Trimite referat

Stiati ca ...

Luna se indeparteaza anual de planeta Pamant cu circa 3 cm.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Apa si proprietatile sale

Materie: Chimie
Accesari: 23.445
Download-uri: 6.459
Nota: 7.34 (4206 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Apa si proprietatile sale
Publicitate:

Trimis de iasmina1103
din 06 Octombrie 2009

Legãturi în molecula de apã
*
După cum bine știm formula exactă a moleculei de apă este H2O (2 atomi de hidrogen sunt legați de un atom de oxigen), formula a fost înființată de italianul Stanislau Cannizzarro. Apa curată este transparentă, inodoră și nu are gust. În strat subțire este incoloră iar în strat mai gros albastră.
  
Anomalia densității apei are o mare influență asupra climei planetei și a vieții animalelor și plantelor. Când apa râurilor, a lacurilor și a mărilor scade sub 4 grade, ea nu mai cade la fund ci, fiind mai ușoară rămane la suprafață și îngheață aici. Fiind protejate de stratul de gheață, apele mai adânci nu îngheață până la fund, ci au, sub stratul de gheață, temperatura de 4 grade la care viața poate continua.
  
Apa lichidă din natură nu este niciodată pura, fiindcă ea dizolvă o parte din substanțele solide și gazoase cu care vine în contact. Cea mai curată apă este apa de ploaie sau din topirea zăpezii.

Apa izvoarelor și a râurilor conține dizolvate gazele din atmosferă: oxigen, azot și bioxid de carbon, apoi cationii: calciu, magneziu, sodiu, și anionii de carbonat, sulfat și clorură. Cea mai importantă sare conținută în apa de izvor sau de râu este carbonatul acid de calciu.O apă conținând mult carbonat acid de calciu, o apă dură, nu face spumă cu săpunul deoarece el se descompune la fierberea apei în carbonat de calciu insolubil.

Apa potabilă ca și aerul este vitală pentru om. Un om consumă în medie 2l de apa pe zi. Fără apă, omul nu poate supraviețui. În apă potabilă se găsesc dizolvate până la 0,5 g/l săruri minerale și mici cantități de aer.

Apă minerală conține săruri minerale și dioxid de carbon. Ea este recomandată mai ales în timpul verii, când prin transpirație omul pierde o mare cantitate de săruri minerale.

Apele din râuri au o compoziție variabilă. Sunt în general slab mineralizate. Conțin Ca2+ și HCO3- și mai rar SO42- și Cl-
Apele mãrilor și oceanelor sunt puternic mineralizate. Mările interioare au concentrații în săruri, fie mai mari (Marea Mediterană), fie mai mici (Marea Neagră- în special NaCl) comparativ cu apele oceanelor. În cazul Mării Moarte, concentrația de sãruri este atât de mare încât viața nu poate exista.

Apa ca solvent multe din substanțele compuse ce sunt necesare vieții pot fi dizolvate în apă. În timpul formării și deplasării în atmosfera a picăturilor de ploaie, hidrogenul, oxigenul și dioxidul de carbon sunt gaze ce se dizolvă în aceste picături. De asemenea, toate plantele își extrag substanțele hrănitoare din apa în care acestea sunt dizolvate.

Sãrurile apei de mare conțin 89% cloruri, 10% sulfați, 0,2% carbonați.

Totalitatea apei pe pãmânt este de aproximativ 1,46 miliarde km3 din care 97% în oceane și mări, 2% în calote glaciare și 1% în râuri, lacuri, pânze subterane.Pentru epurarea apei se folosesc: ozon, clor, hipoclorit de calciu (apă de Javel), cloramină. În cazul clorului se utilizează aproximativ 0,1 mg clor la litru. O cantitate prea mare de clor dă însă apei un gust dezagreabil și chiar un miros urât. Serviciile americane adaugă apei potabile puțină fluorură de sodiu, pentru a combate cariile dentare.

Stările de agregare ale apei

Corpurile se pot afla în stare solidă, lichidă sau gazoasă  și pot trece dintr-o stare în alta. Când îngheațã, apa se transformã în solid, iar când fierbe se transformã în vapori. Când gheața se topește, trece din stare solidă în stare lichidă, adică apă. Când apa fierbe, se transformă în gaz, adică vapori. Trecerea unui corp din strare solidă în stare lichidă și din stare lichidă în stare gazoasă se face prin încălzire, care îi furnizeazã energie calorică, intensificând astfel agitația moleculară.

Molecula de apă

În 1781, fizicianul englez H. Cavendish a arătat că apa se formează prin explozia unui amestec de hidrogen și oxigen, cu ajutorul scânteii electrice.
În 1783, Lavoisier a repetat experiența, realizând pentru prima oară sinteza cantitativă a apei. S-a stabilit atunci că 2g de hidrogen se combină cu 16g oxigen pentru a da 18g apă.

În 1805, Humboldt și Gay-Lussac au arătat că apa este formată din două volume de hidrogen și un volum de oxigen.
Apa naturală constă în amestecul speciilor de izotopi ai oxigenului: 16O, 17O, 18O, cu cei trei izotopi ai hidrogenului: 1H, 2H, 3H. Combinarea acestora genereazã 18 specii de molecule de apã.

Apa pură este întotdeauna un amestec de apă ușoarã (H2O) și de cantități extrem de mici de apă grea (D2O) și apă hipergrea (T2O).

După compoziție, apele minerale pot fi: acide (conținut ridicat de CO2), alcaline (predomină sulfații de magneziu și sodiu), sulfuroase (conțin sulfuri alcaline), feruginoase (conțin carbonați de fier di și trivalent).

Țara noastră are un potențial ridicat de ape minerale. Sunt cunoscute stațiunile balneo-climaterice ca cele de la Buziaș (ape carbogazoase și feruginoase), Călimănești, Govora, Căciulata (ape sulfuroase...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Apa si proprietatile sale
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate