Trimite referat

Stiati ca ...

Hainele nu incalzesc, ci au rolul de a impiedica aerul rece sa ajunga la piele.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Bazele marketingului

Materie: Marketing
Accesari: 12.100
Download-uri: 3.648
Nota: 4.94 (2330 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Bazele marketingului
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 16 Iulie 2008

Esenta marketingului

Marketingul de baza se ocupa de piata,de schimb.Primul soc al vechilor relatii comerciale(targuri) il reprezinta era industriala cand productia a atins cote imense.Astfel,s-a ridicat problema distributiei de masa datorita cresterii marimii pietei.Acest lucru a semnalat necesitatea aparitiei marketingului.
In privinta aparitiei marketingului exista numeroase controverse.Marketing inseamna vanzare si publicitate(promovare).Chiar daca revolutia industriala a avut loc in U.K.,marketingul nu a aparut aici,ci in sec XX in SUA pentru ca societatea americana nu a copiat pe nimeni,au dispus de numerosi intreprinzatori si au pus un mare accent pe progresul tehnic.Progresele din sfera productiei au aparut si in sfera distributiei.

Marketingul a aparut sub aspectul unor numerosi factori:aparitia starii de abundenta;aparitia productiei de masa;procesele sociale(urbanizare,cresterea gradului de risc);dinamismul economico-social contemporan.

Marketingul a aparut mai intai pe planul practic si apoi s-a inceput teoretizarea acestuia.

Conceptul de marketing

„Marketing”=substantivul market-piata economica

verbul „to market”=a desfasura tranzactii,a comercializa

Primii care s-au intrebat ce este marketingul sunt americanii.Prima definitie a fost data in 1937 de A.M.A.(American Marketing Asociation).Astfel,marketingul vizeaza realizarea activitatii economice care genereaza fluxul de bunuri si servicii de la producator la consumatorul final.

Trebuie retinute 4 aspecte:

-marketingul se refera la un complex camp de activitati
-are sub incidenta sa atat bunuri cat si servicii
-urmareste sa orienteze fluxul de marfuri pana la purtatorii cererii
-se refera atat la destinatarii marfurilor cat si la expeditorii marfurilor

S-a incercat apoi sa se formuleze definitii mult mai complexe.Astfel,avem de retinut 3 definitii:
1.-elaborata in 1960 de William Stanton din SUA : marketingul este un intreg sistem de activitati economice referitoare la programare,stabilire preturi, promovare menite sa satisfaca cerintele consumatorilor actuali.

Acum activitatile economice sunt privite ca un sistem inlantuit;arata obiectivul final al marketingului,insa nu este aratat obiectivul economic al marketingului

2.-Mc Carthy (SUA)
3.-Philip Kotler-parintele marketingului modern-a dat 2 definitii marketingului:
I-marketingul se refera la activitatea umana,facut pentru satisfacerea cerintelor si nevoilor prin intermediul schimbului
II-marketingul este un proces social si managerial prin care indivizi si grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar prin crearea,oferirea si schimbul de produse.Prin acest proces organizatiile se racordeaza la piata in mod creativ,productiv si profitabil.

Au urmat si alti autori,precum si englezul Michael Baker care a continuat ideea lui Kotler : marketingul are atat o functie manageriala cat si o functie economica.Tot el a introdus marketingul real care are 4 trasaturi :
Porneste de la consumator;are o viziune de perspectiva,face necesara utilizarea deplina a tuturor resurselor intreprinderii;implica eforturi continue de inovatie
Pot fi retinute si opiniile lui:Denner(marketingul presupune analiza permanenta a cererii cat si stabilirea si punerea in functiune a mijoacelor de satisfacere ale acesteia cu un profit cat mai rezonabil) si a lui Adascalitei(stiinta luptei pentru reusita in afaceri=marketing).

Marketingul in esenta are 3 aspecte:
1.o conceptie moderna vizavi de problemele pietei.
2.reprezinta o activitate practica(de fapt un complex de activitati practice)
3.presupune utilizarea unor metode si tehnici specifice

1.
-orice demers al unui intreprinzator trebuie sa porneasca cu cercetarea pietei.
-marketingul trebuie vazut ca o stare de spirit.
2.
-aceste activitati se pot imparti in 2 categorii:activitati comune;activitati specifice marketingului
3.
-trebuie ca firma sa se racordeze cu mediul extern.

Consumatorul:elementul central al marketingului

Orice intreprinzator trebuie in prealabil sa cerceteze potentialul viitorului consumator.Consumatorul trebuie sa-si defineasca cat mai bine tinta:ceea ce doreste.Astfel,tinta acestuia trebuie sa fie cunoscuta dinainte de producator.
Segmentul de piata reprezinta o divizare omogena a consumatorilor prin prisma unor caracteristici vaste(sex,varsta,profesie,venit,etc.).Segmentand piata,putem gasi mult mai usor segmentul de piata tinta.
Urmeaza pozitionarea,care consta in stabilirea unor trasaturi proprii ale produsului nostru pentru ca acesta sa fie usor distins fata de concurenta.

Trebuie cunoscute si anumite aspecte de natura comportamentala a cumparatorului(cat este dispus sa cumpere,motivele,intentiile de cumparare,imaginea(despre un produs),etc.).Este necesara studierea altor agenti economici(concurenta),in special a comportamentului acestora(ex:prescriptori,cei care recomanda folosirea unui produs,lideri de opinie,capii familiei).

Comportamentul consumatorului este dinamic s...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Bazele marketingului
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate