Trimite referat

Stiati ca ...

China are mai multi cunoscatori de limba engleza decat U.S.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Bogdan din Cuhea

Materie: Drept
Accesari: 6.175
Download-uri: 282
Nota: 5.22 (4130 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Bogdan din Cuhea
Publicitate:

Trimis de Anonim
din 14 Octombrie 2008

La fel ca majoritatea tarilor europene, statul modern roman s-a faurit prin unificarea provinciilor istorice locuite de romani. Meritul intemeierii politice si militare a voievodatului Moldovei apartine maramureseanului Bogdan din Cuhea, la mijlocul sec. al XIV-lea.

Prin faptele sale, consemnate in cronicile vremii si actiunile intreprinse, el s-a detasat net fata de toti ceilalti stapanitori de sate si noroade, preocupati mai degraba sa-si apere proprietatile si privilegiile in fata tendintei expansioniste a regalitatii maghiare. Toate acestea ne permit sa conturam portretul unui lider politic (dar si militar) cu personalitate puternica, cu un set de principii ferme, nedispus sa faca vreun compromis cancelariilor straine, a caror interes era diferit fata de cel al populatiei din zona.

Bogdan detinea o resedinta fortificata la Cuhea (descoperita in anii ‘60, in urma unor sapaturi arheologice conduse de Radu Popa) si facea parte dintr-o familie de nobili ce stapaneau douazeci si doua de sate pe cursul superior al Izei (intre Stramtura si Barsana), dar si pe Valea Viseului.

A fost proclamat, la un moment dat, voievod al intregului Maramures, in timpul domniei regelui Carol Robert de Anjou (1308-1342). In acest interval a reusit sa mentina autonomia voievodala a „tarii”, insa la inceputul domniei lui Ludovic I de Anjou (1342-1382), casa regala izbuteste sa-l destituie pe Bogdan (probabil in 1343). Exista doua ipoteze cu privire la motivele acestei decizii politice: fie un conflict cu nobilul maghiar Ioan, castelan al cetatii Visc, reprezentantul regelui in Maramures; fie o decizie a fostului rege Carol Robert, de a impune o taxa (de 18 dinari) pentru fiecare „poarta iobageasca”, ceea ce ar fi dus la o „miscare de amploare a taranilor din Maramures”, sub conducerea lui Bogdan, pentru apararea vechilor libertati.

Au urmat aproape doua decenii de hartuiri reciproce, insa, in ciuda „infidelitatii” de care era acuzat de coroana maghiara, aceasta nu a indraznit sa-i confiste averile sau sa ia alte masuri juridice sau militare impotriva lui, gratie notorietatii de care Bogdan se bucura in randul comunitatii maramuresene.

Se presupune ca, in aceasta perioada, Bogdan a intreprins mai multe incursiuni spre rasarit, in tinuturile Moldovei, unde, pana in 1353, tatarii pustiau si jefuiau satele din zona colinara si riverana.

Dupa expeditia militara comandata de regele Ungariei impotriva tatarilor, voievod in Moldova este uns Dragos din Bedeu (Maramures), Descalecatorul, insa atat el cat si Sas, fiul si urmasul lui la tron, militeaza pentru instaurarea relatiilor feudale si de supunere fata de coroana maghiara.

In 1358 (sau 1359), voievodul Sas moare, insa regele Ludovic e ocupat cu o campanie impotriva lui Dusan al Serbiei si nu are timp pentru asigurarea unei succesiuni „fidele” in Moldova. Desi tinutul romanesc de la est de Carpati era o prioritate pentru casa regala maghiara, care planuia un imperiu angevin de la Marea Baltica pana la Marea Adriatica.

Visul imperial e spulberat de voievodul Bogdan care, in 1359, porneste de la resedinta din Cuhea impreuna cu un numar de osteni si trece pe la pasul Prislop-Borsa, in Moldova, unde ii alunga de la domnie pe urmasii lui Dragos.

Se presupune ca actiunea lui Bogdan nu ar fi avut sorti de izbanda daca nu ar fi beneficiat, atat de factorul surpriza, cat si de contextul favorabil, dar mai cu seama de un corp de soldati credinciosi si bine pregatiti, la care s-a aliat populatia locala, nemultumita de tendinta de suzeranitate a Ungariei.

Chiar si in aceste conditii, averile lui Bogdan in Maramures raman intacte, regele Ludovic sperand la o supunere ulterioara a noului voievod fata de interesele coroanei. Adevarul este ca regele nu a banuit consecintele actiunii lui Bogdan, pe termen lung, care planuia realizarea unei „institutii statale”, cu toate atributele aferente.

In cei sase ani de domnie, principala preocupare a lui Bogdan a fost sa respinga incercarile regelui Ludovic de a prelua puterea asupra Moldovei. I-a urmat la tron fiul sau, Latcu (1365-1375), care a continuat politica de aparare a independentei noului stat. Succesorul sau a fost voievodul Stefan, un alt fiu al lui Bogdan, care se casatoreste cu Margareta Musata si intemeiaza dinastia Musatinilor (urmatorii domnitori fiind Petru I Musatinul si Roman I, fiii celor doi). Dinastia a condus Moldova pana la Stefan cel Mare, respectand testamentul lui Bogdan I Intemeietorul: independenta acestei provincii romanesti. In 1859, Moldova se uneste cu Muntenia, iar in 1918 cu Transilvania, formandu-se statul modern roman (monarhic si, in prezent, republican).
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Bogdan din Cuhea
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate