Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Asia

Materie: Geografie
Accesari: 11.129
Download-uri: 1.831
Nota: 5.47 (1421 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Asia
Publicitate:

Trimis de Ovcinicov Roma
din 21 Noiembrie 2004

Asia cea mai mare dintre partilelumii.(30% din tot uscatul globului), o parte a continentului EuroAsia. Suprafata: 43,475 mii km2 . Este situata in emisfera nordica, cu exceptia arhipelagului Malaez, care se afla partial la sud de ecuator.Punctele extreme continentale: la nord cpul Celiuskin, la sud capul Piai, la est capul Dejniov, la vest capul Baba. Granita conventionala cu Europa terece pe la poalele estice ale muntilor Ural si Mugojari. Pe riul Emba, tarimul nordic al Marii Caspice si dpresiunea Cuma-Manci. Tarimurile Asice sint scaldate la sud-vest de Marea Azov, Marea Neagra, Marea Marmara si Marea Rosie.La sud este scaldat de Oceanul Indian, la est de Oceanul Pacific, iar la nord de Oceanul inghetat de nord.

Schita fizico-geografica
Relieful
Asia se caracterizeaza prin prezenta celui mai inalt sistem muntos - Himalaia - si a cei mai adinci dipresiune de uscat (nivelul Marii Moarte) de pe glob. Circa 3/4 din suprafata Asei este ocupata de podisuri vaste, marginite de munti mai inalti.Se disting doua briuri muntoase principale. Primul, orientat latitudinal, este format din doua ramuri: una nordica (Muntii Pontici, Caucaz, Elbrus, Copetag, Hinducus, Cunlun, Nansan) si alta sudica (Muntii Taurus, Zagros, Suleiman, Himalaia, Transhimalaia, Chino-Tibetani).

Aceste ramuri se unesc pe alocuri, formind podisuri muntoase (podisil Armeniei, Pamir) sau se despart, delimitindpodisuri intinse (podisul Asiei Mici, Iranului, Tibetului). Muntii acestia sunt tineri cu altitudine de peste 3 mii metri. Aici se afla cele mai inalte virfuri din lume: muntele Ciomolungma sau Everest (8611 metri, in Caracorum). La sud de acest briu, sint situate platoul Arabiei si platoul Decan. Al doilea briu, orientat pe deagonala se intinde de la Pamir spre extrimitatea nord-estica a continentului (Muntii Tia-San, Altai, Saian, Iablonovii, Slanovoi, Verhoianschi, Cerechi, Anadir).

Acestia sunt muntii mai vechi, cu altitudini mai joase. Dinspre vest li se alatura podisul Sebirii Centrale. La pereferiile Asiei sint situate cimpii joase. Cele mai mari dintre ele sint:cimpia Siberiei de Vest, sesul Turan, Marea cimpie a Chinei, cimpia Indo-Gangetica si sesul Misopotamii.

Structura geologica si bogatiile subsolului
Pe cantinentul Asia sint dezvoltate 4 platforme vechi (precambriene), unite intre ele prin 3 regiunide cutare (geosinclinale) de diferite virste. La nord se intinde platforma Siberiana, la est platforma Chineza, la sud platforma Indiana si la vest platforma Araba. Fundamentul acestora, alcatuite din roci magmatice si roci metamorfice (granite, gnaisuri, sisturi cristaline), este acoperita de roci sedimentare paleozoice, mezozoice si partial cainozoice. Regiunile de cutare sint:

a) Uralo-Mongola, formata in paleozoic, in timpul oroginezei caledoniei si hercinice si care se intinde de la insulele ????? ????? pina in nord-estul Chinei;

b) Pacifica (mezozoica), care cuprinde Siberia de nord-est, Transbaicalia, muntii Sihote-Alin, China de Est si Indochina si este constituita din formatii sedimentare de virsta permiana, traisica, jurastica si cretacica inferioara;

c) Alpino-Himalaia (comuna cu Europa), formata in mezozoic in timpul orogenezei alpine; cuprinde doua zone de cutare: alpino-himalaiapropriu-zisa (trece prin Turcia, Caucaz, Copetdac, podisul Iranului. Hinducus include sistemul muntos Pamiro-Alai, Himalaia, regiunile muntoase ale Birmaniei, Sumatrei si ale Iavei) si pacifica (cainozoica), ce trece prin Camciatca, Curile, Cahalin, Japonia, Filipine si arhipelagul Malaez. Ultima este supusa miscarilor tectonice si reprezentata o zona neovulcanica cu o seimsmicitate inalte.

Subsolul Asei contine zacaminte mari de petrol si gaze naturale, concentrate in deprisiuni premoitate si in sineclize - cimpia Siberii de Vest, sesul Caspic, peninsula Mangislac, Transbaicalia de Est, valea Fergana, insula Sahalin, Cuvait, Arabia Sudica, Iran, Irak, Birmania, Indonezia, China; zacaminte de carbune in bazinele Caraganda, Cuznetc, Minusinsc, Tungusc, Ceremhovo, Corea, Vietnam, Japonia; minereuri de fer in Cazaxtan, muntii Saian, Transbaicalia, China, Corea de nord, India, Indonezia; minereuri de crom in Turcia si insulele Filipine; minereuri de mangan in Gruzia si India; minereuri de cupru in cazaxtan si Japonia; polimetale in Salair, Altai, Transbaicalia, China de Est, Japonia si Birmania.referat.clopotel.ro

...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Asia
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK