Trimite referat

Stiati ca ...

In pustiurile din Peru creste un cactus care poate sa mearga. In loc de radacini el are niste excrescente acoperite cu tepi ascutiti. Cand bate un vant puternic, cactusul se deplaseaza pe distante mari, luandu-si umezeala si hrana nu din sol ci din aer.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Cauza si considerent

Materie: Drept
Accesari: 2.477
Download-uri: 126
Nota: 5.34 (1409 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Cauza si considerent
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 02 Iulie 2008

Exista ceva in plus independent de intentia necesara pentru structura valabila a unui contract
Candva, adagiul “ ex nudo pacta nulla obligatio oritur” a fost abandonat sub influenta juristilor Canonului Epocilor de mijloc, intrebarea a fost daca o promisiune goala este auto suficienta sau daca ceva a fost nevoie pentru a garanta seriozitatea si legalitatea angajamentului. Acolo putea astfel sa fie o conditie in ceea ce priveste forma. Dar seriozitatea angajamentului putea de asemenea sa fie garantata de doctrina cauzei ca raspuns la intrebarea cur debetur.

Astfel inspiratia a fost cautata in doctrina de lege nesigura, romana, a cauzei, si aceasta doctrina este reantrecuta si poate fi gasita intr-un anumit numar din tarile in care s-a aplicat dreptul roman. Dreptul Englez insa a luat o cale diferita, cu doctrina lui de considerent. In ceea ce priveste Dreptul German insa, acesta nu cunoaste nici o doctrina a cauzei sau a considerentului.

Aceste teorii ridica majore controverse doctrinale, despre care acesta nu este locul potrivit pentru a ne apuca sa discutam acum. In absenta unor materiale comune o sa mergem inainte folosind juxtapunerea in schimbul unei comparatii.

Dreptul francez: cauza
Dreptul englez: considerent
Dreptul german: nici cauza si nici considerentul

A. Dreptul francez: Notiunea de cauza

Acesta este un complex de teorii, complex foarte mult discutat de academicieni, dar foarte semnificant in ceea ce priveste deciziile instantelor de judecata. Pornind de la o discutie generala, o sa examinam succesiv aplicarea traditionala de catre instante si aplicarea lui actuala ( recenta).
Conditiile, in ceea ce priveste cauza sunt gasite atat in dreptul francez, italian si cel canadian.

Articolul 1108 din codul civil francez, prevede patru conditii care trebuie indeplinite pentru ca o intelegere (un contract) sa fie valabil din punct de vedere legal si anume:
1. sa existe consimtamantul partii care se obliga
2. persoana care se obliga sa aiba capacitatea de a contracta
3. sa existe un obiect bine determinat care formeaza materia de studiu a intelegerii
4. o cauza legala pentru care persoana se obliga

Articolul 1325 din codul civil englez prevede trei conditii care trebuie indeplinite pentru ca un contract sa fie valabil si anume:
1. sa existe intelegerea prealabila a partilor
2. sa existe o cauza
3. un formular prescris de lege.

Articolul 1485 din codul civil al Canadei, ne spune ca o intelegere (un contract) este valabil incheiat daca exista consimtamantul partilor, parti care trebuie sa aiba capacitate de a contracta, daca in schimb,in plus, legea cere un forma speciala pentru a fi respectata ca o conditie necesara pentru formarea lui, sau daca nu partile cer ca contractul sa primeasca forma unei intelegeri solemne. De asemenea este esential pentru un contract, , sa existe o cauza licita si un obiect determinat.

Notiune de cauza este de asemenea o notiune folosita in Dreptul Francez ,in acest timp, de catre tribunale, din considerente cu privire la imbogatirea nedreapta sau a imbogatirii fara justa cauza, , sau cu alte cuvinte, fara a exista un motiv justificat.

Istoria cauzei este complicata pentru ca isi are originile atat in traditiile Romane cat si in traditiile canoniste care eu tendinta sa le prezinte diferit: legatura obiectiva, desi nesigura, in dreptul roman si in explicatia data de Domat in secolul XVII, se refera la ea ca la o cauza a obligatiei, si aspectul subiectiv care provine de la traditia morala canonista.

Ar trebui sa se stabileasca ca intelesul obiectiv al cauzei este intotdeauna acelasi, pentru aceleasi tipuri de contracte. In contractele sinalagmatice, intalnim consideratia.

(partea opusa), sau cu alte cuvinte, perspectiva consideratiei sa fie data de cealalta parte contractanta.

In cazul contractelor (actelor) cu titlu gratuit, este dezlegata intentia
abstracta de a oferii ceva fara a pretinde (a cere) ceva in schimb. In cazul contractelor cu titlu oneros (contracte care pentru a putea fi incheiate si produce efecte, presupun transmiterea efectiva a obiectului la care face referire intelegerea), transmiterea efectiva a bunului este cea care face ca contractul sa fie valabil si sa produca efecte. Aspectul subiectiv al cauzei, reprezinta motivul individual care a determinat partea obligata sa se lege in contract. Motivul este diferit de la un contract la altul. Codul Civil este inspirata din ambele traditii, atat romana cat si canonica.
Articolul 1131 din Codul Civil prevede ca o obligatie fara o cauza sau bazat pe o cauza falsa sau ilegala nu poate sa produca efecte.

Articolul 1132 C. Civil: O intelegere (un contract) este valabil chiar daca cauza nu a fost exprimata.
Articolul 1133 C. Civil: O cauza este considerata ileg...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Cauza si considerent
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate