Trimite referat

Stiati ca ...

Proteina este un macronutrient esential pentru cresterea in masa musculara.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Argentina

Materie: Geografie
Accesari: 12.401
Download-uri: 2.466
Nota: 4.95 (1787 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Argentina
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 30 Mai 2008

Argentina este o republică federală ce se învecinează la nord cu Bolivia și Paraguay, la est cu Brazilia, Uruguay și Oceanul Atlantic, la sud cu Oceanul Atlantic și Chile, iar la vest cu Chile. Cea mai mare parte din sudul Americii de Sud este ocupara de Argentina, tara ce are forma unui triunghi cu baza la nord și vârful la Punta Dungeness, extremitatea sudică a continentului.

Lungimea teritoriului, de la nord la sud, este de aproximativ 3330 km iar lățimea maximă este de aproximativ 1384 km. Argentina include și Țara de Foc, care cuprinde jumătatea estică a Insulei Mari a Țării de Foc și numeroase insule vecine (ca de exemplu Isla de los Estados. Suprafața țării este de 2 780 400 km2. Argentina este ca mărime a doua țară sud-americană (după Brazilia). Împreună cu Insulele Falkland și celelalte insule din sudul Atlanticului are o suprafață totală de 2 808 602 400 km2. Coastele argentiniene au o lungime de 4990 km.

Capitala Argentinei este la Buenos Aires, cel mai mare oraș argentinian.

Istoria Argentinei

Argentina a fost puțin populată înainte de sosirea exploratorilor spanioli. Existau cateva triburi nomade care se ocupau în special cu agricultura.

În februarie 1516, navigatorul spaniol Juan Diaz de Solis, căutând un traseu spre Indiile de est, a acostat în estuarul Rio de la Plata și a revendicat noile teritorii în numele Spaniei.

În 1526, un navigator italian, Sebastian Cabot, a oprit în estuar în căutare de provizii și apoi a urcat în sus pe râul Parana până aproape de actualul oraș Rosario. Aici au construit un fort și apoi au continuat drumul pe râu până în Paraguayul actual. Cabot a rămas patru ani și a găsit importante cantități de argint. Sistemul hidrografic a fost denumit River de la Plata (râul argintului).

Colonizarea regiunii a fost începută în 1535 de soldatul spaniol Pedro de Mendoza. În februarie 1536, Mendoza, care fusese numit guvernator militar al întregului ținut de la sudul lui Rio de la Plata, a pus piatra de temelie a orașului Buenos Aires. El a încercat să cucerescă noi teritorii dar nu a reușit din cauza lipsei alimentelor și a împotrivirii triburilor băștinașe. Cinci mai târziu a fost nevoit să părăsească Buenos Aires.

În 1537, Domingo Martinez de Irala, unul dintre locotenenții lui Mendoza, a fondat Asuncion (capitala actuală a Paraguayului) care a fost prima așezare permanentă din regiunea La Plata. De la această bază, spaniolii au cucerit treptat teritoriile dintre râurile Parana și Paraguay. Santiago del Estero, prima așezare permanentă din argentina, a fost construită în 1553 de spaniolii veniți din Peru. Santa Fe a fost fondată în 1573 iar în 1580 se reia construcția orașului Buenos Aires.

În 1620, întreaga regiune La Plata a fost subordonată viceregelui din Peru pentru administrare. Din cauza politicii comerciale restrictive colonizarea regiunii La Plata a fost încetinită în următorii o sută de ani. În 1776 teritoriile ocupate în prezent de Argentina, Bolivia, Paraguay și Uruguay s-au separat de Peru și s-a constituit Viceregatul Rio de la Plata. În iunie 1806, Buenos Aires a fost atacat de flota britanică sub comanda amiralului Riggs Popham. Viceregele nu s-a impotrivit acestui atac neautorizat de guvernul englez și orașul a fost ocupat de britanici. Ei au fost însă alungați de cetățenii orașului în luna august.

În 1807 englezii au atacat din nou Buenos Aires-ul dar au fost respinși de locuitori. Acest lucru a avut o importanță deosebită deoarece coloniștii spanioli au căpătat încredere în forțele lor și s-au implicat în luptele pentru cucerirea independenței. Mișcarea revoluționară în La Plata a căpătat amploare în perioada detronării regelui Ferdinand al VII-lea al Spaniei de către Napoleon. Locuitorii din Buenos Aires au refuzat să-l recunoască pe Joseph Bonaparte, care fusese instalat pe tronul Spaniei. Pe 25 mai 1810, ei au alungat guvernul viceregal și au instalat un consiliu guvernamental provizoriu în numele lui Ferdinand al VII-lea.

În scurt timp relațiile cu reprezentanții regelui au fost rupte și s-a început campania de cucerire a independenței. Partea eliberată de sub armatele regale a fost împărțită în 14 provincii în 1813. În 1814, conducătorul militar Jose de San Martin a preluat comanda armatei nordului și mai târziu a dat lovituri decisive legilor spaniole în Chile și Peru.

În martie 1816 reprezentanții diferitelor provincii s-au reunit la Tucuman. Pe 9 iulie ei au proclamat independența față de Spania și au declarat formarea Provinciilor Unite din America de Sud. Unii dintre delegați susțineau ideea creării unei monarhii constituționale alții a unui sistem federal guvernamental. Neînțelegerile dintre cele două facțiuni au culminat cu războiul civil din 1819. Pacea s-a instalat în 1820 dar problema a rămas nerezolvată.

În 1829 generalul Juan Manuel de Rosas a fost ales guvernator al provinciei Buenos Aires. Susținător al federalismului, generalul și-a extins autoritatea și în celelalte Provincii Unite care se vo...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Argentina
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate