Trimite referat

Stiati ca ...

Exista ploi cu broaste, serpi si pesti. Acest fenomen a avut loc din California pana in India. Tornadele si trombele marine sunt principalele cauze ale acestui fenomen, deoarece acestea ridica mari cantitati de apa din lacuri, mari sau oceane cu tot cu vietuitoarele din ea.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Casatoria in dreptul roman si contemporan

Materie: Drept
Accesari: 10.976
Download-uri: 2.147
Nota: 6.39 (1511 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Casatoria in dreptul roman si contemporan
Publicitate:

Trimis de aurel
din 13 Aprilie 2006

Casatoria, la romani, era o uniune intre barbat si femeie, o asociere pentru toata viata, o impartasire a dreptului civil si religios - nuptie suntcomunicatio maris et feminae, consortium omnis vitae, divini et humani iuris comunicatio; era uniunea barbatului si a femeii ce implica o viata comuna - nuptia sive matrimonium este vire et mulieris conjuctio, individuam consuetudinem vitae contiens.

Astazi, casatoria este definita ca uniunea liber consimtita dintre barbat si femeie, incheiata in concordanta cu dispozitiile legale, in scopul intemeierii unei familii si reglementata de normele imperative ale legii.

Romanii au cunoscut mai multe feluri de casatorie corespondente intr-o anumita masura epocilor de drept care s-au succedat si totodata au coexistat unele cu altele. Astfel, casatoria cu manus, adica cu puterea maritala a barbatului exercitata asupra ei, femeia parasea familia de origine rupand astfel legaturile agnatice cu acestea, si intra in familia sotului dobandind in noua familie drepturi noi, respectiv dreptul de succesiune si dreptul la rudenia civila, agnatiunea. In aceasta conditie ea nu putea fi emancipata si nici data in adoptiune.

Casatoria fara manus era casatoria specifica dreptului clasic cu toate ca ea coexista si cu casatoria cu manus, care era oricum mai rara in aceasta epoca. Era o casatorie mai simpla si cu toate controversele ce au existat asupra ei, se pare ca ea exista inca din epoca veche, mai ales ca era mentionata de catre Legea celor XII Table, fiindca probabil era folosita de plebei.

Prin casatoria fara manus, adica fara puterea barbatului exercitata asupra femeii, aceasta ramanea in familia de origine avand doua pozitii dupa cum era cazul: prima, era sui iuris aflandu-se sub tutela perpetua a agnatilor, a doua, era alieni iuris, gasindu-se astfel sub patria potestas a lui pater familias. Aceasta era si ea o iustae nuptie, iustum matrimonium chiar daca barbatul nu avea autoritate asupra ei.

Concubinatul era casatoria specifica dreptului postclasic, o casatorie inferioara celor doua anterioare, care in dreptul vechi si dreptul clasic nu constituia decat o simpla uniune de fapt. Justinian a fost acela care a ridicat concubinatul la rangul casatoriei, dandu-i efectele juridice, creand un drept de mostenire fata de tatal lor pentru copiii naturali nascuti in afara casatoriei fara manus.

Astazi, prin concubinat intelegem o convietuire de fapt intre un barbat si o femeie, o perioada relativ indelungata de timp. Ea nu este o uniune juridica, nefiind reglementata de lege, astfel ca se deosebeste esential de casatorie, care are statut legal, determinat prin norme juridice.

Concubinajul nu este interzis de lege, dar nici nu i se pot aplica, prin analogie, dispozitiile legale referitoare la casatorie. Intre concubini se pot face conventii, daca acestea ar respecta conditiile de valabilitate din dreptul comun.

De obicei, dar nu obligatoriu, incheierea casatoriei era precedata de logodna - sponsalia, ce era o invoiala prin care viitori soti, ori personal ori prin intermediul parintilor, se obligau ca mai tarziu sa se casatoreasca.

In zilele noastre, cererea in casatorie este un lucru obligatoriu. In conformitate cu dispozitiile art. 12 C. fam., cei care vor sa se casatoreasca trebuie sa faca la serviciul de stare civila o declaratie de casatorie, prin aceasta exprimandu-se vointa, din partea amandorura, de a incheia casatoria. Declaratia de casatorie se face in scris si ea nu va putea fi data prin reprezentare, ci numai personal.

La romani, casatoria fiind considerata un act de drept privat, ea nu se putea incheia fara prezenta sotiei, in schimb se putea incheia fara prezenta sotului. Incheierea casatoriei era urmata de conducerea sotiei la casa sotului unde se dadea o petrecere rituala care atesta legitimitatea casatoriei.
Pentru incheierea casatoriei trebuiau indeplinite anumite conditii, conditii de forma si conditii de fond.

Conditii de forma.Acestea priveau numai casatoria cu manus:
confarreatio, casatoria specifica numai patricienilor care beneficiau exclusiv de indeplinirea unor ritualuri religioase de la care erau exclusi plebeii;usus, consta in coabitarea femeii cu barbatul timp de un an de zile, la capatul caruia femeia intra in mod automat sub puterea barbatului;coemptio, consta dintr-o mancipatiune facuta de insasi femeie catre viitorul ei sot.

Deci aceasta era o vanzare - cumparare simulata a femeii catre barbat, o forma de casatorie inventata de catre plebeii care nu aveau acces la confarreatio, cu scopul de a dobandi si ei putere, manus asupra sotiilor lor dupa modelul patricienilor.
Pentru casatoria fara manus, nu exista vreo conditie speciala privind forma. Aceasta se realiza simplu prin instalarea femeii in casa barbatului, ocazie cu care se dadea o petrecere de catre acesta.

Conditii de fond
Sunt aceleasi atat pentru casatoria cu manus cat si pentru casatoria fara manus. Astfel:
- conubium (ius conubii), era ac...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Casatoria in dreptul roman si contemporan
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate