Trimite referat

Stiati ca ...

In 1963 francezii au trimis o pisica pe nume Feliette in spatiul cosmic.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Bilantul functional

Materie: Economie
Accesari: 11.774
Download-uri: 1.998
Nota: 5.26 (3120 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Bilantul functional
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 12 Decembrie 2008

In cadrul opticii financiare asistam la o conceptie functionala referitoare la bilant, conceptie care porneste de la premisa ca, elementele de activ si pasiv reflecta valori tranzitorii, structuri trecatoare in procesualitatea patrimoniului1. In timp ce bilantul functional isi propune sa investigheze nevoile intreprinderii si modul de functionare al acestora, prin realizarea unui instantaneu al derularii diferitelor cicluri. In cadrul conceptiei functionale cu privire la bilant, utilizarile si resursele acestuia sunt grupate in stocuri de utilizari si stocuri de resurse2.

Bilantul functional sta la baza echilibrului financiar si a soliditatii structurale a intreprinderii. Din punct de vedere structural, resursele respectiv nevoile (utilizarile) cuprind:

* resurse
- stabile (durabile peste un an);
- datorii ale ciclului de exploatare (pasiv circulant pe termen scurt, sub un an);
* utilizari (nevoi):
- active stabile (durabile, investitii peste un an);
- active circulante (bunuri si creante legate de ciclul de exploatare, sub un an).

Se evidentiaza astfel doua categorii de utilizari in activ (una independenta de ciclul de exploatare, iar cealalta legata direct de acesta) si doua categorii de resurse in pasiv (una fara legatura cu exploatarea, iar cealalta generata de aceasta). Corelatia dintre active si stocurile de utilizari si intre pasive si stocurile de resurse este urmatoarea3:
* imobilizarile necorporale, corporale si financiare sunt utilizari stabile;
* activele circulante ale exploatarii (stocuri, clienti, alte creante) reprezinta utilizari sau nevoi temporare de exploatare;
* activele circulante care nu apartin exploatarii sunt utilizari temporare in afara exploatarii;
* activele circulante foarte lichide (titluri de plasament) si trezoreria sunt utilizari temporare ce apartin trezoreriei;
* capitalurile proprii, datoriile pe termen mediu si lung precum si provizioanele pentru riscuri si cheltuieli sunt resurse stabile;
* pasivele circulante ale exploatarii (datorii fata de furnizori, datorii sociale si alte datorii), reprezinta resurse temporare de exploatare;
* pasivele circulante in afara exploatarii sunt resurse in afara exploatarii;
* creditele pe termen scurt si soldurile creditoare ale conturilor curente la banci sunt resurse temporare ale trezoreriei.

Conceptia functionala a bilantului are meritul de a oferi o imagine asupra modului de functionare economica a unei intreprinderi, punandu-se astfel in evidenta stocurile si resursele corespunzatoare fiecarui ciclu de functionare4.

Analiza functionala a bilantului permite investigarea activitatii intreprinderii, pe cicluri de operatiuni si urmareste evidentierea modalitatilor de finantare a intreprinderii in vederea orientarii acesteia in directia unei structuri optime de finantare, reflectata prin evolutia trezoreriei nete.

Conform conceptiei functionale intreprinderea este o entitate economica si financiara care indeplineste anumite functii: de productie sau exploatare, de repartitie, de investire sau dezinvestire, de finantare etc.

Asadar, in cadrul bilantului functional operatiile vor fi grupate pe cicluri si anume:
* Ciclul de investitii;
* Ciclul de finantare;
* Ciclul de exploatare;
* Ciclul de trezorerie.

2.1.2. RETRATAREA BILANTULUI CONTABIL SI CONSTRUIREA BILANTULUI FUNCTIONAL

Pornind de la bilantul contabil prezentat in anexa nr.1, in construirea bilantului functional (anexa nr. 2) s-au avut in vedere regrupari ale componentelor celui dintai, dupa o anumita logica, urmand ca ulterior sa se studieze relatiile existente intre ele, pe verticala si orizontala. Studiul orizontal al bilantului functional are la baza principiul ce caracterizeaza conceptia financiara, adica acela de afectare a resurselor la nevoile (utilizarile) specifice.

Retratarea bilantului are in vedere urmatoarele5:
* eliminarea incidentelor aspectelor juridice, incidentelor aplicarii legislatiei fiscale, anumitor principii si reguli de inregistrare contabila care impiedica reflectarea situatiei economice si financiare reale a agentului economic;
* aplicarea principiului adecvarii resurselor la nevoile specifice;
* urmarirea naturii elementelor de activ si pasiv si nu a lichiditatii si exigibilitatii;
* urmarirea pasivelor sub aspectul resursei de finantare si nu de elemente rectificative ale unor active.

Construirea bilantului functional prezentat in anexa nr.2 este rezultatul retratarii diferitelor posturi ale bilantului contabil prezentat in anexa nr.1 in functie de apartenenta lor la diferite cicluri (de investitii, exploatare, financiare si trezorerie) in scopul obtinerii unor marimi care sa fie utilizate in analiza financiara adecvata, conform figurii nr.3.

2.1.3. ANALIZA BILANTULUI FUNCTIONAL
* FONDUL DE RULMENT FUNCTIONAL
Evolutia fondului de rulment pe parcursul perioadei analizate este prezentata in tabelul nr. 1
Tabelul nr.1
Elemente ale FRF
2002
2003
2004
Abateri 2003/2004
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Bilantul functional
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate