Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Balada Miorita

Materie: Romana
Accesari: 33.273
Download-uri: 3.940
Nota: 7.63 (2108 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Balada Miorita
Publicitate:

Trimis de Turcu George
din 09 Ianuarie 2008

Balada este o opera epica, in versuri, in care se relateaza o legenda, un fapt istoric sau se evoca o puternica personalitate istorica sau legendara. Versurile baladei sunt cantate sau recitate, fiind acompaniate de un instrument muzical.Opera literara Miorita apartine genului epic in versuri si are un continut social. Miorita este o balada pastoreasca populara pentru ca apartine literaturii populare. Nu cunoastem autorul (are caracter anonim) textul s-a transmis de la o generatie la alta prin cuvant, la realizarea acestui text contribuie mai multi membri ai comunitatii, textul poate fi insotit de muzica.

Tema mioritica circula in peste 1000 de variante. Cea mai cunoscuta varianta a fost descoperita de Alecu Russo in Soveja in Muntii Vrancei si a fost publicata in 1850 in revista "Bucovina", apoi inclusa in culegerea "Poezii poporale. Balade adunate si indreptate de Vasile Alecsandri" 1852. Varianta aceasta a fost deci adaptata de poet normelor limbii literare.

Din punct de vedere structural textul este alcatuit din versuri scurte, ce au masura de 5-6 silabe, rima imperecheata, sau monorima si ritm trohaic.Tema baladei este transhumanta care se imbina cu o adevarata conceptie despre viata si moarte.Balada cuprinde sase motive fundamentale: motivul transhumantei; motivul complotului; motivul mioarei nazdravane; motivul testamentului; motivul alegoriei moarte-nunta si motivul maicutei batrane, structurate in trei parti:

Prima parte cuprinde primele doua motive (al transhumantei si al complotului).Partea a-II-a corespunde celui de-al treilea motiv (al mioarei nazdravane).Partea a-III-a corespunde celorlalte motive (motivul testamentului, al alegoriei moarte-nunta si al maicutei batrane) si este caracterizata de lirism. Cele trei parti sunt legate prin conjunctiile coordonatoare adversative: dar si iar.

Pentru ca balada este o specie a genului epic, naratorul de persoana a-III-a isi prezinta indirect gandurile prin intermediul actiunii si al personajelor.O alta caracteristica a genului epic este actiunea desfasurata in spatiu si timp.Spatiul actiunii este prezentat cu ajutorul metaforelor "Pe-un picior de plai/Pe-o gura de rai". Aceasta sugereaza frumusetea si linistea acelui loc.

Timpul actiunii este plasat toamna, in momentul coborarii turmelor de la iernat.Subiectul este simplu si poate fi povestit in functie de momentele subiectului operei literare.In expozitiune ne sunt prezentate locul, timpul si personajele care participa la actiune. Trei ciobani se coboara cu oile de la munte pentru iernat. Acestia apartin unor zone geografice diferite: "Unu-i moldovan/Unu-i unguran/Si unu-i vrancean".

Intriga este declansata de dorinta celor doi ciobani (cel ungurean si cel vrancean) de-al omora pe cel moldovean, pentru ca acesta are o situatie financiara mai buna: "Vor sa mi-l omoare/Ca-i ma ortoman/S-are oi mai multe/Mandre si cornute/Si cai invatati/Si caini mai barbati".

Desfasurarea actiunii incepe cu surprinderea comportamentului ciudat al mioarei: "De trei zile-ncoace/Gura nu-ti mai tace/Ori iarba nu-ti place/Ori esti bolnavioara/Draguta mioara?". Oita personificata ii marturiseste ciobanului complotul si il sfatuieste sa-si ia masurile de aparare "Dragule bace/Da-ti oile-ncoace/La negru zavoi/Ca-i iarba de noi/Si umbra de voi/Stapane, stapane/Iti cheama s-un caine/Cel mai barbatesc/Si cel mai fratesc". Din acest dialog reiese afectiunea dintre cioban si mioara, reciprocitatea sentimentelor, exprimate cu ajutorul dativului epic "Vor sa mi-l omoare", a diminutivelor "Miorita", "Draguta" si a vocativului "Stapane, stapane". Momentul ales de cei doi ciobani pentru a-l ucide pe baciul moldovean este "apusul soarelui".

Desi moartea este ipotetica, ciobanasul isi exprima ultimile dorinte in fata mortii: implinirea ritualului inmormantarii chiar de posibilii sai asasini. Locul inmormantarii este in "strunga de oi", in dosul stanii pentru a ramane astfel, si dupa moarte alaturi de oile si cainii sai. Doreste sa i se aseze la cap fluierele dragi: (insemn traditional al meseriei) "fluierasul de fag", "fluierasul de os", "fluierasul de soc", care sunt capabile sa transmita diferite stari si sentimente.

Dramatismul este astfel prezentat gradat. "Lacrimile de sange" ale oierului inlocuiesc bocetul traditional si arata durerea imensa a oilor si a ciobanului ce paraseste viata. Tanarul pastor vrea ca mioara nazdravana sa ascunda mioarelor moartea sa, pe care sa le-o prezinte ca pe o nunta de proportii cosmice (acest episod constituie punctul culminant). Versul "sa le spui curat" introduce aceasta deformare a adevarului pentru ca moartea este inlocuita prin nunta cu ajutorul alegoriei.

Nunta este imaginata intr-un cadru feeric, cu personaje apartinand naturii terestre si cosmosului: soarele, luna, brazii, paltinasii, muntii, pasarile, stelele. Versurile "Ca la nunta mea/A cazut o stea" sunt asociate in conceptia popul...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Balada Miorita
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK