Trimite referat

Stiati ca ...

1 kg de lamai contine mai mult zahar decat un kg de capsuni.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Analiza SWOT

Materie: Economie
Accesari: 14.295
Download-uri: 25.849
Nota: 5.45 (1239 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Analiza SWOT
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 11 August 2006

I.CONDITIILE SOCIALE SI TEHNICO-ECONOMICE ALE PERIOADEI ACTUALE
Pentru a elabora un plan strategic eficace este imperios necesara efectuarea unei ample analize a mediului social economic international, national si regional in scopul de a depista schimbarile majore care se petrec si a identifica tendintele care vor influenta Universitatea "Petru Maior" in dezvoltarea sa, proces care trebuie sa concorde cu nevoile manifestate si transformarile reale din societate.

In atare conditii nu pot fi neglijate o serie de provocari ale lumii moderne:A.Procesul de globalizare se manifesta in multiple forme influentand puternic dezvoltarea pe viitor a institutiilor universitare. Este suficient sa se mentioneze faptul ca absolventul de invatamant superior se va confrunta cu o piata a muncii unica, globala in care multiculturalitatea si identitatea nationala castiga noi valente.

Influentele globalizarii asupra procesului educational sunt multiple si imposibil de neglijat:
- calificare internationala;
- educatie la distanta;
- biblioteci virtuale;
- proces didactic in limbi de circulatie internationala;
- educatie la standarde calitative impuse;
- oferta educationala adaptata nevoilor societatii.

B. Inovarea rapida in stiinta si tehnologie in special in tehnologia informatiilor si a comunicarii impun permanenta adaptare a procesului educational la noutatile stiintifice teoretice si practice, astfel incat institutia universitara daca nu este ea insasi generatoare de nou trebuie sa fie intr-o stare de aliniere continua la noutatile stiintifice din orice domeniu, creandu-si structuri informationale care sa sustina acest deziderat.

C. Romania, asemeni multor tari, se confrunta cu un accentuat fenomen de invatamant superior de masa, care are o serie de consecinte pozitive si negative pe termen scurt si lung. In conditiile in care fenomenul exista ca urmare a nevoilor manifestate de catre membrii societatii, cadrele didactice au datoria de a gestiona si coordona corect fenomenul spre un proces educational responsabil si nu unul de distributie de diplome.

D. Institutiile universitare se confrunta intr-un proces concurential intern si chiar international. A sti vag cine sunt competitorii, care sunt competentele si capabilitatile lor, tendintele si strategiile de dezvoltare a acestora reprezinta neglijente pe care institutia universitara le va resimti in viitorul apropiat. Existenta concurentei conduce la generarea unor sisteme de comparare, care pe baza anumitor criterii vor decide ierarhizarea institutiilor, faza in care universitatea are de castigat doar in masura in care s-a preocupat a-si asigura viitorul.

E. Pregatire superioara de calitate se realizeaza si in afara sistemului universitar, marile firme transnationale organizand pentru proprii angajati, dar nu numai, perfectionari in diferite domenii, oferta care se dovedeste a fi preferata datorita mobilitatii lectorului si adaptarii tematicii la necesitatile stringente de perfectionare a resurselor umane.

F. Bugetarea precara a procesului didactic la nivel de minister impune reconsiderarea misiunii universitatii prin adoptarea unui comportament antreprenorial materializat prin largirea sferei de activitati prestate in folosul comunitatii si a mediului economic. De asemenea, bugetarea insuficienta trebuie coroborata cu normele si criteriile bugetare impuse de Ministerul Educatiei si Cercetarii care au repercusiuni, de penalizari in fondul de bugetare.

G. Este recunoscut faptul ca majoritatea universitatilor din intreaga lume sunt organizatii traditional conservatoare, acceptand cu greu adaptarea si inovarea, insa toate universitatile de succes s-au remarcat prin disponibilitatea manifestata la nivel de schimbare: misiune, organizare, colaborare, comunicare, curricula, metodica, cultura organizationala, devenind universitati cognitive datorita reconsiderarilor operate in sistem.

II. ANALIZA SWOT A STARII ACTUALE A UNIVERSITATII "PETRU MAIOR" DIN TĀRGU-MURES.Planul strategic al Universitatii "Petru Maior" trebuie fundamentat printr-o evaluare obiectiva a starii actuale in care sa se identifice, detasat si obiectiv, competentele si capabilitatile organizatiei, cunostintele si actiunile care sustin existenta universitatii dar si aspectele nefavorabile, punctele slabe, neimplinirile, slabiciunile care, impiedica schimbarea si dezvoltarea institutionala.O analiza a fortelor si slabiciunilor pe care Universitatea "Petru Maior" le are in prezent releva:

A. Punctele tari
1. Structura organizatorica a Universitatii "Petru Maior" este adaptata continuu misiunii didactice, de cercetare si de institutie de cultura regionala integrata in cultura europeana. Catedrele reprezinta celulele de baza pentru asigurarea procesului didactic pe specializari in timp ce departamentele stiintifice promoveaza cercetarea, evenimentele culturale si sociale.

2. Oferta educationala a Universitatii "Petru Maior", adaptata mediului si regiunii Mures, es...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Analiza SWOT
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate