Trimite referat

Stiati ca ...

Prima persoana care a purtat un ceas de mana a fost regina Elisabeta I a Marii Britanii, in anul 1571.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Aristotel

Materie: Economie
Accesari: 8.596
Download-uri: 1.811
Nota: 5.31 (1168 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Aristotel
Publicitate:

Trimis de Livinti Ramona
din 21 Martie 2007

Investigatiile moderne in gandirea economica din antichitate sau a "economistilor" preclasici permite sa se contureze o imagine mai coerenta a „teoriei economice" in plina evolutie. Economic, se naste din filozofie, ca o stiinta morala si care in aceea perioada nu au un statut independent.Perioada antica a contribuit la dezvoltarea ideilor economice, prin opera filozofilor antici ca Hesiod, Democrit, Xenophon, Platon, Aristotel, iar studiul economiei in civilizatia europeana incepe in mare parte cu autorii greci, ale caror idei comune cu ale altor autori din antichitate nu au continut nici o conceptie particulara despre legile rationale care guverneaza fenomenele distributiei bogatiei.Aristotel a fost discipolul lui Platon, iar gandirea economica apare intr-o istorie a gandirii filozofice.

Perioada descrisa de mine in aceasta lucrare este caracterizata de faptul ca teoreticienii economici erau deopotriva filozofi, logicieni, teologi sau oameni de stiinta. Curente etice sau filozofice precum aristotelnismul, crestinismul, senzualismul au exercitat un impact coplesitor asupra ideilor legate de valoare si utilitate.Utilitatea reprezinta valoarea de utilizare sau intrebuintare derivata prin consumul unui bun sau lucru, concept folosit de Aristotel si mentinut pana in secolul XVII-XVIII. Prin valori economice se intelege constiinta utilitatii unui bun in comparatie cu altele. Aristotel considera drept valoare ceea ce multumeste o trebuinta. Valorile economice sunt valori materiale; un lucru are cu atat mai multa valoare cu cat multumeste o trebuinta mai imperioasa.

Aristotel (384-322 a.c.) este cel dintai mare ganditor al lumii care s-a preocupat cu egal interes de toate domeniile cunoasterii umane; este primul om de stiinta care sistematizeaza toate cunostintele acumulate pana la vremea sa, aducand contributii originale in politica, economie, stabilind reperele fundamentale in teoria valorilor.Aristotel foloseste cuvantul „economie" pentru a se referi la administrarea casei si caminului. Pentru a se referi la problemele pe care noi le consideram economice,Aristotel folosea cuvantul grec „crematistica".

Chiar daca nu analizeaza in detaliu problemele economice si nici nu considera relatiile intre variabile sau fenomene, abordeaza teme cum ar fi valoarea, banii si dobanda. Chiar daca scopul lor este doar etic, Aristotel este primul care a facut distinctia intre diferitele tehnici economice folosite in cadrul unei campanii si in familie. De asemenea face distinctie intre valoarea de uz si valoarea de schimb, precum si intre bani si bogatie. Considera banii in doua dintre foloasele lor, ca mijloc de schimb si ca marfa folosita pentru a usura schimburile.

Aristotel identifica existenta dobanzii pentru camata, pe care o condamna din punct de vedere etic. Se refera si la teme relationale cu proprietatea privata sau sclavagismul. Observator atent al vietii economice, politice si sociale, cunoscator rafinat al psihologiei maselor si al patimilor politice, Aristotel avertizeaza inca de acum peste 2000 de ani ca aceste forme de guvernamant, daca nu sunt diriguite inteligent, ele se pot transforma in contrariul lor: aristocratia poate deveni plutocratie, monarhia poate deveni Tiranie, iar democratia se transforma usor in demagogie.

La inceput gandirea economica a fost un reflex sau o componenta a gandirii religioase. Comertul era considerat o intreprindere nenaturala de obtinere a bunurilor .Schimbul in sine nu era condamnabil pentru ca decurge din diversificarea nevoilor si specializarea producatorilor, din diviziunea muncii. Orice lucru putea fi intrebuintat fie direct in functie de calitatile sale particulare fie indirect, ca mijloc de schimb. Schimbul putea fi troc, fara interventia banilor, acestia fiind considerati naturali odata cu introducerea comertului intre tari , bucatile metalice fiind mai usor de transportat. Cu toate acestea banii au permis dezvoltarea comertului,adica a unei activitati ce consta in folosirea banilor pentru a face schimb si maximiza profitul.

Importanta pe care o dam lui Aristotel in gadirea economica se datoreaza in mod exclusiv influentei pe care o exercita asupra ganditorilor islamisti si scolii de la Salamanca, care si-au construit gandirea si analiza sprijinindu-se in mod explicit pe gandirea aristotelica.Contributia aristotelica esentiala la gandirea economica este legata de schimb, utilizarea banilor in cadrul schimbului, precum si de dezvoltarea conceptului de utilitate. Aristotel a facut distinctia dintre valoarea de utilizare (axia) si valoarea de schimb. Rezulta ca utilitatea in sens aristotelic este valoarea conferita prin utilizarea produsului. Mai mult, valoarea de schimb este subordonata utilitatii.

Banii fiind de fapt expresia cantitativa a valorii de schimb a bunului cumparat, exista putine indoieli cu privire la faptul ca s-au utilizat cele doua concepte – valoare si pret in acelasi sens, fara a se face distinctie intre v...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Aristotel
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate