Trimite referat

Stiati ca ...

Stephen Taylor are cea mai lunga limba; aceasta masoara 9,8 cm. In anul 2009, britanicul Stephen Taylor a fost declarat oficial ca fiind omul cu cea mai lunga limba din lume, el fiind masurat la vremea respectiva cu 9,5 centrimetri. Apoi, dupa patru ani, barbatul s-a adresat din nou celor de la Guiness World Records, pentru a-i anunta ca doreste sa-i fie imbunatatit recordul. Conform propriilor masuratori, omologate apoi de expertii Cartii Recordurilor, in tot acest timp limba lui Stephen Taylor a mai crescut cu cativa milimetri, ajungand la 9,8 centimetri.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Asamblari cu pene si caneluri

Materie: Fizica
Accesari: 22.414
Download-uri: 4.942
Nota: 5.38 (1483 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Asamblari cu pene si caneluri
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 10 Iunie 2008

Asamblari si organe de asamblare

1. Prezentare generala:

Asamblarea este operatia de reuniune, intr-o succesiune bine determinata, a elementelor constituente ale unui sistem tehnic, in scopul de a indeplini cerintele tehnologice impuse.

Rezutatul fizic al operatiei de asamblare poarta numele tot de asamblare.

Dupa modul in care se pot demonta cu sau fara deteriorarea a cel putin unuia dintre elementele componente, se pot defini urmatoarele grupe de asamblari:


- prin nituire

- prin sudare
1. Nedemontabile:
- prin lipire

- prin presare

Asamblari:

- prin filet

- cu pene
2. Demontabile:
- canelate

- cu elemente elastice
Asamblarile nedemontabile se caracterizeaza prin faptul ca nu se pot demonta fara deteriorare cel putin a unuia dintre elementele asamblarii. La asamblarile prin presare, forta de frecare ce apare intre cele doua suprafete creeaza o presiune de contact. Cand deformatiile suprafetelor in contact sunt elastice, asamblarea este demontabila. Daca apar si deformatii plastice, asamblarea va intra in categoria asamblarilor nedemontabile.

2. Penele longitudinale pot fi:

a) De fixare (cu prestrangere) (Figura 1).
* Pene inclinate cu nas
* Pene fara nas (a)
* Pene plate (b)
* Pene concave (c)
* Pene tangentiale (d)

Sunt utilizate la transmiterea momentelor mari si a turatiilor joase.b) De ghidare (fara prestrangere) ( Figura 2).

Pene paralele: - Obijnuite (Figura 9)

- Drepte (Figura 3)


Penele paralele au fetele opuse paralele. Efortul se transmite numai pe fetele laterale fara efect de impanare.
Uneori se fixeaza pe arbore cu ajutorul surubburilor. Se calculeaza la fel ca penele inclinate cand transmit efortul numai pe fetele laterale.
Cand este necesara o mai mare capacitate de transmitere se folosesc doua sau trei pene, montate pe arbore in acelasi plan si decalate cu 120 grade.
Lungimea aproximativa a penei este de (1,1.1,3)d.


* Pene disc (Figura 4)

Penele disc se folosesc la imbinari cu arbori avand diametrul d < 40 mm si se monteaza dupa cum se indica in Fig. 11. Lungimea l se determina pentru a rezista la strivire pe suprafata laterala si la forfecare

Penele transversale pot fi :
* Cu o fata inclinata
* Cu doua fete inclinate
* Cu sectiune rotunjita
* Cu sectiune dreptunghiulara

2. ASAMBLARI PRIN PENE LONGITUDINALE


Penele longitudinale organe de asamblare demontabile care transmit momente de torsiune se folosesc la fixarea pe arbori a rotilor dintate, rotilor de curea sau de lant, semicuplajelor, volantilor, etc.

3. Asamblari prin pene longitudinale

4. Asamblari prin pene longitudinale montate cu strangere. La penele longitudinale montate cu strangere suprafetele active sunt fata superioara inclinata cu 1:100 si fata inferioara, intre fetele laterale ale penei si canalul de pana existand jocuri, fac exceptie penele tangentiale. Ca urmare a montarii prin batere se obtine o asamblare capabila sa preia fortele axiale. Se folosesc numai la turatii mici si medii, cand nu se impun conditii severe de coaxialitate, deoarece prin batere se produce o dezaxare a pieselor asamblate.

Pene longitudinale cu strangere se clasifica in:
> inalte, denumite si inclinate (figura 6a);
> plate (figura 6b);
> concave (figura 6c);
> tangentiale (figura 6d).

Figura 6

Pot fi cu sau fara calcai (nas), calcaiul usurand montarea si demontarea; sunt standardizate.La penele inalte cu capetele rotunjite (figura 7a), canalul din arbore are forma si dimensiunile penei, montarea obtinandu-se prin baterea sau presarea butucului.

Figura 7a

La penele inalte cu capetele drepte (figura 7b), montajul se poate realiza prin baterea penei in lungul canalului.


Figura 7b

Marimea fortei de batere este limitata de rezistenta la strivire a suprafetei de batere, penele cu calcai permitand forte de batere mai mari.


Q= marimea fortei de batere ;
F = forta normala rezultanta pe suprafetele active ale penei;
? = unghiul de inclinare al fetei superioare la penele cu strangere;
? = unghiul la varf al conului;
? = unghiul de frecare.

Momentele de torsiune transmise de asamblarile prin pene plate care se folosesc in cazul arborilor cu d?230 mm sunt inferioare celor transmise de asamblarea prin pana inalta.

Asamblaril...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Asamblari cu pene si caneluri
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate