Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Africa

Materie: Geografie
Accesari: 9.874
Download-uri: 2.790
Nota: 5.15 (1370 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Africa
Publicitate:

Trimis de aurel
din 03 Martie 2006

Clima in Africa
Sezon uscat scurt
Fierbinte si uscat
Sezon uscat lung
Fierbinte si foarte uscat
Precipitatii tot anul
Moderat si foarte uscat
Moderat si uscat
Rece si foarte uscat
Rece si uscat
Fara sezon uscat-vara calda
Vara uscata si calda
Iarna uscata-vara calda
Fara sezon uscat-vara racoroasa
Climat tropical-umed
Climat tropical-uscat
Climat temperat

Resursele hidrosferei
Deschiderea larga la ocean precum si numarul mare de rauri si lacuri fac din Africa un continent cu resurse importante de peste. Pestii sunt prinsi cu sulita sau plasa din barci cu motor sau canoe, iar in unele tari ca Senegal si Maroc cu flote de barci de pescuit. Cultura de peste este practicata in zone de savana unde apa poate fi retinuta pe tot timpul anului.

Dintre tarile Africii, Africa de Sud, Nigeria, Tanzania, Namibia, Senegal, Maroc, Ghana si Uganda prind cel mai mult peste, dar un numar si mai mare este prins de Japonia, Rusia si SUA in apele africane. Tratate de pescuit, cum este cel intre Kenya si Japonia se intalnesc din ce in ce mai des. Pentru a proteja apele teritoriale africane s-au facut propuneri pentru ca acestea sa fie extinse de la 12 la 200 mile in larg si de asemenea pentru intarirea pazei navale pentru a descuraja pescuitul ilegal.

Unele rauri, cum ar fi Nilul, Congo si Niger, sunt foarte lungi si navigabile in interiorul continentului, dar nu si spre varsare, lucru care limiteaza legaturile de transport spre exterior pe rauri. Cu toate acestea, ele detin 23 la suta din potentialul hidroenergetic al planetei, numai 2 la suta din acest potential este folosit. Printre cele mai mari baraje se numara Kariba pe raul Zambezi intre Zambia si Zimbabwe, barajul Aswan High pe Nil in Egipt, Akosombo pe raul Volta si Cabora Bassa in Mozambic.

Resursele biosferei
Datorita diferentelor de precipitatii de-a lungul continentului, vegetatia este de asemenea foarte variata. In zonele din jurul ecuatorului, unde ploile sunt prezente tot timpul anului, se intalnesc paduri tropicale dese, care probabil contin pana la 3000 specii diferite de plante pe mila patrate. Padurea este de obicei formata din 3 straturi: un invelis scund de arbusti intre 2-3 metri, un strat de copaci medii care ajung la 18 metri si un invelis de padure din copaci verzi tot timpul anului, inalti de pana la 46 metri. Intre aceste paduri ecuatoriale si marile deserturi din nord si sud se intalneste savana, care contine un numar mare de animale.In deserturi vegetatia este intalnita numai in oaze, pe langa ochiuri mici de apa. In timp ce padurea tropicala, savana si desertul acopera majoritatea continentului, se intalnesc zone mici de pajisti la altitudini mai mari, in munti.

Africa este locul unde se intalnesc cele mai variate si numeroase animale din lume, de la rarele gorile de munte din muntii Rwandei pana la lemurii din Mdagascar. In zonele de savana gasim vaste populatii de zebre, antilope si pradatorul lor, leul, maimute, leoparzi, hiene, rinoceri, hipopotami si elefanti. Viata salbatica din Africa a fost dramatic redusa in ultimii 50 de ani datorita vanatului excesiv si extinderii asezarilor omenesti. Desi lumea crede contrariul, in Africa sunt mult mai multe animale in captivitate decat salbatice.

Vaci, capre si porci sunt in numar foarte mare crescuti pentru mancare, la care se adauga animalele domestice. Insectele sunt alt element important din fauna Africii. Unele furnici comune din partea de sud produc un lut care este foarte folositor pentru caramizi si constructii de case. Totusi, majoritatea insectelor nu sunt folositoare. Tantarul Anopheles este purtator de malarie si alte boli. Musca tete, care produce boala somnului la om face unele zone din partea centrala si de est nelocuibile.Rozatoarele sunt de asemenea o problema. Ele mananca graul si sunt purtatoare de boli cum ar fi holera. Chiar si frumoasele pasari din Africa pot produce pagube mari in recoltele de grau.

Regiunile si peisajele agricole
Desi Africa este bogata in minerale si alte resurse minerale, agricultura continua sa fie baza vietii pentru multi oameni. De cand au obtinut independenta, fermierii africani au marit cu mult cultivarea plantelor solicitate de piata, cum ar fi cacao, cafea, ceai si banane. Cea mai mare problema a agriculturii africane este aceea de a tine pasul cu cresterea rapida a populatiei. Datorita acestei cresteri, cantitatea de mancare pe cap de persoana a scazut dramatic. Pentru a combate acest lucru, unele din guvernele tarilor din Africa au pus accent pe zonele rurale, obtinand in acest fel rezultate bune, exemple fiind Senegal, Tanzania si Malawi.

In regiunile de padure se practica o anumita forma de agricultura care consta in despadurirea unei portiuni de pamant de catre agricultor, care cultiva bananieri sau alte plante, iar atunci cand solul isi pierde fertilitatea se muta pe alta portiune. Datorita cresterii populatiei, multe terenuri nu au timp sa isi refaca fertilitatea sol...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Africa
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK