Trimite referat

Stiati ca ...

Cand o cometa se apropie de Soare, coada o urmeaza. Cand se indeparteaza de Soare, coada este cea care merge in fata.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Argint

Materie: Informatica
Accesari: 15.522
Download-uri: 1.979
Nota: 8.46 (3425 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Argint
Publicitate:

Trimis de Anonim
din 05 Martie 2010

Argintul, unul dintre cele mai vechi metale pretioase, a fost utilizat ca moneda din vremuri stravechi. Astazi este un element important, folosit in tehnica fotografica, electronica si medicina. Destul de rare in mormintele faraonilor, obiectele din argint au fost descoperite in mormintele caldeene (mileniul IV i. Hr.). Foarte indragit in antichitate de persani, argintul a fost extras si de greci, fenicieni, romani, carataginezi si spanioli. "Apei de argint" i se atribuiau mari puteri tamaduitoare; mai tarziu s-au descoperit proprietatile sale bactericide.

Culearea lui este alb-argintiu,care isi pierde lustrul si se inegreste.
Din cele scrise in Biblie reiese ca argintul era cunoscut cu 2000 ani i.e.n., iar Homer ne asigura in "Iliada" ca Achile avea scutul si spada de argint. Alte opinii , bazate pe studierea diferitelor obiecte de argint ce au fost descoprite in morminte, arata o vechime de 3500 ani i.e.n. In vechiul Egipt, cand se extragea si cunostea numai argintul nativ, valoarea sa era cam aceeasi cu a aurului. Mai tarziu , prin sec. XV i.e.n. dupa ce se cunostea si procedeul de extragere al argintului din combinatii (din sulfura de argint) pretul lui incepe sa scada fata de cel al aurului.

In fostul palat al regelui asirian Sargon din orasul Korsabad au fost gasite placi datand din anul 710 i.e.n., una de aur si alta de argint, pline cu inscriptii, dar pe una din ele se mentioneazã un fapt important, ca 131/3 pãrti de argint valorreazã cat o parte de aur.Numele argintului provine, probabil, de la culoarea sa albã cuv. "Kesef" din ebraica veche, derivã de la cuv. "khasov" care Insemna palid, iar cuv. grecesc "argyros" provine de la "argos" care inseamnã "a strãluci" . De la "argyros" s-a trecut in latina la "argentum", denumire care a rãmas panã azi in multe tãri si de unde provine si denumirea stiintificã a caestui element.

In Evul Mediu, alchimistii, obsedati de astrologie, comparau argintul cu luna din cauza culorii sale palide (in contrast cu aurul, care simboliza Soarele). Alchimistul Geber in ":Catrtea despre metale" scria : "Luna sau argintul". Ddescoperirea faptului cã de multe ori in minereulrile de plumb (in special sulfura de plumb- galena) se gãseste si argint, care se putea extrage, a facut pe alchimisti sã creadã in transmutarea plumbului argintifier in argint. De fapt, din plumbul argintifier se putea extrage argint, dar numai cel continut ca impuruitate in acesta.

Evident cã nu se putea transforma plumbul in argint. Unii alchimisti credeau cã aurul este argint colorat si cã indepartand culoarea galben – rosiaticã a aurului se ajunge la argint. Extragerea argintului se fãcea prin mai multe procedee . Amalganarea se cunostea din antichitate, un numai la extragerea aurului dar si la cea a argintului. Dacã la obtinera aurului, mercurul avea rolul de a se alia in orima fazã cu particulele mici de aur nativ, la extragerea argintului se putea folsi acest procedeu si plecand de la principala combinayie a argintului , sulfura de argint :
NaCl Hg Ag2 Ag Cl Ag + Hg2Cl2 .

Asadar, in vreme ce in procesul amalganãriila aur mercurul se aliazã numai cu aurul curat, la argint, mercurul dizolvã argintul chiar din clorura de argint , cãci el se combinã si cu clorul separat.Rafinarea argintului se cunostea si ea, ca si a auruli din antichitate. Procedeul este cel al copelatiei . Aurul sau argintul , impurificate cu alte metale si in special cu plumb, cupru, cositor , se calcina in vase numite cupe , iar prin trecerea unui curent de aer , impuritãtile erau oxidate si absorbite de peretii porosi ai cupei , in vreme ce metalul pretios – aurul sau argintul – (care nu sunt atacate de oxigen ) rãmanea curat .

In naturã , argintul se gãseste de cele mai multe ori ca sulfurã de argint in amestec cu alte sulfuri , de plumb , cupru , arsen , stibiu. In anul 1829 , Pattinson realizeazã un procedeu ( care se si numea "pattinsonare" ) si care dã bune rezultate la extragerea argintului din plumbul argintifier . Procedeul se aplicã industrial din 1831 si a fost de o importantã deosebitã pentru Marea Britanie, care in acei ani producea in imperiul sãu colonial 40% din productia mondiala de plumb....

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Argint
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate