Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Caracterizarea lui Praslea

Materie: Romana
Accesari: 4.173
Download-uri: 566
Nota: 4.18 (979 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Caracterizarea lui Praslea
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

Introducere:
Folclorul este partea integranta a culturi nationale si prezinta totalitatea faptelor de cultura populare,transmise prin cuvant si practici.Folclorul literal se deosebeste de literatura culta prin caracterul sau oral,traditional colectiv,anonim si sincretic.
Basmul este o componenta esentiala a literaturi popilare.Porneste de la realitate,imaginand o lume a dorintelor implinite ale omului.Mai plastic este poezia dorintelor implinite care imagineaza o evadare a omului din ingradirile vieti cotidiane.
Basmul este,mai intai de toate , vis,pentru ca "oamenii au visat viseaza si vor visa cat va exista omenirea”(Bp.Hasdeu)
G.Calinescu observa"Basmul oglindeste viata in moduri fabuloase”
Denumirea de basm apartine mediilor de specialitate,mediul folcloric prefera definitia de poveste.On basm se desfasoara dupa urmatoare sechema epica:furtul unor obiecte,selectare candidatilor,itinerariul,activitatea recuperatorie,peripetiile la intoarcere,rasplata si pedeapsa.
Basmul"Praslea cel voinic si merele de aur” are ca tema cautarea si afost cules de catre Petre Ispirescu,apoi publicat in antologia "Basmele romanilor”
Cuprins:
Basmmul"Praslea ...” este construit pe schema epica specifica basmului romanesc:furtul unor obiecte,selectarea candidatilor pentru recuperare,itinerariul,recuperarea intoarcerea si rasplata.
Pe fundalul unor intamplariavand ca tema cautarea elementele reale se imbina cu cele fantastice(taramul celalt,zmei,zgripturoaica,balaur caswtele de aur,argint si arama closca cu pui de aur,furca cu fuiorul de aur).Pe acest fundament,basmul pune si cateva probleme moral legat de relatiile dintre frati si dintre parinti.Intr-un basm popular romanesc personajul este de obicei,un Fat-frumos care este menit sa invinga raul avand de regula calitati fizice morale si exceptionale,devenind un ideal de frumusete morala si fizica.Este insa personaj conventional intru cat nu beneficieaza de nici un detaliu fizic.
Praslea,eroul basmului"Praslea...”iese oarecum din aceasta conventie chiar daca indeplineste rolul unui Fat-frumos,intru cat el isi dovedeste superioritatea morala fata de fratii sai,depaseste mentalitatea parintilor si invidia fratilor.
Chiar din primul episod Praslea trebuie sa depasesca idea preconceputa a parintilor si a fratilor ca este un praslea adica un tanar naiv fara experienta,nebagat in seama de catre cei din jur.El reuseste sa-si dovedesca superioritatea prin calitati precum inteligenta,putere de cinvingere,ingeniozitate,meticulozitate,tenacitate.De exemplu cand isi pregateste panda minutios punandu-si tepusa la barbie la ceafa se instruieste citind.Dupa ce il raneste pe hot duce tatalui sau merele de aur tatalui sau ,luand atitudinea unui tanar modest fara sa lase impresia ca isi umileste fratii.In realitate acestia se simt umiliti si pe ascuns reusesc sa-l omoare.Decizia luata de el de a mes=rge pe taramul celalat se dovedeste pentru ei un prilej de a scapa de el,dar pentru el reprezinta un prilej de asi etala si alte calitati precum curajul,vitejia stapanirea de sine,increderea in fortele propri,omenia,spiritul de solidaritate.
Episodul in care se releva toate aceste trasaturi este activitatea pe taramul celalat.Elibereaza pe cele trei printese furate de zmei omorandu-i pe acestia in lupta dreapta,recupereaza merele de aur,argint si arama,castiga increderea fetelor,ba chiar dragostea celei mici.
Urmatorul episod care ilustreaza alte trasaturi morale il reprezinta momentul reveniri pe taramul sau.La prapastie se dovedeste banuitor si prevenitor.El pune in capatul franghiei in locul sau un bolovan iar deasupra caciula sa.Vazand caciula,fratiii dau drumul franghiei crezand ca au scapat de mezin.Ramas singur intr-o situatie limitanu-si pierde nadejdea cand stie ca destinul il ajuta.Salveaza puii de Zgipuroaica din fata unui Balaur si va fi rasplatit prin aducerea lui pe taram.In timpul zborului,el nu ezita sa nu se auto-mutileze,hranind-o cu o bucata din pulpa sa pe Zgripturoaica,dar aceasta,generoasa i-o va restitui.
Ultimul episod(cel legat de intoarcerea acasa) pune in evidenta alte trasaturi de ordin psihologic,fiind vizibila presiunea psihologica asupra celor de la palat.In final se crede increzator in justitia divina:fratiii sunt pedepsiti iar el primeste bine merita rasplata.
In ceea ce priveste relatia cu celelalte persoane el este prezentat in antiteza cu tatal(sa-i alunge neincrederea)cu fratii(se dovedesc cei mai periculosi dusmani neevitand sa-l piarda din invidie)cu zmei cu Balaur ba chiar cu Zgripturoaica.Stie sa evalueze corect sansele in orice imprerjurare dificilape care o traverseaza.
In ceea ce priveste modalitatile de caracterizare acestea sunt specifice creatorului anonim.Caracerizarea directa este un ana doar conventionala cu absenta orcaror detalii fizice.Bogata este caracterizarea indirecta realizata prin fapte,atitudini,relati cu celelalte personaje ba chiar din numele sau generic.Praslea a devenit in final renume.Tatal la inceput este neuncrezator numindu-...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Caracterizarea lui Praslea
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK