Trimite referat

Stiati ca ...

Cel mai mic om traia in Liverpool, el masura doar 45 cm.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Camil Petrescu – Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi

Materie: Romana
Accesari: 23.389
Download-uri: 85.617
Nota: 7.06 (1992 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Camil Petrescu – Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 17 August 2006

Inscriindu-se în modernismul lovinescian al epocii, ale cărui noi direcții își propuneau sincronizarea literaturii române cu literatura europeană (principiul sincronismului), recomandând scriitorilor trecerea de la tema rurală, la tema urbană, de la personajele țărănești la cele intelectuale, Camil Petrescu se va inspira din mediul citadin și va crea eroul intelectual lucid, analitic și introspectiv.

Tema romanului "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război" surprinde drama intelectualului lucid, însetat de absolutul sentimentului de iubire, dominat de incertitudini, care se salvează prin conștientizarea unei drame mai puternice, aceea a omenirii ce trăiește tragismul unui război absurd, văzut ca iminență a morții.

Structura romanului
Romanul este structurat în două părți, cu titluri semnificative, surprinzând doua ipostaze existențiale: "Ultima noapte de dragoste", care exprimă aspirația către sentimentul de iubire absolută și "întâia noapte de război", care ilustrează imaginea războiului tragic și absurd, ca iminență a morții. Dacă prima parte este o ficțiune, deoarece prozatorul nu era căsătorit și nici nu trăise o dramă de iubire până Ia scrierea romanului, partea a doua este însă o experiență trăită, scriitorul fiind ofițer al armatei române, în timpul primului război mondial.

Compoziția romanului
Romanul este scris apersoana I, fiind un monolog liric, deoarece eroul se destăinuie, se analizează cu luciditate, zbuciumându-se între certitudine și incertitudine, atât în plan erotic, cât și în planul tragediei războiului, când omenirea se află între viață și moarte. Eroul, Ștefan Gheorghidiu, este intelectualul lucid, însetat de absolut, dornic de cunoaștere, de autenticitate, care se confesează introspectând cele mai adânci zone a/e conștiinței, în căutarea permanentă a iubirii absolute, ca sentiment al existenței umane superioare.

Romanul este alcătuit pe baza unui jurnal de campanie, în care timpul obiectiv evoluează paralel cu timpul subiectiv, acestea fiind cele două planuri compoziționale ce-1 motivează pe Camil Petrescu drept novator al esteticii romanului românesc, în plan subiectiv, memoria involuntară aduce în timpul obiectiv experiența interioară a eroului, aflat în permanență în căutare de certitudini privind sentimentul profund de iubire, care se diluează în fața unei drame mai complexe, aceea a războiului.

Jurnalul de campanie, pe care sublocotenentul Ștefan Gheorghidiu îl începe o dată cu experiența frontului, consemnează drama iubirii adusă în memoria eroului de o discuție pe această temă, purtată de ofițeri la popota regimentului. Astfel, Gheorghidiu își amintește începutul iubirii sale cu Ela, sentiment ce părea absolut, deoarece eroul consideră că "cei ce se iubesc au dreptul de viață și de moarte unul asupra celuilalt", în jurnalul ce consemnează evenimentele trăite de erou în timp obiectiv (imaginea frontului), sunt rememorate (prin memorie involutară) episoadele căsniciei lui cu Ela, aduse în timp subiectiv, deoarece ele se petrecuseră cu doi ani înainte de a fi relatate.

Ideea literară este adoptată de Camil Petrescu de la scriitorul francez Marcel Proust, iar conferința sa despre "Noua structură și opera lui Marcel Proust" constiuie un adevărat manifest literar de credință. O apropiere vizibilă este și între eroii lui Stendhal și aceia ai lui Camil Petrescu, în special în înzestrarea lor cu energie, forță interioară și loialitate: "A trăi, în sensul de a simți că trăiești, înseamnă a încerca senzații puternice". Calitățile fizice și trăsăturile intelectuale care individualizează în societate personajele celor doi scriitori trebuie să-i situeze pe o treaptă ierarhic superioară celorlalți.

La ambii scriitori eroii sfârșesc tragic, fiind învinși de propria pasiune, de propriul ideal, însă personajele lui Camil Petrescu dobândesc energii uriașe declanșate de pasiuni devoratoare, fiind impresionante prin capacitatea lor de a trăi idei. Semnificația titlului Cuvântul "noapte" repetat în titlu redă simbolic incertitudinea, îndoiala, iraționalul, nesiguranța și absurdul, necunoscutul și tainele firii umane. Cele două "nopți" din titlu sugerează și două etape din evoluția personajului principal, dar nu și ultimele, întrucât - în final -Ștefan Gheorghidiu este disponibil sufletește pentru o nouă experiență existențială.

Subiectul romanului
Romanul începe cu prezentarea lui Ștefan Gheorghidiu, potrivit Jurnalului de front al acestuia, ca proaspăt sublocotenent rezervist în primăvara anului 1916, contribuind la amenajarea fortificațiilor de pe Valea Prahovei și din apropierea Dâmbovicioarei. în acest prim capitol, intitulat "La Piatra Craiului, în munte", autorul se referă cu o ironie usturătoare la incompetența sistemului de apărare militară a țării, în preajma primului război mondial.

Deși frontul se întindea pe zece-cincisprezece kilometri de frontieră, armata română "fortificase" trei sute de metri cu "niște șănțulețe ca pentru...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Camil Petrescu – Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate