Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Alexandru Lapusneanul

Materie: Romana
Accesari: 9.961
Download-uri: 1.891
Nota: 6.17 (817 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Alexandru Lapusneanul
Publicitate:

Trimis de
din 13 Noiembrie 2002

Alexandru Lapusneanul
de Costache Negruzzi


Prima nuvela istorica din literatura româna, “Alexandru Lapusneanul” de Costache Negruzzi, apare la 30 ianuarie 1840, în primul numar al revistei “Dacia literara”.
Tema nuvelei ilustreaza evocarea unui moment zbuciumat din istoria Moldovei în timpul celei de-a doua domnii al lui Alexandru Lapusneanul.
Nuvela este alcatuita din patru capitole, fiecare purtând un titlu semnificativ pentru continutul acestuia : ”Daca voi nu ma vreti, eu va vreu” , ”Ai sa dai sama, Doamna” , “Capul lui Motoc vrem” , “De ma voi scula, premulti am sa popesc si eu”.Expozitiunea. Actiunea nuvelei începe cu revenirea lui Alexandrul Lapusneanul în Moldova cu scopul de a-si relua scaunul domnesc. Lapusneanul fusese înlaturat de pe tron prin tradare de catre Stefan Tomsa. La hotare este întâmpinat de un grup de boieri, care încearca sa-l convinga sa renunte la tron, deoarece “norodul nu te vrea, nici te iubeste”. Printre ei se afla vornicul Motoc,postelnicul Veverita, spatarul Spancioc si Stroici. Intriga . Mânios, cu ochii scânteind “ca un fulger”, Alexandru Lapusnenanul este hotarât sa se instaleze pe tronul Moldovei, raspunzând cu fermitate :”Daca voi nu ma vreti, eu va vreu ... si daca voi nu ma iubiti, eu va iubesc pre voi ... Sa ma întorc ? Mai degraba-si întoarce Dunarea cursul îndarapt” .Desfasurarea actiunii. Speriat de amenintarile lui Lapusneanul, Motoc cade în genunchi si-l roaga sa nu-i pedepseasca dupa faradelegile lor, dar acesta le promite sa-i crute si îi fagaduieste ca “sabia mea nu se va mânji în sângele tau” . Curând, noul domn trece la pedepsirea aspra a boierilor, le ia averile, iar ”la cea mai mica greseala dregatoreasca, la cea mai mica plângere, capul vinovatului se spânzura în poarta curtii ... si el nu apuca sa putrezeasca, când alt cap iî lua locul”.Doamna Ruxanda, sotia lui Lapusneanul si fiica “bunului Petru Rares”, înspaimântata de cruzimile si crimele înfaptuite de sotul sau, îl roaga sa nu mai verse sânge si sa înceteze cu omorurile, impresionata fiind de cuvintele vaduvei unui boier ucis, care o amenintase :”Ai sa dai sama, Doamna!” Voda îi promite “un leac de frica”.
Punctul culminant . Sub pretext ca vrea sa se împace cu boierii, Voda iî invita pe toti “sa prânzeasca la curte, dupa slujba de la Mitropolie. Dupa ce asculta slujba îsi cere iertare pentru cruzimea sa. Pacaliti boierii sosesc în numar mare. La sfârsit, acestia sunt ucisi. Din capetele lor taiate, Lapusneanul pune sa se construiasca o piramida, dupa neam si dupa ranguri, în vârful careia asaza capatâna unui logofat mare. Apoi o cheama pe domnita Ruxanda sa-i dea leacul de frica. Aceasta lesina la vederea cumplitei privelisti, spre dezamagirea domnitorului:”Femeia tot femeie, în loc sa se bucure, ea se sperie”. Norodul se rascoala si se aduna în numar mare la portile curtii domnesti. Motoc este de acord “a da cu tunurile în prostimea aceea”, pentru ca, daca au murit atâtia boieri”nu-i vro paguba c-or muri câteva sutede mojici”. Multimea îsi striga nemultumirile:” Sa micsureze dajdiile! ...Sa nu ne mai jafuiasca! ... Am ramas saraci! N-avem bani! Ne i-au luat toti Motoc! ” Apoitoti striga brusc: “ Capul lui Motoc vrem! ” Motoc este sfâsiat de norod. Sabia domnitorului nu s-a mânjit de sânge, asa cum îi promisese .
Deznodamântul . Timp de patru ani, Lapusneanul îsi respecta promisiune facuta Doamnei Ruxanda si nu mai ucide nici un boier, dar nascoceste tot felul de schingiuiri :”scotea ochi , taia mâini , ciuntea si seca pe care avea prepus”. De teama lui Spancioc si a lui Stroici , care scapasera din macel si fugisera din tara amenintându-l “ – Spuneti celui ce v-au trimis ca ne vom vedea pan-a nu muri !“ , Lapusneanul se muta în cetatea Hotinului , unde se înbolnaveste de “linguare” . “În delirul frigurilor “ , el cere sa fie calugarit , dar când se trezeste , se enerveaza si îi ameninta pe toti cu moartea :” M-ati popit voi , dar de ma voi îndrepta , pre multi am sa popesc si eu “ . Îngrozita , Doamna Ruxanda accepta sfatul lui Spancioc si pune otrava în bautura sotului sau . Scena otravirii este cutremuratoare . Negruzzi descrie în detaliu chinurile îngrozitore ale domnitorului :” ...se zvârcolea în spasmele agoniei , spume facea la gura , dintii îi scrîsneau , si ochii sai sângerati se holbasera “ ,pâna când “ ... îsi dete duhul în mîinile calailor sai “. A fost înmormântat în manastirea Slatina , unde “se vede si astazi portretul lui si al familiei sale”.
Mandu Daniel
clasa a x-a G
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Alexandru Lapusneanul
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK