Trimite referat

Stiati ca ...

Pamantul s-a format dintr-un nor de gaz si praf unit prin forta gravitatiei precum ghemotoacele de praf care se formeaza cand maturam si descoperim ca praful se aglomereaza. Apoi s-a transformat intr-o minge de roca lichida si metal dupa ce norul de gaz si praf s-a unit prin forta gravitatiei. Materialele mai usoare au iesit la suprafata, unde s-au racit, formand o scoarta tare. Rocilele de dedesubt au ramas fierbinti si in stare lichida.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Arhivistica

Materie: Drept
Accesari: 8.097
Download-uri: 1.036
Nota: 5.42 (2760 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Arhivistica
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 19 Septembrie 2008

INTRODUCERE

Arhivistica si informarea documentara ( documentaristica ) sunt doua discipline care au drept sfera de cercetare documentele scrise. Arhivistica este disciplina care are drept domeniu de investigatie izvoarele scrise pe suporti usor deteriorabili si pe baza carora se efectueaza cercetari fundamentale si aplicative in vederea stabilirii solutiilor optime de selectionare, ordonare, inventariere, conservare si valorificare a documentelor.
„Arhivistica este stiinta care se ocupa cu teoria si practica in arhive. Arhivele ca pastratoare de prestigii si antichitati, ca pastratoare a cunostintei de sine a popoarelor, constituie conditia „sine qua non „pentru reconstituirea unui popor”1
„Stiinta arhivistica, prin cercetarile ei fundamentale si aplicative, are drept scop crearea celor mai bune conditii pentru munca in arhive. Indiferent de forma pe care o au astazi materialele arhivistice, toate arhivele din lume contin izvoare istorice care lamuresc aspecte economice, sociale, politice, culturale ale unui popor sau se refera la relatiile internationale”2
Informarea documentara studiaza informatiile, datele cuprinse in documente, in publicatii, elaborand apoi mijloace de cercetare eficiente de prelucrare analitica si sintetica, de regasire a datelor si de transmitere a lor cat mai bine la beneficiar.
„Documentele sunt, asadar, purtatoare de informatii si servesc transmiterea acestora in spatiu si timp. Ele sunt utilizate in diferite domenii de activitate ale omului constituind obiect de studii ale diferitelor discipline stiintifice si se afla depozitate in arhive, biblioteci, muzee.”3

CUPRINS

Selectionarea este activitatea stiintifica de cea mai mare importanta, intrucat in cadrul ei se apreciaza importanta documentelor sau inutilitatea unora dintre ele si se hotaraste pastrarea sau eliminarea lor definitiva, angajand astfel in cel mai inalt grad, responsabilitatea organizatiilor detinatoarea si creatoare de arhiva si a Arhivelor Statului ca o institutie investita prin lege sa coordoneze aceasta activitate.
Criteriul principal de selectionare a documentelor este, in principiu, valoarea documentului. Un rol deosebit de important revine Arhivelor Statului pentru indrumarea activitatii de selectionare in raport cu fondurile puse in lucru, de genul documentelor, de nivelul organizatiilor ca veriga in sistemul institutional al epocii in care au fost create documentele si implicit al arhivelor.
Selectionarea documentelor are ca principale obiective:
> Stabilirea izvoarelor documentare de importanta stiintifica, ce trebuie pastrate fara un termen anume;
> Eliminarea actelor fara valoare stiintifica ori practica;
> Descongestionarea spatiilor de depozitare;
> Reducerea volumului altor operatiuni arhivistice (evidenta, cercetarea stiintifica, microfilmarea etc. );
> Facilitatea accesului la informatia stiintifica;
Literatura de specialitate consemneaza patru principii care stau la baza acestei activitati:
1. principiu conceptiei istorice sau al abordarii istorice;
2. principiul complexitatii;
3. principiul multilateritatii sau al abordarii multilaterale;
4. principiul istorismului.

Intre principiile selectionarii ca unul dintre cele mai importante poate fi considerat principiul conceptiei istorice, conform caruia in aprecierea valorii documentelor o importanta deosebita o au conditiile in care si-a desfasurat activitatea, rolul jucat, pozitia in care s-a aflat, atributiile pe care le-a avut creatorul fondului ale carui documente sunt supuse selectionarii.
Principiul complexitatii impune ca valoarea documentului sa nu fie apreciata separat, pe fonduri, ci in functie de interdependenta si legaturile reciproce ale creatorilor de fonduri.
Principiul multilateritatii pretinde ca aceasta apreciere sa se realizeze avandu-se in vedere documentele in ansamblul fondului si nu in cadrul grupelor , seriilor, compartimentelor etc.
Principiul istorismului are in vedere perspectiva folosirii acestora in viitor, impunand necesitatea de a se tine seama nu numai de punctul de vedere al prezentului, ci si de perspectiva, cand, in legatura cu noi factori, documentele pot capata alta insemnatate.
Dintre criteriile de apreciere ale valorii documentelor pe primul plan se situeaza continutul informational-documentar, valoarea de marturie a informatiilor cuprinse in document, indiferent daca acestea sunt de interes local, national sau international.
Evenimentele sau imprejurarile istorice remarcabile cu ocazia carora au fost create documente, de asemenea, intre criteriile de baza ale selectionarii, ridicand la cote valorice deosebite acte care in alte conditii ar fi fost distruse.
Creatorul fondului sau emitentul documentului, institutie sau persoana fizica, imprima o autoritate mai mare sau re...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Arhivistica
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate