Trimite referat

Stiati ca ...

Varza contine 91% apa.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Mica bibliografie Mihai Eminescu

Materie: Romana
Accesari: 92.091
Download-uri: 10.178
Nota: 8.66 (12321 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Mica bibliografie Mihai Eminescu
Publicitate:

Trimis de nnko
din 01 Iunie 2007

Mihai Eminescu (1850 - 1889)

S-a nascut pe 15 ianuarie 1850 la Botosani.

Mihai isi petrece copilaria la Ipotesti stabilind o puternica legatura sufleteasca cu natura.

Incepe sa studieze acasa cu un dascal particular, in scurta vreme este inscris la scoala in clasa a III-a la Cernauti.

Prima sa poezie "La mormantul lui Aron Pumnul" a fost publicata intr-o bronsura omagiala a elevilor gimnaziulu unde semneaza Mihai Eminovici.

Tot in 1866 debuteaza in revista "Familia" cu poezia :"De-as avea...",directorul revistei Iosif Vulcan ii schimba numele din Eminovici in Eminescu, iar poetul este de acord.

Deoarece nu intrase in posesia unei diplome care sa dovedeasca absolvirea studiilor gimnaziale, este inscris la Viena ca student "extraordinar".

Adevaratul debut se produce in 1870 cand de la Viena trimite revistei iesene "Convorbiri Literare" trei poezi:"Venere si Madona","Mortua est" si "Epigonii".

Se intoarce in tara in 1872, devine membru marcant al cenaculului "Junimea".

Pleaca la Berlin pentru pregatirea doctoratului in filosofie,dar nu castiga un titlu stiintific.

Dupa 1874 se intoarce la Iasi, si este bibliotecar,director al Bibliotecii Centrale, profesor la Institutul Academic,revizor scolar, redactor la "Curierul de Iasi".

Vine la Bucuresti in 1877 ca redactor principal la ziarul "Timpul" alaturi de I.L.Caragiale, si de I.Slavici.

Din 1877 pana in 1883 Eminescu scoate la iveala cele cinci "Scrisori...","Sonetele","Rugaciunea unui dac","Glossa",:Oda","Mai am un singur dor", culminand cu "Luceafarul".

A decedat la 15 iunie 1889.

SFARSIT.


...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate