Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Budulea Taichii - Ion Slavici

Materie: Romana
Accesari: 23.746
Download-uri: 2.538
Nota: 7.56 (4036 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Budulea Taichii - Ion Slavici
Publicitate:

Trimis de Andreea
din 06 Aprilie 2009

Ioan Slavici este , alaturi de Mihai Eminescu , Ion Creanga si Ion Luca Caragiale , unul dintre cei mai mari clasici ai literaturii romane.

S-a impus in literatura romana ca autor dramatic , romancier si nuvelist.

Cele mai importante nuvele sunt Moara cu noroc , Gura satului , Comoar , :Popa Tanda , Budulea Taichii.

Opera literara Budulea Taichii a fost publicata in revista Convorbiri literare si apoi in ziarul Timpul.

Titlul este dat de porecla pe care i-o dau colegii lui Hutu , de fapt o formula de adresare tipic populara care apartine lui Lepadat Budulea , tatal baiatului.

Autorul povesteste mai multe momente din viata personajului principal , Mihail Budulea sau Hutu asa cum era cunoscut de cei apropiati urmarind evolutia acestuia din primii ani de scoala si pana la realizarea sa deplina ca om.

Scrierea aceasta este o opera epica , deoarece autorul isi exprima indirect sentimentele sale de admiratie fata de Hutu prin intermediul actiunii si al personajelor .

Ia are caracter memorialistic , deoarece este conceputa sub forma unor amintiri ale personajului povestitor , prieten din copilarie cu Hutu , iar relatarea evenimentelor se face la persoana intai apeland la naratiune , pentru a povesti un sir de intamplari in succesiunea lor.

Mai intai , personajul narator si-l aminteste pe Hutu insotindu-l pretutindeni pe tatal lui , cimpoiesul din Cocorasti prezent la toate petrecerile din sat apoi la scoala in calitate de monitor ,ceea ce a lasat o puternica impresie asupra sa.

Desi diferiti ca varsta intre cei doi se leaga o prietenie sincera si durabila , Hutu devenind model pentru celalalt.

Mai tarziu la indemnul dascalului Claita , Budulea il trimite la scoala in oras ca sa poata ajunge dascal in sat.

Astfel cei doi baieti ajung colegi de scoala , iar Mihail Budulea starneste prin vointa si ambitia sa admiratia profesorului Wondracek.

Prietenia dintre cei doi baieti devine mai puternica , deoarece stau la aceiasi gazda unde Hutu se dovedeste acelasi copil linistit , calculat , silitor si harnic.

Budulea venea des la oras , dar surpriza imensa pentru toti a fost atunci cand acesta a venit insotit de dascalul Claita si de Buduleasa , nevasta sa care il parasise pe baiat cand avea abia cinci ani.

Reintalnirea dintre fiu si mama ii emotioneazaputernic pe cei prezenti totul terminandu- se cu lacrimi de regret sau bucurie.

Prin calitatile sale Hutu intra si mai mult in gratiile profesorului Wondracek care il foloseste ca un fel de baiat in casa , si il scuteste astfel de mai multe cheltuieli .

Prinzand gustul invataturii , Hutu hotaraste sa se preoteasca si isi continua studiile renuntand la ideea de a se face dascal sau profesor.

Dupa terminarea scoli de preoti merge sa studieze in strainatate.

Hutu se intoarce in sat spre bucuria dascalului , devine protococ si se casatoreste cu Mili una dintre fetele dascalului Claita avand si un baiat primul nepot al lui Budulea.

Naratiunea Budulea Taichiicontine mai multe momente din viata lui Hutu , desfasurate pe o perioada lunga de timp.

Avand o actiune complexa naratiunea Budulea Taichii are si un numar mai mare de personaje prezentate in mediul lor de viata , cu obiceiurile si trasaturile lor de caracter.
Ioan Slavici foloseste in aceasta opera literara toate modurile de expunere dominanta fiin naratiunea , prin descriere sunt reliefate direct unele din insusirile fizice sau morale ale personajului , iar dialogul are menirea de a dinamiza actiunea sau de a pune in evidenta unele trasaturi caracteristice ale personajelor prin felul lor de a vorbi , de a se manifesta .
Din cele prezentate se constata ca aceastaopera literara epica este mai mare ca intindere decat schita , cu o actiune complexa in care sunt infatisate mai multe momente semnificative din viata unor personaje prezentate in mediul lor de viata.

O astfel de opera literara se numeste nuvela , iar Budulea Taichii are toate notele definitorii ale acestei speci literare pe care o ilustreaza in mod stralucit.
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Budulea Taichii - Ion Slavici
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK