Trimite referat

Stiati ca ...

Structura bicamerala a Parlamentului britanic, impartit in Camera Comunelor si Camera Lorzilor, s-a nascut in urma Prevederilor de la Oxford, impuse lui Henric al III-lea de nobilimea engleza, in 1265.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Calomnia

Materie: Drept
Accesari: 7.176
Download-uri: 662
Nota: 5.39 (3350 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Calomnia
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 26 Noiembrie 2008

Inca din 1604, Shakespeare recunoscuse importanta pe care o acordam azi reputatiei :

„Furi punga-mi, furi un moft, un biet nimic
E-a mea, e-a lui, fu roaba tuturora,
Insa atunci cand ma vorbesti de rau
Imi fura ceva ce nu te-mbogateste
Da-ntr-adevar ma lasi calic.” (Othello)

Trei secole si jumatate mai tarziu, reputatia este (considerata unul dintre "bunurile personale" cele mai de pret, pe ea fundameniaiidu-se conceptul de libertate. Tendinta societatii de a o proteja de "invazii nejustificate si lovituri nedrepte" demonstreaza, conform spuselor judecatorului Stewart, valoarea pe care societatea o ataseaza "demnitatii si valorii fiintei umane".

Stewart se referea la legea calomniei, "asa imperfecta cum e", ca la singurul mijloc legal de a razbuna sau redobandi o reputatie intinata. In Statele Unite, oamenii pot intenta proces pentru cuvinte tiparite sau rostite care "diminueaza stima, respectul, bunavointa sau increderea" pe care ceilalti o au in ei, sau pentru limbajul care incita la "sentimente sau opinii negative sau neplacute" despre acestia. Cei care considera ca au fost calomniati pot intenta proces si cere despagubiri.

Legea care permite indivizilor sa intenteze proces pentru intinarea reputatiei da nastere unor riscuri financiare pentru presa si profesionisti. Centrul pentru Apararea impotriva Calomniei, organizatie care monitorizeaza legea calomniei, a oferit un raport conform caruia media daunelor oferite pentru calomnia in presa in 1997 a fost de 590.000 de dolari. Cea mai mare suma hotarata de un juriu ca plata pentru astfel de daune a fost de 222 milioane de dolari.

In 1997, Curtea Suprema a refuzat sa ofere un milion de dolari intr-un proces intentat ABC pentru un fapt din 1992 legat de emisiunea World News Tonight with Peter Jennings, in care televiziunea afirma ca o masina de reciclat gunoiul "nu functioneaza". Tribunalele au tratat fabricantul masinii ca pe o persoana privata, pentru ca firma nu se implicase in respectiva controversa. ABC a afirmat ca producatorul trebuie considerat o persoana publica, pentru ca si-a promovat produsul in fata autoritatilor locale ca solutie pentru situatia existenta. Persoanele private si publice trebuie sa faca demonstratii diferite in fata juriului.

Terminologia calomniei

Defaimarea reprezinta expresia care atinge pozitia sociala prin formulari menite sa atace personalitatea si calitatile profesionale. Defaimarea poate lua fie forma calomniei, fie a injuriei.

In mod traditional, defaimarea in scris, precum si cea difuzata prin presa, a fost numita calomnie, iar cea transmisa oral, injurie. In urma proceselor de calomnie se castiga mult mai mult decat in cazul celor datorate injuriei, pentru simplul fapt ca defaimarea in scris pare sa prejudicieze reputatia mai mult decat o face injuria. De asemenea, cuvan'tul scris circula pe arii mult mai largi. In plus, se considera ca autorul calomniei isi premediteaza efectele afirmatiilor, in timp ce injuria este un gest spontan. Pentru ca injuria e considerata mai putin prejudicianta, pentru a castiga un astfel de proces, reclamantul trebuie sa dovedeasca faptul ca defaimarea l-a facut sa piarda sume importante. In cazul calomniei, astfel de premise nu sunt necesare.

Partea vatamata

Fiecare individ are dreptul de a-si proteja reputatia, fapt pentru care poate actiona in justitie pe cel care ii aduce prejudicii in acest sens. Totusi nici o persoana nu poate intenta proces in numele altcuiva: rude, parteneri de afaceri, subalterni ai celor calomniati nu se pot bucura de castigarea procesului pretinzand ca ei au fost cei defaimati. Distrugerea reputatiei este o chestiune individuala, ea nu se poate extinde si asupra rudelor apropiate sau partenerilor de afaceri. De asemenea, nu se poate actiona in justitie in numele unei persoane decedate, chiar daca reputatia sa a avut de suferit.

Dreptul de a intenta proces dispare o data cu persoana. Nici un prieten sau ruda a unei persoane decedate a carei reputatie a avut de suferit nu poate face acest lucru. Desi oamenii pot lasa ca mostenire case, masini, drepturi de autor si alte proprietati, nu pot face acelasi lucru cu alte drepturi, precum reputatia sau viata privata. Descendentii lui George Washington, Al Capone, Richard Nixon si Dr. Martin Luther King Jr. nu pot da in judecata jurnalistii pentru defaimarea rudelor si descendentilor lor celebri. Drepturile asupra reputatiei mor o data cu individul.

Faptele care trebuie demonstrate

Pentru a-si garanta castigarea unui proces de calomnie, reclamantul trebuie sa
dovedeasca urmatoarele fapte:
1. Defaimarea - existenta limbajului denigrant
2. Identificarea - faptul ca afirmatiile se refera la reclamant
3. Publicitatea - defaimarea a fost facuta cunoscuta si altora
Greseala - defaimarea a fost publicata ca rezultat al neglijentei
5. Fals...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Calomnia
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate