Trimite referat

Stiati ca ...

Probabilitatea ca un om sa moara intre 15 si 60 de ani este 8,2% in Suedia, 48,5% in Rusia si 84,5% in Lesotho.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Amintiri din copilarie - caracterizarea lui Nica

Materie: Romana
Accesari: 250.175
Download-uri: 33.398
Nota: 4.96 (13336 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Amintiri din copilarie - caracterizarea lui Nica
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

Caracterizarea lui Nică
(plan de idei)

I Introducere

"Ion Creangă este, fără îndoială, cel mai de seamă povestitor român, creator al unei opere intrate definitiv în conștiința noastră națională. Într-un sens mai restrâns, Ion Creangă a fost considerat multă vreme un talentat "prelucrător de folclor", apoi un genial "creator de povești în stil popular – realistic", devenind cu timpul un jovial povestitor."

Scrisă în ultima parte a vieții autorului, lucrarea Amintiri din copilărie constituie o retrăire a timpului fericit și definitiv pierdut

Amintirile lui Creanga nu urmăresc evenimentele în ordine cronologică. Selectând întâmplările pe care memoria le retrăiește cu mai multă pregnanță. Faptele de viață selectate de autor compun imaginea copilăriei universale, nicidecum o autobiografie

II Introducere la caracterizare

autorul privește această operă din punctul de vedere al copilului dar și al povestitorului. Eroul central apare, așadar, înfățișat de autor, din copilărie până în pragul adolescenței.

Într-un prim plan este zugrăvit procesul de formare a lui Nică și evoluția lui spirituală, strâns legată de mediile pe care le străbate

Nică este eroul unei copilării ca toate copilăriile dar tocmai de aceea singulară în particularitatea ei. E este centrul acestui univers și demersul narativ comentează un personaj care se inițiază în legile vieții

III Copilăria copilului universal

copilăria lui Nică este de fapt copilăria copilului universal, cu poznele și cu joaca adecvată vârstei. În Amintirile lui Creangă nu este nimic individual, nimic cu caracter de confesiune, ori de jurnal. Creangă nu se consideră diferit de alți copii. Nu aspectele de diferențiere îl interesează, ci stadiul de nediferențiere, de veselă inconștiență, de ignorare a necazurilor din copilărie

Nică este prezentat preponderent comportamental, și nu prin interioritatea care individualizează.

IV Paradisul copilăriei

Naratorul este un adult pentru care retrăirea copilăriei reprezintă o consolare de necazurile vârstei mature, care nu sunt amintite în mod explicit, dar pot fi ghicite dintr-un oftat involuntar ori prin contrast cu perioada fericită evocată: "Însă vai de omul care se ia pe gânduri! Uite cum te trage pe furiș apa la adânc, și din veselia cea mai mare cazi deodată în uricioasa întristare".

V Caracterizarea

Personajul lui Nică poate fi privit din mai multe unghiuri.

a.) Nică este o ipostază a copilului universal: el se joacă ridicând casa în slăvi, fură cireșele de la mătușa Mărioara și, apoi, pupăza din tei, iar la școală, omoară muște, "făcând prăpăd din ele".

1. Pus mereu pe pozne, Nică este caracterizat, mai ale prin întâmplările pe care le provoacă ori la care ia parte. Uneori, caracterizarea este făcută de alte personaje.

2. Nică este stăpânit de o stare de veselie și fericire continuă: "Și eu eram vesel pe vremea cea bună și sturlubatic și copilăros ca vântul în turbarea sa".

b.) Nică ca personalitate:

1. Este un băiet rușinos și fricos "o mulțime de băieți și fete între care eram și eu, un băiet prizărit, rușinos și fricos și de umbra mea".
2. Mai târziu el devine "cel mai bun de hârjoană și slăvit de leneș".

c.) Atașamentul față de satul său:

1. Durerea despărțirii, înstrăinarea și dorul după frumoasele meleaguri ce rămâneau în urmă, în timp ce căruța lui Moș Luca îl ducea spre un loc necunoscut și "depărtat".

2. Iubirea față de meleaguri este înfățișată prin descrierea Ozanei și prin evocarea stărilor sufletești ale personajului.

SFARSIT.


...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Amintiri din copilarie - caracterizarea lui Nica
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate