Trimite referat

Stiati ca ...

Simtindu-se foarte bine in apa, capibarele sunt scufundatoare excelente. Se cunosc cazuri in care au ramas scufundate pana la 5 minute sub apa.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Apele statatoare

Materie: Geografie
Accesari: 6.584
Download-uri: 371
Nota: 5.85 (1345 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Apele statatoare
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 30 Iunie 2008

Stiinta complexa, ecologia, studiaza interactiunile dintre organisme si mediul lor de viata.Pentru a explica modul de functionare a tuturor fiintelor vii, ea detaliaza si analizeaza toate nivelurile de organizare a lumii vii.

Ecologia este stiinta care studiaza raporturile existente intre organisme si mediul lor de viata.Punct de convergenta a numeroaselor altor discipline biologia, fiziologia, genetica, biogeografia,stiinta evolutiei ecologia este o disciplina relativ tanara aparuta in anii 1930.Insa numele i-a fost dat, in 1866 de biologul german Ernest Haechel.

Ecologia studiaza toate nivelurile de organizare a lumii vii, cu exceptia celui individual. Ea cerceteaza fiintele vii in mediul lor de viata,dar si specia, populatia,comunitatea ecologica,ecosistemul si biosfera formata din totalitatea ecosistemelor.

Fiecare dintre aceste niveluri este guvernat de legile chimiei si ale fizicii, de asemenea, ori de cate ori se trece de pe un nivel pe altul, apar noi proprietati. Aceste "proprietati emergente specifice lumii vii, apar ca efect al interactiunii dintre diversii constituenti ai unui nivel.

Atunci cand studiaza relatiile indivizilor cu mediul, oamenii de stiinta fac " autoecologie.Ei analizeaza comportamentul unei fiinte vii pe fondul limitarilor impuse de mediu si incearca sa inteleaga modul in care se adapteaza la acest mediu. De asemenea, evalueaza capacitatea de supravietuire a organismului respectiv atunci cand constrangerile mediului se modifica.

Ecologii studiaza modul de adaptare a fiintelor vii la constrangerile mediului.

Pentru aceasta, studiile pe teren, asociate cu experimente de laborator,permit identificarea unor factori cheie.Element fundamental al ecofiziologiei, factorul limitator este acel parametru fizico chimic care exercita cea mai importanta actiune asupra speciei studiate.Daca acesta scade sub un anumit prag sau daca, dimpotriva, il depaseste, specia risca sa dispara. In deserturi de pilda, umiditatea mediului este cel mai important factor limitator. Valenta ecologica determina capacitatea unei specii de a popula diverse medii; ea depinde atat de mediu, cat si de adaptarile fiintelor vii la acesta.

Ajungand la urmatorul nivel, ecologii incearca sa inteleaga modul de functionare a unei populatii. Pentru aceasta ei masoara si estimeaza pe perioade mari de timp variatiile efectivelor (nasteri si decese, varsta indivizilor,etc.).In continuare ecologii incearca sa identifice "nisa ecologica a respectivei populatii: ansamblul necesitatilor alimentare si de alte tipuri care conditioneaza repartitia populatiei intr-un anumit loc.

O retea de lanturi trofice acopera intrega suprafata a planetei.
Pentru ca doua specii sa supravietuiasca in acelasi spatiu ele trebuie sa-si imparta resursele.In consecinta nu vor ocupa aceeasi nisa ecologica.Dar identificarea nisei ecologice a unei specii este dificila, deoarece deosebirile dintre doua nise sunt uneori minime: doua specii pot beneficia de resurse identice, exploatandu-le in momente diferite ale zilei.

Odata reusit acest lucru, ecologii isi continua investigatiile. Pentru a intelege rolul jucat de o populatie in ecosistemul in care traieste, oamenii de stiinta calculeaza un bilant energic, masurand calitativ si cantitativ consumul de alimente si productia de materie organica din ecosistem. Astfel ei pot descrie relatiile existente intre organismele consumatoare si cele consumate, cu alte cuvinte, verigile unui lant alimentar . Dar organismele se hranesc rareori cu o singura specie. Majoritatea participa la mai multe lanturi alimentare, creand astfel o retea trofica.

Aceasta organizare in retea a fiintelor vii permite ecosistemelor sa absoarba orice perturbatii.Spre exemplu, daca o planta dispare, pradatorul isi poate indruma atentia spre o alta specie. Stabilitatea ecosistemelor si echilibrul intregii biosfere depinde in mare masura de bogatia de specii, adica de biodiversitatea lor.Cercetatorii sunt de parere ca un ecosistem este cu atat mai fragil cu cat numarul speciilor sale este mai mic. Data fiind insa complexitatea ecosistemelor, aceasta teorie nu a putut fi inca demonstrata.

Adaptarea in armonie cu mediul inconjurator.

Fiintele vii dispun de mecanisme care le permit sa se adapteze la un mediu anume sau sa supravietuiasca eventualelor schimbari care survin. In vreme ce unele se marginesc sa-si adapteze comportamentul, altele dau dovada de adaptari morfologice sau fiziologice cu totul aparte . Oamenii de stiinta au definit trei niveluri de adaptare , caracterizate printr-o dependenta tot mai puternica a organismului fata de mediul sau de viata: aclimatizarea, acomodarea si adaptare propriu-zisa.

Aclimatizarea.Se spune despre o fiinta vie ca s-a aclimatizat la un nou mediu daca poate trai si se poate reproduce aici. Aclimatizarea este posibila daca noile conditii su...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Apele statatoare
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate