Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Baltagul - semnificatia titlului

Materie: Romana
Accesari: 46.506
Download-uri: 2.684
Nota: 5.90 (2757 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Baltagul - semnificatia titlului
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

Baltagul


Titlul acestui roman reprezinta arma de aparare a ciobanilor, este specific zonei moldovei.Baltagul este folosit de catre Vitoria atunci cand il desemneaza pe Bogza.Desi nume de obiect titlul simbolizeaza justitia neiertatoare.
Mihail Sadoveanu a fost unu dintre cei mai mari povestitori ai nostrii opera sa cuprinzand peste 100 de volume cu tematica diversa printre care se numara si "Baltagul”.
Spatiul in care se desfasoara romanul este satul Magura Tarcaului pe langa apa Tarcaului la poalele muntelui Tarcau. Romanul apare in anul 1930. Se poate stabili ca intamplarea relatata ar fi putut avea loc pe la inceputul secolului 20.
Naratiunea sadoveniana este cadentata prin împartirea în unitati ritmice, în secvente. Ritmul este o constanta a constructiei epice si poate fi regasit nu numai în pasajele narative sau descriptive, ci si în cele dialogate.
Modul de expunere dominant este naratiunea. Dialogul are si el rol in caracterizarea indirecta a personajelor iar descrierea prezinta locurile si aspectul fizic al personajelor. Naratiunea este modul de expunere prin care se realizeaza fapte si intamplari intr-o succesiune logica.Descrierea este modul de expunere prin care se infatiseaza trasaturile caracateristice ale unor obiecte, privelisti, fenomene din natura, chipuri de oameni, stari sufletesti. Dialogul este modul de expunere ce consta in convorbirea dintre doua sau mai multe personaje.
Actul narativ se realizeaza ca o succesiune de propozitii în structura carora recunoastem acelasi model sintactic repetat. "Baltagul" are o actiune complexa si mai complicata decat a schitei sau a nuvelei. Actiunea se intinde pe parcursul a 16 capitole in care autorul relateaza actiunile Vitoriei in cautarea si cunoasterea adevarului in legatura cu sotul ei plecat de mult timp de acasa. Vitoria este convinsa ca Nechifor a disparut si dupa ce intreprinde o serie de investigatii se pregateste sa plece impreuna cu Gheorghita in cautarea lui Lipan. Drumul este anevoios, dar printr-o darzenie deosebita, printr-o inteligenta si o abilitate extraordinare eroina ia totul pe cont propriu si, in final, reuseste sa descopere adevarul si sa pedepseasca de dusmani.
Desfasurarea actiunii: Victoria porneste impreuna cu Gheorghita pe traseul pe care banuia ca la ales si Nichifor. Dupa popasul de la Bicaz se opreste la Calugarasi si afla ca Lipan a plecat in timpul noptii. Vremea se schimba si se adaposti la Farcasa la firarul satului ca sa le potcoveasca caii. Acesta le spune ca a potcovit si calul lui Lipan. Ajunsi la Borca nimeresc la un Botez iar la cruci dete peste o nunta. Ea isi continuase drumul catre Vatra Dornei. Acolo afla ca Lipan cumparase trei sute de oi si ca o suta le-a dat inapoi unor gospodari. Urmand traseul celor trei ajunge la Borca apoi l aSobasa si afla de la crasmari ca aici au ajuns doi ciobani Calistrat Bosa si Ilie Hutui; imbogatiti pe neasteptate. La Sabasa il gaseste pe Lupul, cainele de incredere a lui Lipan. Victoria intelege ca intre Borca si Sabasca se afla cheia adevarului. Ea cutreiera locurile sperand sa deie de Lipan, dar pana la urma ii gaseste oasele intr-o prapastie. Femeia observa capatana sparta de baltag, ea trece la actiune facand planuri pentru inmormantare. Ajutata de crasmar pregateste totul pentru pomenire, invitand multa lume.
Romanul începe cu prezentarea sintetica a vietii pastorilor (vechimea, felul de viata, psihologia), fixata într-o cosmologie populara:
“Domnul Dumnezeu, dupa ce a alcatuit lumea, a pus rânduiala si semn fiecarui neam.[…]
La urma au venit si muntenii s-au îngenunchiat la scaunul împaratiei. […]
- Apoi ati venit cei din urma, zece Domnul cu parere de rau. Dragi îmi sunteti, dar n-am ce va face. Ramâneti cu ce aveti. Nu va mai pot da într-un adaos decât o inima usoara ca sa va bucurati cu al vostru. Sa va para toate bune: sa vie la voi cel cu cetera; si cel cu bautura, si s-aveti muieri frumoase si iubete”.
Ca moduri de expunere autorul foloseste naratiunea, dialogul apoi descrierea ( portrete, tablouri de natura- in concordanta cu evolutia actiunii) si monologul interior.
Fiind roman el are subiect cu toate momentele lui astfel :
Expozitiunea romanului : prezinta locul actiunii, un sat din Magura Tarcaului, timpul actiunii toamna tarziu spre sfarsitul lunii noiembrie si personajele Vitoria, Nechifor Lipan.
Intriga : Nechifor Lipan plecase de acasa dupa niste oi la Dorna si desi se apropia Sf. Andrei el inca nu se intorsese din aceasta pricina Vitoria care are convigerea ca sotul ei a murit se hotaraste sai caute osemintele pentru a indeplini datina inmormantarii ca sufletul lui sa –si gaseasca linistea.
Desfasurarea actiunii : muntenii duceau o viata aspra nevoiti sa-si castige painea cu toporul ori cu cata. Familia lui Lipan se incadreaza perfect in viata satului. Convinsa ca sotul ei a plecat in calatorie fara intoarcere Vitoria se purifica prin post si rugaciune si cere sfatul parintelui Dani...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Baltagul - semnificatia titlului
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK