Trimite referat

Stiati ca ...

Hartia de bani a fost utilizata pentru prima data in China.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Aliajele

Materie: Chimie
Accesari: 18.500
Download-uri: 2.437
Nota: 6.33 (4743 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Aliajele
Publicitate:

Trimis de Hada Maria
din 08 Ianuarie 2009

Majoritatea metalelor pe care le folosim sunt aliaje, amestecuri in care cel putin o substanta este un metal. Proprietatile fizice ale unui metal, precum rezistenta, duritatea, punctul de topire si conductivitatea electrica, depind de structura sa cristalina. Aceasta se modifica atunci cand metalul este amestecat cu o alta substanta. Aliajul rezultat are o structura diferita de a componentelor sale, astfel incat si proprietatile sale sunt diferite.Unele aliaje contin nemetale, precum carbonul, siliciul si fosforul, dar majoritatea aliajelor sunt facute in intregime din metale. Otelul este un aliaj de fier si carbon, dar otelurile aliate au elemente de aliere aditionale, precum nichelul, siliciul, manganul si cromul. Acestea modifica structura de baza a otelului, astfel incat se pot aplica forme variate de tratare pentru a face otelul sa fie mai dur, mai moale, mai elastic sau mai rezistent, in functie de necesitatile aplicatiei

AURUL

Aurul este cunoscut din vechime, fiind raspandit in stare nativa si relativ usor de obtinut in cantitati mici. Cules sub forma unor bucati stralucitoare din nisipurile raurilor si depunerile aluvionare a fost un metal apreciat pentru luciul sau galben si pentru stabilitatea sa fata de agentii corozivi . Usor de prelucrat prin ciocanire a folosit in realizarea diverselor bijuterii.

Aurul este un metal galben avand ca simbol chimic Au. Este foarte dens (19,32 grame/cm3), motiv pentru care bijuteriile din aur masiv sunt foarte grele.
Aurul pur are 24k si de regula nu se foloseste la bijuterii; prin aliere insa se obtin diferitele nuante de aur: spre exemplu aurul rosu este rezultat din alierea cu cuprul, aurul galben contine ca aliaje argint fin si cupru, iar in strucutra aurului alb se gaseste zinc.

Culoarea unei bijuterii din aur depinde de continutul de aur. Cu cat mai mult aur in aliaj, cu atat culoarea aliajului este mai …aurie.

Bijutierii creaza diversele culori si nuante ale aliajelor de aur prin aliere cu unul sau mai multe metale. Aurul galben este creat prin aliere cu cupru si argint. Aurul verde contine argint, cupru si zinc. Ca element de aliere cuprul singur da o nuanta roz. Aurul alb contine nichel sau platina sau paladiu, zinc si cupru. Deseori aurul alb este placat cu rodiu.Aurul turcesc are de obicei o culoare mai intens aurie, mai apropiata de aurul pur. Dincolo de curentele trecatoare ale modei, culoarea naturala a aurului atrage si seduce. Din acest motiv aurul turcesc a fost si este o alegere castigatoare in lupta cu timpul.

FONTA

Aliaj al fierului cu carbonul, contine 2,04-6,67 % carbon si alte nemetale: siciliu, mangan, sulf, fosfor. Se obtine in furnal , din mnereuri de fier (hematite, magnetit, siderit) la temperature foarte inalte.

OTELURI ALIATE

O gama larga de oteluri aliate poate fi produsa prin utilizarea diferitelor combinati de elemente de aliere si a formelor potrivite de tratare termica.
Forma obisnuita de otel inoxidabil, cunoscuta ca 18-8, consta din fier aliat cu 18%crom, 8% nichel si 0.08%carbon.Alte forme de otel inoxidabil contin 12-30% crom, adesea cu cantitati mai mici de alte metale, precum nichel, molibden si cupru. Aceste aliaje au multe utilizari in industrie si pentru menaj.
Printe aliajele pe baza de cupru se numara bronzul, alama si aliajele din cupru monovalent si nichel. Bronzul – cel mai vechi aliaj fabricat –in prezent denumirea de bronz se refera la o gama larga de aliaje pe baza de cupru, care contin o varietate de metale si uneori putin staniu, sau deloc.


BRONZURI DE PLUMB


Pentru fabricarea lagarelor care trebuie sa reziste la viteze si presiuni mari, este mai potrivit bronzul fosforos de plumb. Acesta se obtine prin includerea a 3.5% plumb in bronzul fosforos.
Plumbul este folsit si pentru obtinerea bronzurilor de plumb cu staniu.Tipurile cu continut redus de plumb, doar0.5% plumb, sunt folosite pentru folosirea garniturilor pentru conducte de aburi si de apa si pentru lucrari ornamentale.Bronzurile cu staniu cu continut ridicat, pana 20%plumb,se folosesc pentru lagare de inalta performanta.

BRONZUL ROSU

Bronzul rosu este o forma debronz care contine zinc Bronzurile rosii traditionale contin aproximativ 88%cupru, 8-10%staniu si 2-4%zinc. Bronzurile rosii cu nichel contin cu pana la 5% nichel. Initial folosit la fabricarea tevilor de pusti, bronzul rosueste utilizat la componente pentru constructii de masini, inclusiv rulmenti.

BRONZUL CU ALUMINIU

Bronzul cu aluminiu este un aliaj de cupru si aluminiu, adesea cu cantitati mici de metale, precum nichel, fier sau mangan. Desi se numeste bronz, adesea nu contine deloc staniu.Bronzul de aluminiu este la fel de rezistent ca si otelul moale si are o buna rezistenta la coroziune, inclusiv la actiu...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Aliajele
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate