Trimite referat

Stiati ca ...

Eucaliptul este copacul care creste cel mai repede. El se inalta 10 m intr-un an.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Brazilia

Materie: Geografie
Accesari: 16.143
Download-uri: 1.619
Nota: 2.84 (3810 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Brazilia
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 28 Mai 2008

Brazilia este cea mai mare tara din America de Sud, formata din 23 state federale si singura de limba portugheza.

Asezare

In partea central-estica a Americii de Sud cu deschidere la Oceanul Atlantic (7400 km2). Tarmurile sunt scaldate de curenti calzi, fara prea mare influenta climatica. In vest, frontiera ajunge aproape de Muntii Anzi. Partea nordica ocupa bazinul Amazonului.

Suprafata

Este a cincea tara din lume (dupa Rusia, Canada, China, S.U.A.) si are suprafata de 8 511 965 km2 (aproape cat Europa si jumatate din America de Sud).

Vecini

In N - Guyana Franceza, Surinam, Guyana si Venezuela, in N-V - Columbia, in V - Peru, in S-V Bolivia, Paraguay si Argentina, in S - Uruguay, iar in E - Oceanul Atlantic.

Populatia

Are 153 332 000 loc., 18 loc./km2, 75% din populatie este urbana si se vorbeste limba portugheza.

Relieful

Tarmul atlantic este in general jos si putin fragmentat, cu exceptia marelui estuar al Amazonului, unde apar si foarte multe insule, cea mai mare fiind Marajo. La sud de Capul Rocco si Capul Branco, linia de tarm este mai articulata si mai inalta, cu numeroase porturi (Recife, Salvador, Rio de Janeiro, Santos, Porto Alegre). In largul oceanului se gaseste insula Trinidade.

Reliful are altitudini medii joase, aproape 2/3 fiind sub 300 m. Domina doua tipuri majore: podisurile si campiile. Podisul Braziliei ocupa partea central-estica, cu o altitudine medie de 800 m. In vestul sau se individualizeaza Podisul Mato Grosso (media de 800 m), iar in sud, de-a lungul coastei Atlanticului, sunt culmi mai inalte (pana la 2 800 m), ca Serra do Mar, Serra Espinaco. La nord de fluviul Amazon, Brazilia ocupa putin si din Podisul Guianelor, cu varful cel mai inalt din toata tara, Pico de Neblina (3 014 m).


A doua categorie de relief cuprinde Campia Amazonului (peste 50% din teritoriul Braziliei), intinzandu-se si prin vestul Podisului Mato Grosso, unde face jonctiunea (peste Bolivia si Paraguay) cu Campia Parana-Paraguay.

Clima, apele si vegetatia

Clima are urmatoarele tipuri: ecuatoriala (in Bazinul Amazonului), subecuatoriala (la nord si zona ecuatoriala a Amazonului), semiarida calda (in N-E) si temperat calda (in sud).

Fluviile principale sunt Amazonul (cu afluenti foarte mari: Rio Negro, Yapura, Tapajos, Madeira s.a.), Sao Francesco (cu o cascada ce ii imparte cursul navigabil in doua sectoare) si Parana care trece in Argentina. Raurile Podisului Braziliei dispun de cascade si de un mare potential energetic.

Vegetatia este dominata in nord de padurea ecuatoriala numita aici selvas (ocupa 1/3 din padurile lumii si produce o mare parte din oxigenul atmosferei). Pe platouri se dezvolta vegetatia de savana si stepa, cu ierburi inalte sau scunde, cu tufisuri si arbori rari, ale caror radacini ajung pana la 20 m adancime. Aceste asociatii poarta diferite denumiri: campos (in sud, acum cu plantatii de cafea, bumbac, fructe sau cu pasuni), sertao (la N-E de campos, cu vegetatia mai xerofila - cactusi mari, arbusti spinosi), caatinga (cu arbori mici, ale caror frunze cad in anotimpul arid).

Populatia si economia

In Brazilia domina albii (60%) proveniti din portughezi, spanioli, italieni, germani s.a. Urmeaza metisii (30%), negrii (6%), amerindienii (2%) si mulatrii (1,8%). Peste 80% din populatie locuieste in fasia atlantica, mai ales in sud-est. Jumatate din teritoriu are o densitate sub 1 loc./km2, cu precadere in Amazonia si in Podisul Mato Grosso. Aici exista grupuri etnice specifice.

Sub aspect religios, 88% sun catolici, apoi protestanti, ortodocsi s.a. 75% din populatie traieste la oras, dar multi in arealele periferice, sarace.

Principalele orase sunt situate in est: Sao Paulo (15,2 milioane loc.), Rio de Janeiro (10,2 mil.), Salvador (92,1 mil.), Brasilia (1,8 mil.) s.a. Este vestit in lume Carnavalul de la Rio care are loc de Lasata Secului.

Brazilia este a opta putere economica a lumii, desi inca dependenta de economia S.U.A. si de cea europeana. Totodata, Brazilia a acumulat numeroase datorii externe.

Agricultura este de tip latifundiar. Se practica monocultura, cu productii pentru export, ce duc la secatuirea solului. O alta cultura, pe spatii mari, este cea a arborilor de cauciuc, in special in Amazonia. Se mai cultiva cacao, porumb, orez, manioc, batate, fasole, oleaginoase, fructe tropicale (ananas, banane). Dispune de mult lemn (locul III pe Glob), cu specii deosebite, ca pinul de Parano.

La bovine (140 mil. capete), Brazilia detine locul I pe Glob. Se mai cresc ovine ( 21 mil. capete), porcine (33 mil. capete), caprine (12 mil. capete), cabaline. Pescuitul atinge 900 000 tone/an.

Resursele minerale sunt bogate: petrol, aur, diamante, sare, fier, nichel, uraniu, bauxita, tungsten, staniu. Se exporta mult fier si...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Brazilia
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate