Trimite referat

Stiati ca ...

Pinul Bristlecone este unul dintre cei mai batrani copaci. Pinii Bristlecone se dezvolta foarte incet in bataia vanturilor puternice pe povarnisurile inalte ale muntilor stancosi.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Brazilia

Materie: Geografie
Accesari: 9.081
Download-uri: 1.159
Nota: 4.57 (1621 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Brazilia
Publicitate:

Trimis de Bodnar
din 28 Mai 2008

Denumire oficiala: Republica Federala a Braziliei
Capitala: Brasilia
Limba oficiala: portugheza
Suprafata: 8 512 000 Km?
Locuitori: 164 milioane.


O minunata initiativa omagiaza anul universitar al descoperirii Braziliei.

La 22 aprilie 1500, navigatorul portughez Pedro Alvarez Cabral descoperea un nou teritoriu care avea sa fie botezat cu numele de Adevarata Cruce. El dobandea, o data cu timpul, o nuoa denumire, Brasil, reproducand la nivelul cartografiei si geografiei impactul pe care un produs exotic il poate avea: Pau-Brasil, lemnul de culoarea jaratecului, urma sa boteze o tara, lasand in uitare primul ei nume crestin.

A 5-a mare putere a lumii ca intindere si a 8-a ca forta economica, Brazilia nu este o tara a viitorului, ci este o tara a prezentului, o mare fereastra de oportunitati deschisa celor care doresc sa colaboreze cu unul din protagonistii globalizarii, celor care au nu numai dragostea fata de cultura si civilizatia unui spatiu latin, ci si pentru cei cu simtul afacerilor. Cu cei 8.512.000 km? ai sai, Brazilia este cea mai mare tara din America Latina, acoperind 47,3% din suprafata acestui continent, si a cincea tara ca marime din lume din punct de vedere al suprafetei, fiind depasita doar de Federatia Rusa, Canada, China si SUA. Dimensiunea maxima de la nord la sud este de 4395 km, iar de la est la vest de 4319 km. Coasta atlantica a Braziliei are o lungime de 7367 km. Tara este traversata de Ecuator in apropiere de Macapa si de Tropicul Capricornului in apropiere de Sao Paulo. Ecuador si Chile sunt singurele tari din America de Sud cu care Brazilia nu are granita comuna, avand 10 vecini: Guyana Franceza, Surinam, Guyana, Venezuela, Columbia, Bolivia, Peru, Uruguay, Paraguay si Argentina.

Brazilia a ajuns la circa 164 milioane de locuitori la sfarsitul anului 1999, ocupand locul cinci in lume, dupa China, India, SUA si Indonezia. Densitatea populatiei este de 19,2 locuitori / km2 iar speranta de viata a crescut de la 41,5 ani in 1950 la 67,7 ani in 1999. Populatia urbana este de circa 79,63. Populatia rurala a fost depasita de cea urbana inca din anii '60.

Din punct de vederea administrativ, Brazilia este un stat federal, compus din 26 de State si Districtul Federal, unde se afla si capitala Brasilia.

CELE CINCI REGIUNI ALE BRAZILIEI

Imensul teritoriu al Braziliei este impartit in 5 regiuni: nord, nord-est, sud-est, sud si centru-vest.

REGIUNEA DE NORD (Statele Amazonas, Pará, Acre, Rondônia, Roraima, Amapá si Tocantins) acopera in principal Bazinul Amazonului. In regiunea de nord a Braziliei sunt concentrate 20% din rezervele mondiale de apa dulce. Principalele orase sunt Manaus (capitala Statului Amazonas) si Belém (capitala Statului Pará).

REGIUNEA DE NORD-EST (Statele Maranhao, Piauí, Ceará, Rio Grande do Norte, Paraíba, Pernambuco, Bahia, Alagoas si Sergipe), care insumeaza circa 30% din populatia Braziliei, are posibilitati certe in domeniul economic, mai ales in ce priveste terenurile petrolifere. Principalele orase sunt Recife si Salvador. Aceasta este regiunea in care au ajuns pentru prima oara portughezii in 1500 (in Statul Bahia).

REGIUNEA DE SUD-EST (Statele Rio de Janeiro, Sao Paulo, Minas Gerais si Espírito Santo) reprezinta zona cea mai intens industrializata a Braziliei. Ea detine majoritatea populatiei tarii (43,8%). Zona este bogata in resurse naturale si reprezinta, totodata, centrul agricol al tarii si cea mai importanta regiune a industriilor producatoare de alimente.

REGIUNEA DE SUD (Statele Parana, Santa Catarina si Rio Grande do Sul) este a doua ca nivel de dezvoltare in Brazilia, avand o balanta echilibrata intre sectorul agricol si cel manufacturier. In vestul regiunii, la granita cu Argentina, se gasesc Cascadele Iguaçu, unul din cele mai frumoase colturi de natura ale lumii. La mai putin de 20 km distanta de acestea, pe fluviul Paraná, care separa Brazilia de Paraguay, este construita cea mai mare hidrocentrala a lumii, Itaipú. Cel mai mare oras al regiunii este Porto Alegre, capitala Statului Rio Grande do Sul, cel mai sudic stat brazilian.

REGIUNEA CENTRU-VEST (Statele Mato Grosso, Mato Grosso do Sul si Goiás plus Districtul Federal), acoperita de intinse savane si ierburi tropicale, este inca destul de slab populata. Candva una din cele mai izolate regiuni ale tarii, aceasta zona a cunoscut o expansiune rapida a agriculturii si si-a creat noi industrii. Capitala tarii, Brasilia, fondata in 1960, se afla in aceasta regiune. De asemenea, aici se afla si cele mai extinse rezervatii de triburi indiene din Brazilia, precum si paradisul vietii salbatice braziliene, Pantanal Mato-grossense.

Resurse naturale

Brazilia este una dintre tarile cu economia cea mai dezvoltata din America Latina; cu mari decalaje sociale si contraste regionale; nord-estul sarac si orasele de sud-est foarte dinamice (1960-1970- are loc o industrializare rapida, dublata...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Brazilia
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate