Trimite referat

Stiati ca ...

Toti ursii polari sunt stangaci.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Analiza economico financiara

Materie: Economie
Accesari: 24.237
Download-uri: 6.646
Nota: 5.12 (2433 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Analiza economico financiara
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 18 Martie 2009

CAP.1.ABORDARI CONCEPTUALE I METODOLOGICE PRIVIND
ANALIZA ECONOMICO FINANCIARA

Bibliografie recomandata:
1). Iosefina Morosan: Analiza economicofinanciara. Ed.FRM. Bucuresti, 2006.
2). Iosefina Morosan: Analiza economicofinanciaraprobleme rezolvate, Ed. FRM, Bucuresti, 2006.

1.1. NoĐiuni i concepte
Analiza economica financiara studiaza mecanismul de formare i modificare a fenomenelor prin descompunerea lor in elemente componente, in parĐi simple, prin stabilirea factorilor de influenĐa. Descompunerea se face in trepte, de la complex la simplu, in vederea identificarii cauzelor finale care explica o anumita stare de fapt, un anumit nivel de performanĐa sau o evoluĐie a lor.

Analiza economica studiaza activitaĐile economice din punct de vedere economic:
Analiza economica poate avea ca obiect nu numai o activitate economica, ci i una tehnica, sociala, administrativa, financiara, concurenĐiala, aspecte care sunt in directa legatura cu rezultatele finale obĐinute de intreprindere i care pot explica i completa concluziile rezultate in urma anlizei.

Analiza economicofinanciara reprezinta un ansamblu de concepte, metode, tehnici, procedee i instrumente care asigura tratarea informaĐiilor interne i externe in vederea:
formularii unor aprecieri pertinente referitoare la situaĐia economicofinanciare a unei firme;

identificarii factorilor, cauzelor i condiĐiilor care au determinat acea situaĐie economica a firmei;

identificarii rezervelor interne de imbunataĐire a activitatii acesteia, din punct de vedere al utilizarii eficiente a resurselor umane, materiale i financiare.
Analiza economicofinanciara se realizeaza in sensul invers evoluĐiei reale a fenomenului cercetat i anume de la rezultatele activitaĐii economice catre elemente i factori.

1.2. Tipologia analizei economicofinanciare
Caracterul complex al fenomenelor economice determinat de complexitatea relaĐiilor cauzaefect reclama utilizarea mai multor tipuri de analiza, structurate dupa diverse criterii:

a. In funcĐie de raportul dintre momentul in care se efectueaza analiza i momentul desfaurarii fenomenulu se distinge:
analiza postfactum, postoperativa sau analiza realizarii obiectivelor. Aceasta analiza furnizeaza informaĐii privind gradul de realizare a obiectivelor programate;

analiza previzionala sau prospectiva presupune determinarea evoluĐiei viitoare a unui fenomen economic pe baza cercetarii factorilor de influenĐa (a relaĐiilor de cauzalitate), a acĐiunii lor in perspectiva. Prin aceasta metoda se stabilesc obiectivele ce trebuie realizate in perioada viitoare.

Analiza postfactum se bazeaza pe variabile certe, in timp ce metoda previzionala, pe variabile incerte.
b. Din punct de vedere al determinarii cantitative sau al caracteristicilor calitative ale fenomenelor se poate evidenĐia: analiza calitativa prin care se abordeaza sistemic, cibernetic desfaurarea fenomenelor. Rolul acestei analize este de a elabora modele in care sunt cuprinse elementele esenĐiale ale fenomenului cercetat.
analiza cantitativa presupune cercetarea fenomenelor prin determinari cantitative: greutate, grad, suprafaĐa, volum, numar, durata, etc. Analiza cantitativa se preteaza la aplicarea metodelor matematice moderne.

c. Dupa nivelul la care se aplica analiza economicofinanciara:
analiza microeconomica studiaza comportamentul individual sau cel al intreprinderilor in activitatea economica i rezultatele obĐinute, releva factorii care determina orientarea in investirea capitalurilor, in utilizarea resurselor i a rezultatelor obtinute;
analiza mezoeconomica are ca scop sa evidenĐieze poziĐia firmei pe piaĐa i capacitatea concurenĐiala a acesteia;
analiza macroeconomica studiaza economia naĐionala i mondiala i are drept scop evidenĐierea conjuncturii interne i internaĐionale a factorilor demografici, de cultura, probleme sociale, nivel de dezvoltare, operand preponderent cu marimi globale sau agregate (podus intern brut, produs naĐional brut, rata medie a rentabilitaĐii pe sector de activitate etc.).

d. Dupa modul de urmarire in timp a fenomenelor se disting: analiza statica studiaza fenomenele la un moment dat, relevand relaĐiile dintre elementele i factorii care determina o anumita poziĐie a fenomenului cercetat;
analiza dinamica cerceteaza fenomenele i procesele economice in schimbarea lor, pune in evidenĐa poziĐia lor in diverse momente de timp. Prin aceasta analiza se stabilesc factorii care eu generat schimbarile i se evidenĐiaza tendinĐele evoluĐiei viitoare.

e. Dupa orizontul de timp pe care se cerceteaza fenomenul: analiza pe termen scurt opereaza cu date ce nu depaesc 1 an i servesc managementului firmei pentru conducerea operativa a activitaĐii;
analiza pe termen lung opereaza cu date pe 35 ani folosind modele de tip statistic.
f. Dupa criteriile de studiere a fenomenelor se distinge:
analiza tehnicoeconomica imbina abordarea tehnica cu cea economica in analiza problemelor (cretere...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Analiza economico financiara
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate