Trimite referat

Stiati ca ...

Broasca sageata aurie (Phyllobates teribilis) este cea mai periculoasa specie. Se pare ca o singura broasca contine indeajuns de multa otrava pentru a ucide intre 10-20 oameni. Se intalneste indeosebi in padurile luxuriante din Coasta Pacifica a Columbiei.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Andre Marie Ampere

Materie: Fizica
Accesari: 17.843
Download-uri: 2.530
Nota: 6.77 (1680 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Andre Marie Ampere
Publicitate:

Trimis de
din 01 Aprilie 2005

André Marie Ampére (1775-1836)

Fizicianul si matematicianul francez, André Marie Ampére a lucrat la începutul sec. al IX lea în Paris, Franta .Si-a folosit aptitudinile matematice si statistice ca sa observe si sa masoare fenomenele naturale,care au fost descoperite de alti oameni de stiintâ europeni.
Marea lui descoperire implica relatiile dintre electricitate si magnetism cât si fortele dintre firele conductoare.De asemenea a dezvoltat o noua cale de a clasifica elementele chimice.Numele de Ampére a fost dat unitatii de baza a electricitatii.

Viata si cariera
André Marie Ampére s-a nascut la 20 ianuarie 1775 în Lyons,Franta.A avut un profesor particular dar a fost foarte bine instruit. Un copil extrem de talentat, a studiat si a absolvit toate cunostintele matematice disponibile lui la vârsta de 12 ani.Adolescenta lui André Marie Ampére a fost marcata de Revolutia Franceza. Tatal lui, un bogat comerciant, a fost decapitat de armata Republicana, când au capturat orasul Lyon în 1793.
André Marie Ampére si-a începutcariera predând matematica într-o scoala în Lyons în 1796 pâna în 1901.Pe baza primei lui publicatii “Consideratii asupra Teoriei Matematicii a Jocului ” în 1802 în care discuta Teoria Probabilitatii, a fost numit profesor în fizica si în chimie la Scoala Centrala din Bourg în 1802. André Marie Ampére s-a mutat la Paris doi ani mai târziu în 1804,unde cariera lui a înflorit.El a acceptat pozitia de asistent la Scoala Politehnica în 1809 a devenit profesor de matematica.
Talentul sau a fost recunoscut de altfel si de Napolean,care în 1808 la numit inspector-general a nouui sistem Universitar Francez, pozitie pe care a pastrat-o pe tot restul vietii.A murit pe 10 Iunie 1836 în Marseille,Franta.
Munca de început
De altfel André Marie Ampére este cunoscut pentru munca sa despre electromagnetism si a desfasurat un studiu în chimie.În1816 studiind munca unui francez chimist, Antoine Lavoisier si a unui suedez botanist, Carolus Linnaeus, a descoperit o cale de a clasifica elementele chimice (luând în consideratie propietatile lor chimice).


Evenimentul electromagnetismului
Interesul lui André Marie Ampére în legatura cu relatiile dintre electricitate si magnetismului i-a fost suflata de catre un fizician danez,Hans Christian Orsted, care a descoperit ca un ac al unui compas se misca atunci când este plasat lânga un curent electric.
Dupa ce a aistat la o demonstratie a acestui fenomen în aceeasi directie se atrag reciproc si se resping atunci când curentul se îndreapta spre directii opuse.
S-a devotat acestei din acest domeniu si a publicat în 1827 “Note despre Teoria Matematicii a fenomenelor electrodinamice unice deduse din experiment ”.
Aceasta mare reusita includea formule matematice precise care descriau forta magnetica dintre doua curente electrice “Legea lui Ampére”.A stabilit baza electromagnetic modern –cunoscut sub numele de electrodinamism.
Facând parte din cercetare Ampére a construit o masina care sa masoare viteza electricitatii.Aceasta masina s-a numit mai târziu galvometru incipientul reuseste samasoare curentul electric cu ajutorul unui ac magnetic.
Ca un omagiu adus descoperirilor stiintifice ale lui Ampére în 1946 unitatea curentului electric s-a numit ampére(amp) dupa el.


André Marie Ampére
-referat la fizica-


...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Andre Marie Ampere
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate