Trimite referat

Stiati ca ...

Pentru prevenirea imbolnavirilor de gripa se recomanda spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun (timp de cel putin 20 de secunde), acoperirea gurii si a nasului cu un servetel de unica folosinta, evitarea contactului apropiat cu o persoana care prezinta semne ale infectiei, purtarea unei masti de protectie, dezinfectia obiectelor si suprafetelor cu care intrati des in contact, evitarea spatiilor aglomerate, limitarea sau evitarea calatoriilor in zonele unde au fost confirmate cazuri de infectie.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Boala lui Marek

Materie: Medicina
Accesari: 4.327
Download-uri: 333
Nota: 5.15 (1023 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Boala lui Marek
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 26 Noiembrie 2008

Boala Marek este cea mai raspandita boala limfoproliferativa a gainilor produsa de un herpesvirus, foarte contagioasa caracterizata clinic prin tulburari generale, neurale si oculare evoluand acut sau cronic iar morfopatologic prin procese inflamatorii si proliferative cu aspect tumoral in nervii periferici, glandele endocrine, iris, organele viscerale, muschi si piele, producand mortalitate, in special la varsta 8-22 saptamani sau pierderi economice grave prin confiscari.

Etiologie

Virusul BM face parte din familia Herpesviridae, subfamilia Alphaherpesviridae, genul Marek’s disease-like viruses cu trei specii:

- Gallid herpesvirus3
- Gallid herpesvirus 2
- Maleagrid herpesvirus 1 (turkey herpesvirus)

Dintre acestea numai tulpinile apartinand speciei Gallid herpesvirus 2 sunt virulente si oncogene, cauzatoare de boala Marek
Particulele virale ale agentilor etiologici ai bolii Marek pot fi observate de obicei in nucleu (rareori pot aparea si in citoplasma celulelor din culturi de tesuturi)

Cele trei serotipuri au aceeasi strucura a genomului: ADN ce contine regiuni lungi si regiuni scurte de secvente nucleotidice, ambele incluse in regiuni similare ce se repeta, fiind complementare.

Exista trei tipuri distincte de interactiuni virus-celula gazda, in cazul virusurilor bolii Marek:

- tipul neoplazic: cu celule tumorale ce contin genomul viral, boala putand fi transmisa prin celule tumorale intacte
- tipul abortiv, cu celule care contin numai antigen viral, lipsid virusul complet, aceste celule fiind supuse necrobiozei si incapabile de a sintetiza virioni infectiosi
- tipul productive, in celulele epiteliului foliculilor plumiferi, acesta fiind de fapt singurul loc din organismul gainilor unde se sintetizeaza constant virus complet.
Tulpinile patogene de MDV izolate in teren, serotipul 1, pe baza oncogenitatii au fost clasificate in trei patotipuri:

1. virulent (vMDV)
2. foarte virulent (vvMDV)
3. foarte virulent plus (vv+MDV)
Sunt recunoscute si descries 3 forme ale infectiei cu virusul MDV:
1. infectia deplin productiva, care apare in epiteliul foicular plumifer si are ca rezultat dezvoltarea virionilor cu invelis, pe deplin infectiosi. Apare in unele celule limfoide si epiteliale de la gaini si in majoritatea celulelor cultivate unde antigenii sunt produsi, dar virionii nu sunt inveliti si astfel sunt neinfectiosi.
2. infectia latenta este al doilea tip de infectie, neproductiva, care apare predominant in celulele T, probabil fiind necesara formarii tumorii de catre MDV
3. infectia “care transforma” si care apare numai in limfocitele gainilor infecatte cu tulpini virulente de MDV; este caracterizata prin expresia limitata a genomului MDV; dupa infectia cu MDV puii de gaina devin purtatori de virus pe care il elimina persistent in mediul exterior.

Epidemiologie:

BM este intalnita aproape exclusiv la puii de gaina, fiind rar intalnita la curca, prepelita fazan, porumbel, rata.
Receptivitatea maxima la BM este in prima zi de viata si descreste odata cu varsta. Frecventa si severitatea bolii este determinata de varsta pasarilor in momentul infectiei.

Prezenta anticorpilor maternali nu opreste multiplicarea completa a virusului.

Sexul nu influenteaza sensibilitatea de boala.

Factorii de mediu sunt de asemenea incriminati si ei in aparitia bolii.

Boala se transmite pe cale orizontala. Pasarile elimina virusul continut in descuamatiile epiteliale ale foliculilor plumiferi. Particulele virale complete sunt dispersate in aer fiind depuse odata cu praful pe pereti, asternut, echipamentul din hala. Infectia are loc prin intermediul cailor respiratorii seperioare (inhalare).

De asemenea praful este depus si pe oua, aderand puternic, deoarece cuticula cojii oului nu e uscata. Pasarile tinere sunt cele mai importante surse primare de infectie. Eliminarea virusului incepe de la varsta de 3 saptamani, pasarile ramanand purtatoare si excretoare de virus pentru toata viata, contaminand furajele, apa, echipamentul de hala, care devin surse secundare de infectie.

Patogeneza:

Virusul BM ajunge in organism prin una din caile de infectie iar prin intermediul celulelor fagocitare ajunge in splina, bursa Fabricius, timus, pulmon, incepand o prima replicare a virusului.

In cursul primelor 3 zile are loc o infectie citolitica, tinta initiala fiind celulele B. Replicarea intensa a virusului duce la citoliza celulelor in care se multiplica si la o hiperplazie a celulelor reticulare .

In timus procesele au loc in zona medulara.In bursa Fabricius are loc distrugerea arhitectonicii foliculare normale. In splina, desi se produce o infectie citolitica si o hiperplazie reticulara, regresia foliculara nu e atat de evidenta.
Caracteristicile infectiei cu virusul BM:

- existenta unei viremii persistente asociata celulei
- infectia productiva a foliculilor plumiferi este persistenta avand ca rezultat o continua diseminare a virusului infectiei in mediul inconjurator
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Boala lui Marek
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate