Trimite referat

Stiati ca ...

Semintele de lotus pot incolti chiar dupa cateva secole, spre deosebire de cele ale arborelui de cacao care pot muri in cateva zile.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Bios

Materie: Informatica
Accesari: 6.469
Download-uri: 1.303
Nota: 5.15 (1912 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Bios
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 25 Iunie 2008

Multi investesc destul de mult in calculatoarele personale incercand sa obtina cat mai multa performanta, inlocuiesc placi de baza, procesoare, memorii, placi grafice si multe altele, dar marea majoritate a persoanelor din aceasta categorie de entuziasti nu reusesc sa stoarca si ultima picatura de performanta din sistem. Acest lucru poate fi posibil printr-un complex de proceduri care nu pot incepe decat de la optimizarea BIOS-ului placii de baza. Astfel toate componentele au posibilitatea sa ofere un pic mai mult din punct de vedere al performantei, decat prin setarea Optimal defaults sau Fail/safe default, stari obisnuite la majoritatea utilizatorilor.

Secventa de BOOT

Pentru a exemplifica cat mai usor modificarile ce trebuie facute am ales o placa de baza produsa de Asus, modelul A7N8X-E Deluxe, cu BIOS Phoenix-Award.

Pentru micsorarea timpului in care computerul porneste si incepe initializarea sistemului de operare trebuie facute cateva ajustari la setarile secventei de boot. Astfel cele mai importante modificari care se pot face se afla de obicei in prima categorie de setari, numita Advanced BIOS features. Optiunea Quick power on self-test trebuie activata. Acest lucru duce la micsorarea semnificativa a timpului de initializare a sistemului. Quick power on self test este de fapt o metoda rapida de testare a componentelor aflate pe placa de baza, in metoda clasica memoria necesita un timp indelungat de testare care este direct proportional cu cantitatea totala, si invers proportional cu viteza acesteia. O setare care trebuie dezactivata este Full screen logo show. Aceasta incarca in memoria primara de 640 kB o imagine care ocupa o proportie semnificativa din aceasta si care este prezentata imediat dupa pornirea sistemului. Activata, aceasta optiune mareste cu 2-3 secunde timpul necesar initializarii sistemului de operare. Unii probabil se vor intreba ce este Gate A20 Option, trebuie sa mentionez deci, ca aceasta setare are legatura doar cu controlerul de tastatura, putand comuta intre doua moduri distincte in care poate fi folosit de catre sistemul de operare si nu are nici un fel de impact asupra performantelor sistemului.

Controlul chipset-ului

Al doilea capitol al BIOS-ului, poate avea un impact deosebit asupra performantelor acestuia in timpul functionarii. Acesta este Advanced chipset features.

Aici se regasesc cele mai importante setari ce controleaza functionarea chipset-ului si componentelor cu care acesta are o relatie directa, si anume memoria RAM si placa grafica. Memory timings este sectiunea in care se pot face modificarile cele mai importante ale timpilor si caracteristicilor de functionare ale memoriei. Aceste modificari trebuie facute in directa concordanta cu specificatiile memoriilor. Un caz util in care se pot aduce asemenea modificari este, de exemplu, in cazul in care un utilizator decide sa-si seteze memoriile in mod sincron cu FSB-ul procesorului si trebuie sa scada frecventa memoriilor pentru aceasta. In acest caz o memorie care specifica latentele 2,5-3-3-7 la 400 MHz functioneaza perfect la 333 MHz in latente 2-3-3-6. Acest lucru nu este overclocking, la fiecare frecventa o memorie poate suporta alte latente.

In majoritatea cazurilor sunt disponibile patru tipuri de caracteristici ce pot fi modificate: DRAM active precharge delay, DRAM RAS to CAS delay, DRAM RAS precharge delay si DRAM CAS latency. DRAM active delay. Pentru a intelege functionarea acestor timpi trebuie mai intai sa cunoastem cate ceva despre functionarea memoriei RAM. Aceasta poate fi conceputa ca o matrice, cu randuri si coloane. Citirea sau scrierea in memoria RAM se face activand coloanele in care se afla datele necesare, si apoi citirea lor in rafala. Toate operatiunile au un numar de batai de ceas alocate. O memorie DDR PC3200 este condusa de o frecventa de 200 MHz, adica este coordonata de 200 milioane de batai de ceas intr-o secunda. DRAM active precharge delay determina timpul, in numar de tacturi, in care randurile vor fi active pentru citire. O dimensiune prea mare a acestei caracteristici intarzie activarea altor randuri si duce la o performanta mai mica a memoriei. O valoare prea mica poate genera erori la citire. Dimensiunea ideala a acestei caracteristici se determina dupa o formula relativ simpla si anume: CAS Latency + RAS to CAS delay + 2T = DRAM active precharge delay De exemplu, daca avem o memorie cu un CAS Latency=2 si setam o valoare RAS to CAS delay=3, vom avea o valoare a DRAM active precharge delay=7. Dar exista si cazuri in care setarea acestei valori la dimensiuni mai mici sau mai mari genereaza o performanta pe memorie mai mare.

DRAM RAS to CAS delay este timpul masurat in cicluri sau batai de ceas intre semnalele RAS si CAS, si are loc de fiecare data cand un rand este reimprospatat sau activat. Reducerea acestui timp duce la o performanta mai mare. Valorile comune sunt 3 sau 4, dar exista memorii ce suporta si valoarea 2. DRAM RAS...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Bios
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate