Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Balta Alba de Vasile Alecsandri

Materie: Romana
Accesari: 29.542
Download-uri: 7.889
Nota: 6.23 (1424 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Balta Alba de Vasile Alecsandri
Publicitate:

Trimis de cernatescu emanuel
din 12 Martie 2004

Balta-Alba
de Vasile Alecsandri
-comentariu-


Vasile Alecsandri, scriitor si om politic, figura cea mai importanta a literaturii românesti în perioada pasoptista. A ilustrat specii numeroase din toate genurile literare. Proza sa dovedeste ca a fost un calator pasionat cu „instinct de nomad” si posedat de „demonul turistic” ( G. Calinescu )
Tema acestei opere este contrastul dintre aparenta si esenta, dintre frumusetea rara a locurilor si starea de înapoiere a oamenilor.
În aceasta opera autorul ne prezinta calatoria facuta de un francez pe teritoriul Valahiei, un tinut adâncit în întuneric si populat de canibali. Motivul acestei calatorii „primejdioase” este spiritul de aventura, curiozitate si dorinta de cunoastere.
Autorul foloseste motivul calatorului strain care viziteaza locuri noi. Acesta permite o perceptie critica si satirica a propriei lumi atribuita unei priviri exterioare sau prin comparatie cu o lume edenica.
Ocupatia calatorului este pictor, acesta permitând autorului sa creeze o descriere mai exotica a locurilor prin ochii calatorului.
Contrastul în opera este redat prin mai multe elemente contradictorii: imaginea initiala a salbaticiei si imaginea unei societati civilizate, drumul în caruta, satul, cazarea, plimbarea pe lac cu vaporul si balul, spiritul de aventura initial si linistea sufleteasca de dupa bal, frumusetea edenica si înapoierea oamenilor.
Calatorul francez trateaza evenimentele ce se întâmpla în jurul lui cu ironie, rezultata din contrastul luciditatii si fanteziei, si cu autoironie, luând în derâdere propriile defecte, dar satirizându-le indirect si pe ale altora.
Imaginea baltii seamana cu cea a paradisului si prin frumusetea naturala dar si prin indiferenta si inocenta cu care oamenii stau în balta: „amestec nevinovat de sexuri”.
Din punct de vedere stilistic textul se remarca prin antitezele care creeaza contrastul dar si prin enumeratiile si comparatiile cu care autorul descrie lumea Valahiei si sentimentele traite de calator.
Textul „Balta-Alba” este o povestire, fiind opera epica limitata la un singur fapt epic, de întindere mica, iar relatarea evenimentelor se face din perspectiva calatorului care este si protagonistul operei.
In finalul operei parerea pictorului francez despre Valahia se
schimba de la primitiv la europenesc.
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Balta Alba de Vasile Alecsandri
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK