Trimite referat

Stiati ca ...

In 1958 Statele Unite au trimis doi soricei in spatiul cosmic - pe Laska si Benjy.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Al doilea Razboi Mondial

Materie: Istorie
Accesari: 111.830
Download-uri: 27.835
Nota: 7.45 (5442 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Al doilea Razboi Mondial
Publicitate:

Trimis de allee
din 11 Aprilie 2008

Al Doilea Razboi Mondial a fost un conflict armat generalizat, la mijlocul secolului al XX-lea, care a mistuit cea mai mare parte a globului, fiind considerat cel mai mare si mai ucigator razboi neintrerupt din istoria omenirii. A fost prima oara cand un numar de descoperiri tehnice noi, incluzand bomba atomica, au fost folosite la scara larga impotriva militarilor si civililor, deopotriva.
*
Al Doilea Razboi Mondial a provocat moartea directa sau indirecta a aproximativ 60 de milioane de oameni, aproximativ 3% din populatia mondiala de la acea vreme. In plus, multe alte persoane au fost ranite grav, au capatat infirmitati pe viata datorita armelor de foc, bombardamentelor clasice sau nucleare, sau datorita experientelor militare si medicale inumane la care au fost supuse. S-a estimat ca acest razboi a costat mai multi bani si resurse decat toate celelalte razboaie la un loc: 1.000 de miliarde de dolari la valoarea din 1945, fara a se pune la socoteala sumele cheltuite pentru reconstructia de dupa razboi. Urmarile razboiului, inclusiv noile tehnologii si schimbarile aranjamentelor geopolitice, culturale si economice, au fost fara precedent.

In cazul Romaniei, obiectivul principal al luptei in acei ani a fost eliberarea Basarabiei de sub ocupatia sovietica, instaurata dupa Ultimatumul din 26-28 iunie 1940. Ocuparea a avut caracter de dictat, fara nici un temei istoric, neexistand nici o conventie politica sau militara intre Romania si U.R.S.S., si nici o consultare prealabila a populatiei privitoare la aceasta problema.

In acel moment, populatia majoritara era cea romaneasca. Majoritatea istoricilor apreciaza ca razboiul a inceput la 1 septembrie 1939, odata cu invadarea Poloniei de catre Germania, ceea ce a atras in conflict Franta, Anglia si Commonwealth-ul. Unii dintre istorici considera ca atacarea Chinei de catre Japonia (7 iulie 1937) marcheaza inceputul conflictului mondial. Uniunea Sovietica a anexat partea rasariteana a Poloniei in 1939, a declansat un razboi separat cu Finlanda si a fost atacata de Germania Nazista, in iunie 1941. Statele Unite ale Americii au intrat in conflict, in decembrie 1941, dupa Atacul de la Pearl Harbour. Razboiul s-a sfarsit in 1945, cand toate puterile Axei au fost infrante.

Cauzele celui de-al Doilea Razboi Mondial sunt pe larg dezbatute inca, printre aceste cauze numarandu-se, in grade diferite: Tratatul de la Versailles, Marea Criza Economica, precum si aparitia si dezvoltarea nationalismului, rasismului si militarismului, fascismului italian, nazismului german si imperialismului japonez. Deloc de neglijat printre cauzele principale se poate numara si amenintarea cu declansarea "Revolutiei Mondiale" pusa la cale de Internationala Comunista, marile puteri intelegandu-se sa ia masuri preventive. Asa se poate explica atitudinea Angliei si Frantei fata de pregatirile si prima parte a "Razboiului ciudat". Practic, toti activistii instigatori comunisti din Europa au fost arestati de nazisti si au pierit. Dupa razboi, au aparut mai multe carti care au analizat acest aspect.

Partile aflate in conflict au fost Puterile Axei si Aliatii. Axa a reprezentat, la inceput, o alianta intre Italia Fascista si Germania Nazista, care s-a extins, mai apoi, pentru a cuprinde Japonia si tari din Europa Rasariteana precum Romania si Bulgaria. Unele dintre tarile ocupate de nazisti au trimis unitati militare pe front, in special pe Frontul de Rasarit. Printre fortele expeditionare care s-au alaturat Germaniei au fost cele ale Regimului de la Vichi, Olandei, Belgiei, Spaniei (desi Spania era o tara neutra), precum si unitati formate din rusi si ucrainieni (vlasovisti), sub comanda generalului Andrei Vlasov. Aliatii au reprezentat, mai intai, alianta dintre Anglia, (inclusiv Commonwealth-ul), Franta si Polonia, mai tarziu alaturandu-li-se Uniunea sovietica, Statele Unite ale Americii si China.

Principalele teatre de razboi au fost Oceanul Atlantic, Europa Apuseana si Rasariteana, Marea Mediterana, Africa de N, Orientul Mijlociu, Oceanul Pacific si Asia de sud-est si China. In Europa, razboiul s-a incheiat odata cu capitularea neconditionata a Germaniei, la 8 mai 1945, dar a continuat in Asia pana la capitularea Japoniei - 15 august 1945.

Cel putin 60 de milioane de oameni au murit datorita acestiu razboi. Aceste cifre includ victimele actelor de genocid, (Holacaustul si experimentele Unitatii 731 a generalului nipon Ishii Shiro din Pingfan), victimele bataliilor incredibil de sangeroase din Europa, Oceanul Atlantic si Oceanul Pacific, victimele bombardamentelor masive asupra oraselor, inclusiv cele nucleare de la Hirosima si Nagasaki si bombardamentele cu bombe incendiare ale oraselor Dresda si Pforzeim in Germania. Doar putine regiuni au ramas neatinse de razboi.

Razboiul s-a dus pe "frontul de acasa", prin ducerea la paroxism a bombardamentelor strategice si ale zonelor civile. Armele nucleara, avionul cu reactie, rachetele si radarul, blitzkriegul, ("razboiul...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Al doilea Razboi Mondial
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate