Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Caracterizarea lui Ionut Jder

Materie: Romana
Accesari: 89.179
Download-uri: 23.469
Nota: 5.62 (8967 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Caracterizarea lui Ionut Jder
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 10 August 2006

Ionut Jder este personajul principal al romanului " Fratii Jderi" scris de Mihail Sadoveanu.In fragmentul din manual Ionut este caracterizat atat direct, din spusele altor personaje, cat si indirect, prin fapte.Personajul nu este inca un barbat in toata puterea cuvantului, dovada numele sau, Ionut fiind diminutivul numelui Ion (Onu).

Ionut nu are experienta luptei, dovada faptul ca " acum , intaia oara se afla intr-o primejdie adevarata".Desi in primejdie, personajul nu isi pierde luciditatea. El recunoaste locul in care se afla si, constient ca terenul il favorizeza, pregateste apararea.

Cu toate ca este inferior ca rang coconului domnesc, Ionut se dovedeste mai realist decat Alexandrel, realizand ca nici chiar originea domneasca a acestuia nu-l va apara de primejdie.Atat in discutia cu Alexandrel-Voda, cat si in cea cu medelnicerul, Ionut se dovedeste diplomat, reusind sa evite sa-i jigneasca pe acestia atingandu-si totusi scopul, acela de a le atrage atentia asupra greselilor comise.

Ionut isi asuma rolul de conducator al luptei, pregatind apararea si incepand la momentul oportun atacul. Totodata se dovedeste un bun strateg, alegand cu grija locul luptei.Contrar majoritatii tinerilor, Ionut este constient de limitele sale.Realizand ca nu va putea invinge singur dismanul, el trimite dupa ajutor. Faptul ca incerca sa intimideze adversarul, spunandu-i ca asteapta intariri, denota siretenie.

Personajul se afla in perioada de tranzitie dintre copilarie si maturitate. Inaintea luptei, el se gandeste la mama sa, iar gandul acesta il alina. Totusi, in timpul luptei, el reuseste sa tina piept cu succes dusmanului, lucru care denota maturitate.Puterile si pricepera lui Ionut sunt totusi limitate, el nefiind capabil sa aprinda carul.

Ca orice om, si Jder are uneori momente in care este nesigur si se simte neputincios: "Jder fluiera incet- ca si cum pierdea in acea clipa toate: nadejde, dragoste si viata".O alta caracteristica a lui Ionut este credinta acestuia. Inainte de lupta el " se inchina facandu-si cruce si ingenunghe, avand in toata fiinta sa un cutremur de rugaciune tacuta".

Asemeni majoritatii oamenilor din acele timpuri, Ionut manifesta o usoara tendinta spre ocultism, dovada faptul ca isi descanta uneltele.Prin toate acestea Ionut se dovedeste un personaj complex....

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Caracterizarea lui Ionut Jder
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK