Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Avantajele si dezavantajele democratiei

Materie: Filozofie
Accesari: 2.668
Download-uri: 114
Nota: 5.45 (296 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Avantajele si dezavantajele democratiei
Publicitate:

Trimis de George
din 12 Aprilie 2017

Democratia provine din cuvantul grecesc demos (persoane) si kratia (putere); Democratia este gandul careconduce o tara pentru a oferi o atmosfera care ii uneste pe castiguri echivalente si perspective (in, social,economic si sferele politice) pentru omul de rand.In cuvintele lui Oscar Wilde, "Democratia inseamna pur si simplu ciomageasca a oamenilor de catre oameni pentru oameni". Intr-adevar, democratia este o forma de guvernare in care puterea suprema estein mainile poporului.

Definitia democratiei

Democratia, prin definitie, este un sistem politic in care puterea suprema se afla intr-un corp de cetatenicare pot alege oamenii care sa le reprezinte. Acesta poate fi, de asemenea, definita ca orientarea politica acelor care sunt in favoarea guvernului de catre popor sau de catre reprezentantii alesi ai acestora.

Avantajele democratiei

Democratia poate oferi pentru schimbari in guvern, fara violenta. Intr-o democratie, puterea poate fitransferata de la un partid la altul prin intermediul unor alegeri cu privire la competenta cetatenilor uneinatiuni care determina autoritatea lor de guvernamant.Mai mult decat atat, orice guvern este legat de un termen dupa alegeri dupa care trebuie sa concureze cualte parti sa-si recastige autoritatea. Acest sistem previne monopolul asupra autoritatii de guvernamant.Acest lucru aduce un sentiment de obligatie fata de cetateni. Autoritatile datoreaza succesul lor in alegeri pentru cetatenii natiunii. Acest lucru duce la un sentiment de recunostinta fata de oameni.Un alt avantaj important al democratiei este ca oamenii pot obtine un sentiment de participare la procesulde alegere a guvernului lor. Ei avea ocazia sa isi exprime opiniile prin mijloace de voturi electorale.Acest lucru da nastere la un sentiment de apartenenta in mintile oamenilor fata de societatea lor.

Dezavantaje ale democratiei

Intr-o natiune democratica, cetatenii sunt cei care detin dreptul de a alege reprezentantii acestora siautoritatile lor de conducere. In conformitate cu o observatie comuna, nu toti cetatenii sunt pe deplinconstienti de scenariul politic in tara lor. Oamenii nu pot fi constienti de problemele politice dinsocietate. Aceasta poate duce la oameni care fac alegeri gresite in timpul alegerilor.Cum guvernul este supusa schimbarii dupa fiecare termen alegeri, autoritatile pot lucra pe termen scurt.In ceea ce ei trebuie sa se confrunta cu o alegere, dupa incheierea fiecarui termen lung, acestea pot pierdese concentreze pe de lucru pentru oameni si, mai degraba se concentreze pe castigarea alegerilor.

Democratia a fost vazuta de multe state ca un factor al instabilitatii politice, sociale si economice. Ca alternativa, au aparut si alte modele de conducere , un exemplu de succes al acestora fiind China. Desi se poate spune ca si economia chineza are neajunsuri, a rezistat mult mai bine recesiunii, statul asiatic jucand un rol stabilizator in regiune si nu numai. Prin crearea unei "economii de piata", semi-liberalizate, in pofida unei conduceri autoritare care ar fi putut sa incetineasca piata, China a reusit sa creeze echilibrul necesar, pentru mentinerea sa ca una din marile economii emergente ale lumii.

Concluzie

Politica unui stat se creeaza in conformitate cu specificul sau cultural, religios, cu istoria statului, tinandu-se cont de climatul geopolitic. Principiile se adapteaza acestui specific, nu se preiau in forma lor pura si de aceea nu se poate afirma ca exista un regim universal aplicabil tuturor statelor. Atat istoria, cat si situatia actuala ne demonstreaza faptul ca democratia nu mai este perfect viabila nici macar in cazul statelor traditional democratice, in conditiile de fata fiind imposibil de impus unor state care nu o accepta si care functioneaza de zeci, sute sau mii de ani dupa reguli proprii.

SFARSIT....

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Avantajele si dezavantajele democratiei
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK