Trimite referat

Stiati ca ...

Ursii Panda nu fac, de fapt, parte din familia ursilor ci apartin unei familii aparte si sunt inruditi cu ratonii.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Bursa de Valori Bucuresti

Materie: Economie
Accesari: 10.074
Download-uri: 2.242
Nota: 5.63 (2650 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Bursa de Valori Bucuresti
Publicitate:

Trimis de Fetitza cu Fitze
din 27 August 2008

1.Aspecte generale privind piata de capital

Piata de capital reprezinta o piata specializata unde se intâlnesc si se regleaza in mod liber cererea si oferta de active financiare pe termen mediu si lung. Concret, este vorba despre o piata pe care se tranzactioneaza in mod liber valori mobiliare, piata ce are drept rol principal mobilizarea capitalurilor persoanelor fizice sau juridice care economisesc (cumparatorii de actiuni si obligatiuni) si care urmaresc plasarea profitabila a acestor capitaluri; aceste fonduri sunt atrase de catre emitentii de actiuni/obligatiuni, care sunt in cautare de capital in vederea finantarii unor proiecte de investitii.

Desigur, piata de capital prezinta interes si din alte puncte de vedere, permitând preluarea controlului asupra unor societati prin achizitii semnificative de actiuni sau obtinerea unor câstiguri pe termen scurt prin specularea modificarilor de curs ale valorilor mobiliare.

In functie de momentul in care se realizeaza tranzactia , piata de capital, ca mecanism de legatura intre detinatorii de fonduri excedentare (investitorii) si utilizatorii de fonduri (emitentii de titluri financiare), se imparte in doua segmente:

- Piata primara: reprezinta piata pe care emisiunile noi de valori mobiliare sunt negociate pentru prima data. Ea este un mijloc de distribuire a titlurilor de catre utilizatorii de fonduri si de plasament in titluri, din partea detinatorilor de fonduri. Concret, este vorba de procesul prin care intermediarii financiari, care, de regula, fac legatura intre societatea emitenta si investitori, se obliga sa plaseze valorile mobiliare nou emise in schimbul unui comision;
- Piata secundara. Odata puse in circulatie valorile mobiliare pe piata primara, acestea fac obiectul tranzactiilor pe piata secundara. Functionarea efectiva a pietei secundare se realizeaza prin intermediul pietelor de negocieri sau organizate: este in principal vorba de bursa de valori, pe de o parte, si de piata extrabursiera, piata interdealeari sau “la ghiseu “ (engl. OTC - Over the Counter Market). Aceasta piata indeplineste, ca si cea primara, un rol de concentrare a cererii si ofertei de titluri, dar a unei cereri si oferte derivate, care se manifesta dupa ce piata titlurilor sa constituit1.

Diferenta dintre cele doua forme ale pietei de capital secundare (bursa si piata OTC) se manifesta la nivelul localizarii tranzactiilor, al accesului la piata, al modalitatii de negociere, al cadrului juridic, precum si al cursurilor pentru titlurile negociate.

Astfel, in timp ce in cazul burselor de valori, tranzactiile cu titluri financiare se desfasoara intr-un spatiu delimitat, o cladire cu o sala pentru negocieri, nu acelasi lucru se poate spune despre piata OTC. Pe aceasta din urma, tranzactiile se realizeaza in oficiile societatilor financiare, care actioneaza ca dealeri (“la ghiseul” acestora), lipsa unei localizari fixe, a unei cladiri in care sa se desfasoare toate negocierile fiind caracteristica acestei piete.
In ceea ce priveste accesul la piata, in cadrul bursei acesta este limitat la membrii bursei si la titlurile acceptate in bursa. Pe pietele OTC accesul este mai larg, atât pentru clienti, cât si pentru titlurile tranzactionate.


La bursa, negocierea si executarea contractelor se efectueaza de catre un personal specializat, acest lucru realizându-se prin diferite sisteme de tranzactie bazate pe licitatie publica. Pietelor interdealeri le sunt specifice tranzactiile care se realizeaza prin negocieri directe intre vânzator si cumparator, rolul de contraparte in tranzactie fiind jucat de dealer.

In timp ce, reglementarea tranzactiilor pe piata OTC este facuta de asociatiile dealerilor, in cadrul burselor de valori aceasta reglementare este mai ferma si mai cuprinzatoare. Realizarea tranzactiilor la bursa este supusa unor atât unor reguli instituite prin lege, cât si regulamentului bursei, agentilor de bursa impunându-li-se sa respecte anumite obligatii.

Datorita concentrarii ordinelor si a mecanismului tranzactional, in cadrul bursei se formeaza un curs unic pentru tilturile negociate. Pe piata OTC, preturile pentru un anumit titlu financiar pot sa varieze de la un dealer la alt dealer, acest lucru datorându-se faptului ca ele sunt stabilite in urma unor negocieri izolate2.

Bursa de valori este una din cele mai importante institutii ale economiei de piata, un segment al pietei financiare, o piata secundara organizata, transparenta si supravegheata, pe care se incheie tranzactii referitoare la valori mobiliare, derivate ale acestora, bani.

In timp, rolul jucat de burse in cadrul economiilor nationale a crescut enorm. Daca initial, participantii la piata bursiera erau in numar restrâns, fiind in principal indivizi cu un venit mai mare, astazi, sunt multe milioane de investitori individuali care isi plaseaza o mare parte din economiile lor direct pe piat...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Bursa de Valori Bucuresti
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate