Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Burebista si Decebal

Materie: Istorie
Accesari: 18.508
Download-uri: 3.600
Nota: 6.54 (1532 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Burebista si Decebal
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 23 Noiembrie 2012

Burebista a fost primul rege Geto-Dacic care a reusit sa unifice triburile getice, formand astfel Dacia. Regatul Daciei a ajuns la cea mai mare intindere in timpul domniei lui Burebista, extinzand granita sudica de la Dunare pana la Muntele Haemus si vestica de la raul Tisa pana la Dunarea Panonica si Raul Morava.

Burebista a reusit sa supuna triburile getice nu doar prin iscusinta si puterea sa dar si prin faptul ca daca triburile nu se uneau, erau in pericol de a fi cucerite de celti si romani. Se spune ca pentru a-i convinge pe sefii de triburi sa uneasca triburile, Burebista i-a dus intr-un camp si le-a aratat o haita de caini care se luptau intre ei, aducand cu el o cusca in care se afla un animal salbatic. Atunci Burebista a poruncit sa fie deschisa cusca care fusese adusa, iar din cusca a iesit un lup.Atunci haita s-a oprit si s-a napustit brusc asupra lupului. Burebista le-a explicat sefilor de trib ca ei sunt cainii iar lupul e Roma si asa cum cainii s-au unit pentru a omori lupul, asa trebuie sa se uneasca si triburile getice pentru a face fata Romei.

Prima lupta pe care a dus-o Dacia a fost cu celtii in anul 60 i. Hr, cand armata dacica, condusa de Burebista a alungat trupele celte din bazinul Panonic. Rezultatul a fost migrarea in masa a celtilor spre vestul Europei. Dupa ce in anii 73-72 i. Hr. romanii au cucerit cetatile grecesti de la Marea Neagra, Burebista hotaraste sa porneasca o campanie pentru cucerirea acestora si transformarea lor in asezari dace....

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK