Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Bioestetica - legatura intelect-infatisare

Materie: Filozofie
Accesari: 2.819
Download-uri: 370
Nota: 4.92 (1671 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Bioestetica - legatura intelect-infatisare
Publicitate:

Trimis de Crisan Flaviu
din 02 Mai 2007

Bioestetica (sau fiziognomia) este o teorie nestiintifica ce presupune existenta unei legaturi intre trasaturile morale ale unei fiinte si estetica din infatisarea ei exterioara. Sint lucruri care, din cauza ca le avem mereu in fata ochilor si ne-am obisnuit cu ele, ni se par firesti si nu le mai acordam nici o atentie, desi daca am privi cu mai mult discernamint, ne-am da seama ca ele ne ajuta sa intelegem mai bine creatia lui Dumnezeu si sensul vietii, pe care filozofii si filfizonii l-au cautat atita vreme. In cursul evolutiei vietii au aparut patru fiziognomii, patru legaturi intre caracteristicile psihologice ale unui animal si estetica din infatisarea lui exterioara.

Bioestetica se refera numai la parametri a caror variatie se deruleaza lent in timp si care modifica definiv proportiile intre volumele corpului – contractarea sau relaxarea temporara a muschilor, faptul ca starile afective au fiecare cite o expresie faciala proprie, nu este considerat bioestetica.

Cea mai veche, cea mai primitiva si cel mai usor de observat este bioestetica sexelor. Pe linga ca cele doua sexe ale unei specii - masculul si femela - au instincte fundamental diferite, ele se prezinta diferit si ca infatisare. De obicei, seamana intre ele suficient de mult pentru a fi identificate ca specie, grupa sau rasa, dar exista si cazuri (rare) in care aceasta bioestetica e dusa la extrem si de-a dreptul “scandaloasa” : la unele animale primitive masculul si femela arata atit de diferit unul de celalalt, incit cu greu am banui ca fac parte din aceeasi specie (femela nu numai ca are alta forma si culoare, dar este si de zece ori mai mare ca masculul).

De asemenea, exista exceptii si de la regula ca un animal pastreaza acelasi sex de-a lungul vietii : in mod uimitor, unele specii de pesti sau batracieni sint capabile ca, in decurs de citeva saptamini, sa-si schimbe intreaga fiziologie a corpului pentru a deveni din femela mascul sau invers.

O alta fiziognomie, mai evoluata, este fiziognomia inocentei. Daca la organismele primitive puii nu sint decit niste adulti in miniatura, capabili sa ucida inca din momentul cind ies din ou, in schimb, la organismele evoluate (in principal la pasari si mamifere) puii au o fire blajina si pasnica. Prietenosi si inofensivi, depind intru totul de parinti sa le procure hrana si sa-i fereasca de pericole. Aceasta virsta a inocentei este insotita si de un aspect fizic "dragalas", o conformatie a corpului in care, la unele specii capul, la altele membrele, sint disproportionat de mari in raport cu corpul, si o geometrie a capului in care cutia craniana, globii oculari si urechile sint mari, pe cind nasul, pometii, maxilarul si mandibula caraghios de mici.

Pe masura ce animalul se maturizeaza si abandoneaza firea inocenta si naiva, aspectul dragalas si neajutorat dispare si el (cu exceptia pestisorului guppy, a ursului panda, a papagalului ara si a altor citiva, care " nu stim de ce " pastreaza infatisarea simpatica si inofensiva si la maturitate).

Ceea ce este esential in aceasta bioestetica este ca un volum mare aduce implicit o masa mare, deci o povara, incit bietul animal “se chinuie” sa sustina un cap enorm si greu pe un git subtire si firav sau sa ridice niste picioare masive si grele cu o musculatura slaba si nedezvoltata. Acesta si este motivul pentru care miscarile lor sint stingace si neindeminatice, iar infatisarea lor ne inspira sentimente de mila si duiosie. De altfel, daca aplicam acelasi procedeu unui om obisnuit si il incaltam cu pantofi mari si grei, efectul va fi acelasi : datorita lor, va parea mai simpatic.

O alta fiziognomie, si mai evoluata, este cea a personalitatii animale. O privire mai atenta spre regnul animal mai precis, spre partea lui superioara (pesti, reptile, pasari, mamifere) scoate in evidenta o ciudata concordanta : in cadrul fiecarei grupe de animale, personalitatea puternica, instinctele de curaj si mindrie, par sa favorizeze o infatisare nobila din punct de vedere estetic, o tinuta falnica si impunatoare ; temperamentul fricos sau meschin, dimpotriva, un aspect fizic mai putin impresionant sau chiar respingator. Despre marea majoritate a animalelor (la fel ca despre marea majoritate a oamenilor) cu greu s-ar putea face afirmatii categorice in acest sens : nu s-ar putea spune nici ca arata impresionant, nici ca ar fi respingatoare sau urite, dar in general, sint considerate a arata bine : felinele, falconiformele, teropodele si rechinii, si sint considerate a arata prost o serie de alte animale (pe care toti le evita).

Neexistind indicii depre comportamentul teropodelor, s-ar putea la fel de bine ca vestitul tiranosaur sa fi fost in realitate departe de imaginea de razboinic cu care il zugravim noi astazi : un moliu lenes si urit mirositor, care se hranea cu cadavre sau cu resturi ramase de la altii – daca insa vom inclina sa ni-i imaginam ca pradatori feroce sau vinatori de temut o facem doar bazindu-ne pe felul cum arata : arata bin...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Bioestetica - legatura intelect-infatisare
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK