Trimite referat

Stiati ca ...

Cel mai mare gandac de bucatarie descoperit si actualmente aflat in colectia unui japonez, este gandacul urias din Columbia, avand 9,7cm lungime si 4,5 cm latime. Acesta este campionul blataridelor.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Armata permanenta in Evul Mediu

Materie: Istorie
Accesari: 2.543
Download-uri: 366
Nota: 7.50 (2051 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Armata permanenta in Evul Mediu
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 10 Octombrie 2006

Primele nuclee ale unei viitoare armate permanente ,erau elemente care asigurau ordinea interna si executare hotararilor luate de un for de judecata ,sau cele pentru paza punctelro de interes military (castel,fortificatii).Trupele condotierilor ,de asemenea ,erau mentinute sub arme si in intervalul dintre angajarile lor successive de catre un oras sau altul ;timp in care erau in grija unui seviciu administrative special ,bine organizat si permanent.Apoi ,si cetatile sau fortificatiile urbane intretineau adevarate garnizone permanente.In fine , si unitatile de elita care formau garda personala a monarhilor -si ,intr-un numar mai redus ,a ducilor -pot fi considerate forme incipiente ale unei viitoare armate permanente .

Dar o armata permanenta in intelesul deplin al cuvantului a putut sa apara numai cand nu au fost intrunite cel putin patru conditii :"existenta unor sturcturi militare stabile si regulate ";constiinta princepelui ca trupele permanente "asigura a superioritate indiscutabila " si ca ,in orice caz,ofera mai multa siguranta "decat ar putea oferi mobilizarile temporare ";prezenta in sanul populatiei al unui destul de numeros grup dsipus sa-si faca din serviciul militar permanent o adevarata cariera ;si asigurarea unor suficiente resurse financiare -rezultate din contributii financiare stabilite ,acceptate constient de contribuabili -care sa permita intretinerea cestei armate .

Se pare ca ,in acest sens ,primul exemplu l-a dat Carol al V al Frantei ,in 1369 ,acre mentinea in permanenta sub arme mai multe corpuri de calareti si arbaletieri ,pedestrasi sau calari .Pasul urmator l-a facut -in jurul anului 1455-Carol VII ,care a stabilit trupe in garnizoanele de frontiera ;cand a luat marilor seniori dreptul de a recruta oameni dependenti de ei ,revendicandu-si dreptul exclusiv de recrutare pe intreg teritoriul regatului ;si cand ,inloc sa procedeze la o recrutare masiva , a facut o operatie de triere a oamenilor ,pentru a asigura armatei o compozitie corespunzatoare si uniforma .

In felul acesta ,Carol VII aformat o armata de 7200 de combatanti (800 de calareti ,3600 de arcasi ,1800 de lancieri pedestrasi ),bine echipati .Spre sfarsitul secolului Ludovic al XI a sporit mult efectivul acestei armate ,creind pentru prima data nu doar o cavalerie ,ci si o infanterie pemanenta ;incat,in ultimele doau decenii ale sec al XV-lea efectivele armatei franceze permanente se ridicau la 20-25.000 de oameni .

Exemplul Frantei a fost urmat numaidecat de regatul Castiliei si Aragonului ,precum si de statele italiene (republica Venetia ,ducatul Milano ,regatul Napoli ).Odata cu aceasta ,s-au eleborat coduri militare ,s-a organizat instruirea si antrenamentul cavaleriei si infanteriei ,s-au introdus uniformele ,s-au ales semnele distinctive ale diferitelor corpuri :tottul ,inainte de anul 1500.

...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Armata permanenta in Evul Mediu
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate