Trimite referat

Stiati ca ...

Pe coasta din Florida a fost construit un hotel sub apa. Oaspetii inoata pentru a ajunge pana la el.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Apa dura

Materie: Chimie
Accesari: 13.490
Download-uri: 2.870
Nota: 5.58 (2769 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Apa dura
Publicitate:

Trimis de adelina489
din 10 August 2009

Apa izvoarelor si raurilor contin cantitati variabile de saruri , printre care cele mai importante sunt : carbonatul acid , sulfatul de calciu , clorura si sulfatul de magneziu .
Apa cu un continut ridicat de saruri de calciu si magneziu sete numita APA DURA .
Duritatea apei este :
• Dtemp - duritatea temporara – se datoreaza carbonatilor acizi de calciu si magneziu dizolvati in apa ;
• Dp - duritatea permanenta – se datoreaza celorlalte saruri de calciu si magneziu aflate in apa ( cloruri, sulfati, azotati etc. ) ;
• Dtot – duritatea totala – este suma dintre Dtemp si Dp . Ea se exprima in garde . Un grad de duritatea (german) corespunde unei conatitati de 10 mg CaO la 1 L apa .
Apa dura este nedorita. Ea nu face spuma cu sapunul ( nu spala bine ) , nu fierbe bine alimentele . Apa dura depunde pe peretii cazanelor de aburi cu o crusta de saruri care impiedica transmiterea normala a caldurii . Prin fisurarea acestei cruste , apa din cazan poate ajunge in contact cu peretii supraincalziti ai acestuia , produncandu-se o evaporare rapida urmata de o crestere a presiunii , existand pericolul exploziei cazanului.
In natura , duritatea apelor variaza in limite largi . Apa de ploaie are duritatea 0,5-15ْ , apa din rauri 4-14ْ . Unele ape calcaroase pot avea o duritate de pana la 60ْ .
Apele cu duritatea peste 30ْ sunt considerate foarte dure .
Dedurizarea apei se poate face rpin mai multe metode :
• Prin fierberea apei , caronatii acizi se transforma in carbonati neutri , insolubili , care pot fi indepartati prin filtrare ;
• Suritatea permanenta se indeparteaza prin adaugare de carbonat de sodiu sau var in apa dura :
CaSO4 + Na2Co3 = CaCo3↓ + Na2So4
MgSo4 + Ca(OH)2 = CaSo4↓ + Mg(OH)2...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate