Trimite referat

Stiati ca ...

Un cameleon orb, este perfect capabil sa-si schimbe culoarea in concordanta cu mediul inconjurator.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Bratul Artificial

Materie: Medicina
Accesari: 2.424
Download-uri: 1.805
Nota: 5.31 (1036 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Bratul Artificial
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 19 Decembrie 2008

1. Scurta anatomie a oaselor.

Scheletul uman este alcatuit din 206 piese care cuprind oase lungi, oase scurte si oase plate. Oasele lungi sunt constituite din 2 epifize la extremitati(epifiza proximala si cea distala) separate la copii prin cartilajul de crestere de metafize (proximala si distala ), intre ele interpunandu-se diafiza.
La adult, odata cu osificarea cartilajului de crestere, delimitarea intre epifiza si diafiza dispare. Diafiza este alcatuita dintr-un tub de substanta osoasa compacta (corticala) avand in centru canalul medular ce contine maduva osoasa.
Oasele lungi cresc in lungime datorita cartilajului de crestere existent la cele doua extremitati (intre diafiza si metafiza proximala si distala) si in grosime prin intermediul periostului ce inveleste diafiza la exterior.
De exemplu, cartilajul de crestere proximal humeral asigura 80% din cresterea in lungime a humerusului. Distrugerea completa a cartilajului de crestere inainte de osificarea lui completa, va determina o scurtare a osului respectiv, mai importanta daca este distrus cartilajul fertil.
O distrugere partiala poate determina aparitia unei diformitati unghiulare a osului respectiv.

2. Fracturile oaselor lungi. Generalitati.

Oasele lungi intra in alcatuirea scheletului membrelor. Prin intermediul lor se realizeaza miscari de mare amplitudine necesare mersului (oasele membrului pelvin) si gesturile curente ale vietii zilnice (oasele membrului toracic).
Diafizele oaselor lungi sunt frecvent expuse traumatismelor ducand la aparitia fracturilor.
Fractura reprezinta o intrerupere sau o discontinuitate la nivelul unui os, ca urmare a unui traumatism. Etimologic, cuvantul provine din latinescul ‘fractura’. Pentru producerea unei fracturi este necesara existenta unor factori extrinseci si a unora intrinseci.
Factorii extrinseci-fracturile sunt produse datorita unor forte exterioare. Exista o serie de factori favorizanti ; varsta la care apar cel mai frecvent fracturile este intre 20-40 ani (prin activitatea lor, oamenii sunt mai expusi traumatismelor). Apoi varsta a treia datorita osteoporozei care diminueaza rezistenta osoasa.Copii desi sunt frecvent supusi traumatismelor, in cursul jocurilor fac mai rar fracturi datorita elasticitatii mai mari a oaselor.
Fracturile diafizare pot fi :
a) incomplete-la adulti fisurile intereseaza o singura corticala, pierzandu-se spre corticala opusa si pastrand astfel integritatea osului.
- la copil datorita periostului gros apare o fractura a corticalei numai de partea convexa a osului, cele doua fragmente fracturate ramanand in continuitate (mentinute de periost) realizand fractura ‘in lemn verde’.
b) complete- cand traiectul de fractura intrerupe complet corticala, permitand de cele mai multe ori aparitia deplasarii celor doua fragmente.

3. Leziuni tegumentare.

Anatomia patologica a fracturilor trebuie sa cuprinda nu numai leziunile osoase ci si cele ale partilor moi inconjuratoare. Tegumentele pot prezenta solutii de continuitate mai mult sau mai putin importante in fractura deschisa, dar si in fracturile inchise.
Musculatura din jurul focarului de fractura poate suferi diverse leziuni prin deplasarea fragmentelor fracturii.
Leziunile vasculo-nervoase pot fi si ele prezente in cazul fracturilor diafizare.
In functie de lezarea invelisului cutanat fracturile sunt :-inchise (cu pastrarea integritatii invelisului cutanat)
-deschise (cu plaga tegumentara).

4. Tratamentul fracturilor.

Primul ajutor consta in principiu in masuri ce limiteaza durerea si previn aparitia unor leziuni ulterioare. Fracturile deschise trebuie acoperite cu cel mai curat material avut la dispozitie.Pacientul trebuie sa fie transportat de urgenta la un centru de traumatologie.
Examanul radiologic standard – fata si profil – este criteriul absolut pentru a stabili existenta fracturii, sediul ei, forma traiectului de fractura si prezenta tipului deplasarilor.
Radiografiile trebuie executate pe filme mari, care sa cuprinda intreg segmentul de membru fata si profil, cu articulatiile supra si subiacenta. In cazuri de incertitudine se vor efectua incidente oblice si tomografii.
Imobilizarea chirurgicala a fragmentelor fracturii – osteosinteza – se face cu ajutorul suruburilor, placilor, sarmei, tijei, etc., materiale de osteosinteza. Ele sunt confectionate din oteluri austenitice, titaniu sau aliaje de titaniu, materiale bine tolerate de organism si care nu sufera procese de coroziune in mediul intern.
Osteosinteza realizata cu ajutorul acestor materiale poate fi rigida, ferma, suprimand orice miscare in focar sau poate fi elastica, permitand mici miscari in focar, miscari tolerabile care nu impiedica formarea calusului.
Suruburile sunt utilizate pentru a mentine fragmentele reduse, in fracturile oblice lungi sau spiroide. Ele pot realiza si o compresiune intre fragmente, ceea ce imbunatateste imobilizarea. Se utilizeaza suruburi d...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Bratul Artificial
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate