Trimite referat

Stiati ca ...

Cel mai renumit gandac din lume este gandacul scarabeu. In Egiptul antic, acesta este considerat un animal sacru.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Aplicatii ale izotopilor in diferite domenii de activitate

Materie: Fizica
Accesari: 27.874
Download-uri: 2.490
Nota: 8.23 (2919 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Aplicatii ale izotopilor in diferite domenii de activitate
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

Aplicatii ale izotopilor in diferite domenii de activitate

1. Aplicatii in paleontologie si geologie

Izotopii diferitelor elemente sunt folositi pentru a stabili varsta unor fosile de animale care au trait cu milioane de ani in urma, sau pentru a aprecia datele la care au avut loc diferite evenimente geologice.
Pentru a realiza datarea evenimentelor sau a fosilelor se folosesc diferite metode: de exemplu datarea folosind izotopi ai carbonului se face pentru materiale organice care au in jur de 250-45000 de ani. Materialele care pot fi supuse acestei metode de datare pot fi: materiale textile, statuete, portelanuri, diferite obiecte arheologice.
Alti izotopi care se folosesc in datarea geo-paleontologica, inafara de carbon, mai sunt: beriliu-10, aluminiu-26, clor-36, siliciu-32.
Izotopii de beriliu si de aluminiu sunt folositori in special pentru datarea rocilor care au mai mult de 10 000 000 de ani, a rocilor, lacurilor, riurilor si a depunerilor de sedimente din jurul porturilor maritime din ultimii 1000 de ani.
Izotopii de siliciu-32 se folosesc pentru datarea solurilor, groundwater si a ghetii. Grounwater poate fi datata folosind izotopii de tritiu.
Izotopii de potasiu si izotopii de argon (argonul este un gaz rar) se utilizeaza pentru datarea rocilor si a mineralelor care au mai mult de 1 000 000 de ani.
Izotopii de rubidiu si de strontiu se folosesc pentru datarea materialelor care au mai mult de 10 000 000 de ani
Izotopi ai uraniului, care este un element radioactiv, sunt folositi de multe ori pentru a stabili varsta rocilor si a mineralelor care au mai mult de 1 000 000 de ani.


2. Aplicatii in medicina

Aplicatiile izotopilor in medicina sunt numeroase si se refera in special la izotopii elementelor radioactive. Aceste aplicatii au contribuit la dezvoltarea unei noi ramuri a medicinii, si anume medicina nucleara. Iata cateva exemple:

Diagnosticarea - folosirea unor izotopi radioactivi care emit raze gama asupra corpului uman. Aceste raze produc anumite modificari fiziologice specifice asupra portiunilor din corp care se cerceteaza si permit medicilor sa diagnosticheze cazul respectiv.
Radioterapia - tehnica de tratament folosita in majoritatea cazurilor de cancer. Cercetatorii au observat ca in urma bombardarii tesuturilor afectate de cancer cu anumiti izotopi radioactivi, cum ar fi de exemplu iod-131 sau iridiu-192 celulele canceroase sunt complet distruse.
Analize biochimice - pentru a determina prezenta unor urme de elemente radioactive in corpul uman (in cazul unor boli profesionale, aparute in urma contactului cu elemente radioactive - de exemplu minerii de la minele de plumb sau uraniu, lucratorii de la Centralele atomoelectrice) se folosesc teste cu izotopi radioactivi.
Exemple de izotopi utilizati in medicina nucleara:
Molibden-99-folosit pentru producerea izotopului numit technetium-99m, care este cel mai des folosit izotop in medicina;
Technetium-99m - folosit in cercetarea scheletului uman si a muschiului inimii, dar de asemenea, si pentru cercetarea creierului, a glandei tiroide, a ficatului, a splinei, a presiunii sanguine
Crom-51 - folosit la cercetarea sangelui ( in special in cazurile de leucemie - leucemia este un cancer al sangelui)
Cobalt-61 - folosit in radioterapie
Cupru-64 - folosit pentru studierea bolilor genetice
Iod-125 - folosit in tratamentul cancerului de creier
Iod-131 - folosit in cazurile de cancer al glandei tiroide


3. Aplicatii in agricultura

Detectarea apelor de suprafata - Izotopii se folosesc pentru a determina localizarea si marimea panzei de apa freatica (apa freatica, este apa de suprafata). Aceasta aplicatie este foarte folositoare mai ales in regiunile desertice unde apa este bunul cel mai de pret, de ea depinzand viata oamenilor din acel loc.
Masurarea caderilor de apa - este o aplicatie folositoare in regiunile unde ploua mult, ca de exemplu in India. De asemenea se utilizeaza la stabilirea debitelor raurilor si fluviilor, in special la cele cu debit mare, de exemplu fluviul Gange, in India.
Masurarea depunerilor de sedimente pe fundul marii in regiunile portuare
Masurarea prezentei substantelor pesticide in sol

4. Aplicatii industriale

Producerea energiei nucleare in Centralele atomo-electrice - Aceasta este cea mai importanta aplicatie industriala de la descoperirea energiei atomice la inceputul secolului XX.
In industria aeronautica si de automobile - pentru testarea motoarelor
In constructii - la determinarea densitatii suprafetei si a terenului pe care urmeaza sa se construiasca un drum sau o cladire
In industria petroliera si a gazelor naturale, in minerit - pentru determinarea compozitiei zacamintelor

5. Concluzii

Izotopii au aplicatii in mai toate domeniile de activitate contribuind la aparitia de noi stiinte (de exemplu medicina nucleara), noi tehnologii folosite in industrie, agricultura, etc pentru producerea de bunuri sau pentru cercetare. Nu toate aplicatiile au doar efecte pozitive. In folosirea izotopilor, ...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Aplicatii ale izotopilor in diferite domenii de activitate
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate