o serioasa analiza a surselor crizei ambientale in S.U.A . si releva argumentat ca nu suprapopulatia, superabundenta' productivitatea excesiva trebuie incriminate' ci folosirea unei tehnologi care, urmarind numai obtinerea profitului, creeaza o opozitie intre avtivitatea umana si echilibrul naturii.

"Oamenii- arata Commoner - s-au smuls din cercul vietii imbolditi nu de nevoi biologice, ci de organizarea sociala pe care au nascocit-o pentru a cuceri natura; un mijloc de a dobandi bogatii care satisfac cerinte aflate in conflict cu cele care guverneaza natura.Rezultatul final este criza mediului ambiant, o criza a supraviettuirii. Pentru a supravietui, trebuie sa inchidem cercul. Trebuie sa restituim naturii bogatia imprumutata de la ea."

Solutia preconizata de Commoner, si care vadeste incredere in progresul civilizatiei contemporane,sustinand pozitia optimista opusa atit "pesimismului ecologic",cat si conceptiilor apologetice ale "optimismului tehnolotgic",nu consta in renuntarea la avantajele procesului sau la reducerea numarului populatiei- ceea ce ar conduce la o reducere a poluarii- ci in renuntarea la programele militare si alocarea fondurilor acestora reorganizarii economiei conform cu cerintele ecologice.

Intelegerea crizei ambientale, arata autorul, ne ajuta sa sesizam necesitatea unei schimbari cu caraaccter economic si social care sa aduca totodata si rezolvarea acestei crize.
Unii aruncau vina poluarii asupra cresterii demografice:"Lantul cauzal al deteliorarii mediului ambiant este usor de urmarit pana la origine.

Prea multe automobile, prea multe fabrici, prea multi detergenti, prea multe pesticide, tot mai multe dare de vapori de la avioanele cu reactie, prea putine instalatii de purificare a apelor uzate, prea putina apa, prea mult bioxid de carbon- toate acestea provin , evident de la cresterea numarului populatiei."Unii acuzau belsugul:"Statele Unite, cu 6% din populatia lumii, produc peste 70% din reziduurile solide ale omenirii.", si proslaveau saracia:"Fericiti negrii muritori de foame de pe Mississippi,cu latrinele lor, caci sunt sanatosi din punct de vedere ecologic si vor mosteni aceasta tara."

Altii acuzau agresivitatea innascuta a oamenilor :"Tristul adevar este acela ca noi alcatuim specia cea mai nemiloasa care a trait vreoata pe Pamant."Un cleric invinovatea profitul:"Siluirea mediului a ajuns sa fie o realitate a vietii noastre nationale numai pentru faptul ca este mai profitabila decat administrarea cu spirit de raspundere a resurselor limitate pe Pamant."

Un om politic dadea vina pe tehnica:"De ani de zile, o tehnica scapata de sub control, a carei unica lege este profitul, ne otraveste aerul, ne pustieste solul, ne distruge padurile si ne viciaza resursele de apa."Ecologul R.A. Cameron ii acuza pe oamenii politici:"Exista o anumita paralizie in sectoarele noastre politice de guvernamant, care sunt primele chemate sa legifereze si sa aplice masurile preconizate de ecologi...

Acele industrii care profita de pe urma siluirii mediului au grija sa fie alesi deputati cu intelegere pentru situatia lor si sa fie numiti birocrati cu vederi similare."Un observator subtil ii acuza pe toti:" Ne-am gasit dusmanul:acesta suntem noi."Noi am distrus circuitul vietii,transformand nenumaratele lui cicluri in fenomene liniare, artificiale, create de om: petrolul este extras din pamant, este distilat, ars in motoare sub forma de carburant si transformat in gaze nocive, care apoi se degaja in aer. La capatul liniei avem smog-ul.

Alte rupturi provocate de om in ciclurile ecosferei duc la aparitia chimicalelor toxice, apelor uzate, a gramezilor de gunoaie, dovedind toate puterea noastra de a sfasaia tesatura ecologica ce sustine de milioane de ani viata pe Pamant.

Cartea se ocupa de problema poluarii.Ea incepe cu ecosfera, cadrul in care civilizatia a savarsit faptele ei mari si ingrozitoare.Trece apoi la descrierea unora dintre daunele aduse de noi ecosferei- aerului, apei, solului.Catea este in mare masura un efort de a descoperi cere actiuni omenesti au intrerupt circuitul vietii si de ce.

ECOSFERA
Stiinta care studiaza relatiile si procesele ce leaga fiecare vietate de mediul ei fizic si chimic se numeste ecologie.Ecologia este stiinta gospodaririi planetei, caci mediul ambiant este casa creata pe Pamant de catre vituitoare pentru vietuitoare .Este o stiinta tanara si continutul ei in cea mai mare parte, s-a constitut din cunoastereea doar a unor segmente mici ale retelei de viata de pe Pamant.

Ecologia n-a reusit inca sa elaboreze in mod explicit acel tip de generalizari coerente,simplificatoare pe care il gasim,sa zicem,in legile fizicii.Totusi,exista cateva generalizari...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Cercul care se inchide
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate