Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Baltagul - caracterizarea lui Nechifor Lipan

Materie: Romana
Accesari: 5.872
Download-uri: 1.046
Nota: 3.97 (1248 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Baltagul - caracterizarea lui Nechifor Lipan
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

BALTAGUL
De Mihail Sadoveanu
( caracterizarea lui Nechifor Lipan )

Tema romanului ilustreaza lumea arhaica a satului romanesc , sufletul taranului moldovean ca pastrator al traditiilor stramosesti si al specificului national , cu un mod propriu de a gandi , a simti si a reactiona in fata problemelor cruciale ale vietii .
Nechifor Lipan este un personaj absent , sotul Vitoriei , care concentreaza in jurul sau toate actiunile si intreg zbuciumul interior al femeii , in stradania de a afla adevarul despre omul ei si de a implini actul justitiar al pedepsirii vinivatilor .
Nechifor Lipan era oier din Magura Tarcaului si isi castiga existenta ca toti muntenii cu toporul ori cu cata , el fiind dintre cei mai vrednici , pentru ca-si intemeiase o stana de oi la munte . Asemeni taranilor sadovenieni , isi petrecea o mare parte din viata in mijlocul naturii , cu Dumnezeu si cu singuratatile , mutandu-si oile de la munte la ses , in functie de anotimp , apoi se intorcea intotdeauna la casa si la familia lui , pentru ca munteanul are radacini la locul lui , ca si bradul . Nechifor plecase toamna , ca de obicei , sa cumpere niste oi de la Dorna , dar acum era Sfantul Andrei si el nu se mai intorsese . Dupa cum socotise Vitoria , barbatul ei intarziase saptezeci si trei de zile si acest fapt a starnit neliniste si banuieli negre nevestei .
Sadoveanu nu face in mod direct un portret fizic , infatisarea lui Nechifor se alcatuieste din memoria afectiva a Vitoriei , care-si aminteste ca avea mustata groasa , adusa a oala , sprancenele lasate si statura indesata si spatoasa . Chipul barbatului se incheaga in ochii femeii , pentru ca acesta ii fusese drag din tinerete si-I era drag si-acuma , cand aveau copii mari cat dansii . Legatura spirituala dintre cei doi soti este solida si eterna , ea se bazeaza pe dragostea ei de douazeci si mai bine de ani .
Pportretul moral reiese din marturisirile , amintirile si atitudinile oamenilor care-l cunoscusera . Inteligent si ambitios , Nechifor Lipan era stiutor de carte si-i placeau pildele si povestile cu talc , pe care le spunea cu farmec pe la petrecerile din sat , animand cu veselia lui toate adunarile . Fire comunicativa si pasionala , lui Nechifor ii placeau femeile frumoase , insa nu depasea limitele bunului simt si ale respectarii familiei . Aceasta trasatura reiese din atitudinea Vitoriei de a respinge cu fermitate previziunile babei Maranda , vrajitoarea satului , ca barbatul ar fi parasit-o pentru o femeie cu ochii verzi .
Nechifor se contureaza , indirect , si din relatarile celor care-l cunoscusera ca pe un om generos , nu se uita la parale , numai sa aiba toate dupa gustul lui , prietenos si sociabil , era mester la vorba , oier cinstit si mandru , om vrednic si fudul . In toate locurile unde a intrebat de el , oamenii vorbeau cu prietenie despre munteanul cu caciula brumarie si calare pe un cal tintat , ca de un om cinstit , platindu-si datoriile si iubitor de animale .
Sobrietatea stilului este data de timpul mitic in care se petrec intamplarile , un timp al credintelor stramosesti , intr-o lume arhaica , foarte puternic legata de natura inconjuratoare , de superstitii , de legi stramosesti nescrise , dar pastrate cu sfintenie .
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Baltagul - caracterizarea lui Nechifor Lipan
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK