Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Ceausescu

Materie: Istorie
Accesari: 1.999
Download-uri: 606
Nota: 5.37 (493 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Ceausescu
Publicitate:

Trimis de aurel
din 10 Martie 2006

Cu trupele sovietice pe teritoriul sau, Romania a pasit in era comunista. Pe 30 decembrie 1947 regele Mihai I a fost obligat sa abdice si Romania a fost proclamata Republica Populara.Partidele politice au fost scoase in afara legii, in timp ce Partidul Comunist, fondat in 1921, care s-a identificat cu interesele sovietice, a preluat intreaga putere prin forta.

"Construirea socialismului" a inceput prin punerea bazelor unei economii planificate cu accent pe tipul stalinist de industrializare, ceea ce a insemnat nationalizarea industriei, a bancilor si companiilor de transport, colectivizarea fortata a agriculturii. Modelul sovietic a fost introdus in toate domeniile societatii. Romania a devenit membra a CAER (1949-1991) si a tratatului de la Varsovia (1955-1991), iar in 1955 a devenit membra ONU.

Dupa moartea lui Gheorghe Gheorghiu Dej (1965), functia de conducator al partidului, care dupa 1967 s-a cumulat cu cea de sef de stat, a fost monopolizata de Nicolae Ceausescu. Politica de distantare fata de Uniunea Sovietica si promovarea unei linii proprii in politica interna si externa - stabilirea de relatii diplomatice cu Germania Federala, mentinerea legaturilor cu Israelul si dupa razboiul arabo - israelian din 1967, in particular, condamnarea invaziei Cehoslovaciei din 1968 de catre tarile Tratatului de la Varsovia - nu a afectat structurile specifice ale societatii comuniste, care erau folosite pentru consolidarea gradata a puterii atotputernice proprii in cadrul partidului si statului.

S-a stabilit ca "in Republica Socialista Romania forta politica conducatoare a intregii societati este Partidul Comunist Roman".In 1967, Nicolae Ceausescu a fost ales in functia de presedinte al Consiliului de Stat. Prin reforma administrativa din februarie 1968 s-a revenit la organizarea traditionala pe judete si la denumirea de consilii pentru organele de conducere.

La 17 februarie 1968, in Cuvantarea la adunarea activului de partid din judetul Prahova, N. Ceausescu a expus pozitia tarii noastre cu privire la desfiintarea blocurilor militare, incetarea cursei inarmarilor nucleare, neprolefierea armelor nucleare.A fost reafirmat punctul de vedere al Romaniei referitor la lichidarea bazelor militare si retragerea trupelor de pe teritoriul altor state, relevandu-se ca "atata timp cat bazele miliatre si trupele straine vor continua sa existe pe teritoriul altor state, este greu sa se poata vorbi de infaptuirea riguroasa a principiului respectarii independentei si suveranitatii altor state.

"Referitor la nediseminarea nucleara, s-a reafirmat la 22 martie 1968, ca: "Romania considera ca un tratat de neproliferare care sa asigure pasi concreti spre dezarmarea nucleara, sa ofere garantii statelor ce renunta de bunavoie la procurarea armei atomice, sa permita desfasurarea nestanjenita a cercetarilor stiintifice sub egida unui control echitabil, ar putea juca un rol important in lupta omenirii pentru pace si securitate".

Anul 1968 a fost marcat de vizita in Romania a sefului de stat francez, generalul Charles de Gaulle si refuzul lui N. Ceausescu de a participa la cotropirea Cehoslovaciei.Cu prilejul vizitei in Romania a presedintelui de Gaulle, Nicolae Ceausescu a invederat ca normalizarea raporturilor intre statele europene presupune, intre altele, "lichidarea situatiei anacronice a impartirii Europei in blocuri militare, prin desfiintarea Pactului Atlanticului de Nord si, concomitent, a Tratatului de la Varsovia, retragerea trupelor straine de pe teritoriile altor tari, lichidarea bazelor militare straine, luarea unor masuri eficiente in vedera dezarmarii, a lichidarii unui pericol termonuclear."

Poporul roman a acordat un sprijin entuziast lui Ceausescu; multi intelectuali credeau in revigorarea drumului Romaniei spre Europa occidentala. Relativul liberalism al acestei perioade a dus si la unele progrese economice.La 23 august 1968, Declaratia Marii Adunari Nationale a Rebublicii Socialiste Romania cu privire la principiile de baza ale politicii externe a Romaniei releva pozitia constanta a tarii noastre, care "considera ca trebuie militat cu hotarare pentru a se ajunge la dezarmarea generala si, in primul rand, pentru a se infaptui in cel mai scurt timp eliminarea armelor atomice ce constituie un pericol pentru insasi existenta omenirii."

Un moment de cotitura il reprezinta anul 1971,marcat de neasteptatele"teze din iulie"si de cuvantarea rostita la plenarea C.C. din noiembrie,cu atat mai descurajante cu cat veneau dupa scurta perioada de liberalizare,plina de optimism si promisiuni.Tezele arunca brutal intreaga cultura indarat cu peste 10 ani,reluand formulari de mult uitate:critica"ploconirea fata de ceea ce este strain si mai cu seama fata de ceea ce este produs in occident",atmosfera"de comodiatte,da ingaduinta mic-burgheza",cere sa se puna capat"conceptiilor liberaliste,mic-burgheze,anarhice";filozofii si istoricii il supara cel mai tare,deoarece uita ca stiinta lor"nu ...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Ceausescu
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK