Trimite referat

Stiati ca ...

Baobabul poate trai pana la 5000 de ani! Urmeaza maslinul - 2000, stejarul - 1600, teiul - 1150, cedrul - 800, parul - 400, chiparosul - 350, ulmul - 335.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Aciditatea

Materie: Chimie
Accesari: 9.735
Download-uri: 1.254
Nota: 5.89 (2535 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Aciditatea
Publicitate:

Trimis de Morariu Armand
din 16 Decembrie 2009

Acest referat contine imagini, formule si un tabel.
*
Aciditatea este măsurată folosind scara pH-ului, cu numărul 7 fiind neutru. În consecință, o substanță cu valoarea pH-ului mai mică decât 7 este acidă, în timp ce una cu o valoare mai mare decât 7 este o bază. Trebuie menționat că scara pH-ului este logaritmică, adică o substanță cu pH-ul 6 este de zece ori mai acidă decât alta cu pH-ul 7.

În general, pH-ul de 5,6 a fost folosit ca punct de plecare în identificarea ploii acide, deși au fost multe dezbateri asupra acestei valori. Destul de interesant este că pH-ul de 5,6 este valoarea pH-ului dioxidului de carbon în echilibru cu apa distilată. Din acest motiv, ploaia acidă este definită ca orice ploaie care are nivelul acidității peste cel al ploii nepoluate.

În esență, orice precipitație care are valoarea pH-ului mai mică decât 5,6 este considerată ca fiind precipitație acidă.

Știați că:

• În timpul unor furtuni din New England s-a citit un pH de 2,4 la fel de acid ca și oțetul.
• În timpul unei furtuni acide de vară, ploaia căzută pe un automobil de culoare verde deschis a îndepărtat galbenul din culoarea verde, lăsând urme de picături de culoare albastră pe mașină.

II. CAUZELE PLOII ACIDE

Una dintre principalele cauze ale ploii acide este dioxidul de sulf. Sursele naturale care emit acest gaz sunt vulcanii, picăturile fine din apa mărilor și a oceanelor, descompunerea resturilor vegetale. În orice caz, arderea combustibililor fosili, precum cărbunele și petrolul este cauza a aproximativ jumătate dintre emisiile acestui gaz în lume.

Când dioxidul de sulf ajunge în atmosferă, oxidează la prima formă a ionului sulfură. Apoi devine acid sulfuric, în timp ce reacționează cu atomii de hidrogen din aer și cade înapoi pe pământ.

Oxidarea se produce în mare parte în nori și în special în aerul foarte poluat , unde alți componenți, precum amoniacul și ozonul ajută la catalizarea reacției, transformând mai mult dioxid de sulf în acid sulfuric. Oricum, nu tot dioxidul de sulf este transformat în acid sulfuric. De fapt, o cantitate substanțială poate pluti în atmosferă, mutându-se pe altă suprafață și întorcându-se pe pământ netransformat.

Acestea sunt ecuațiile stoechiometrice pentru formarea acidului sulfuric:
S(în cărbuni)+ O2 = SO2
2SO2 +O2 =2SO3
SO3 + H2O =H2SO4

Monoxidul de azot și dioxidul de azot sunt deasemenea componenți ai ploii acide. Sursele lor sunt centralele electrice și fumul scos de țevile de eșapament. La fel ca dioxidul de sulf, acești oxizi ai azotului se ridică în atmosferă și sunt oxidați în nori, pentru a forma acidul azotic. Aceste reacții sunt deasemenea catalizate în norii foarte poluați, unde fierul, manganul, amoniacul și peroxidul de oxigen sunt prezenți.

Graficul următor indică nivelul pH-ului precipitațiilor depuse în timp în niște provincii din Canada. Împreună cu acesta, sunt grafice ale emisiilor, în timp, în Canada, în comparație cu Statele Unite ale Americii.

Ca observație, chiar dacă nivelul emisiilor din Canada și Statele Unite ale Americii au fost reduse de-a lungul anilor, nivelul pH-ului măsurat ( pentru Canada – în Nova Scoția și în Newfoundland ) nu reflectă rezultate similare.

III. TRANSFORMAREA NOx ȘI SO2 ÎN ACIZI

Aciditatea precipitațiilor acide depinde nu numai de nivelul emisiilor, ci și de amestecurile de chimicale cu care interacționează SO2 și NOx în atmosferă. Formarea acidului sulfuric și azotic este un proces complex, constând în câteva reacții chimice. Este important să considerăm ambele faze: soluție și gaz în procesul de conversiune.
SO2 :

Faza de gaz
Sunt câteva posibile reacții care pot contribui la oxidarea dioxidului de sulf din atmosferă, fiecare cu un succes variat. O posibilitate este fotooxidarea dioxidului de sulf cu lumină ultravioletă. Lumina din această regiune a spectrului electromagnetic are potențialul de a excita moleculele și de a conduce la oxidarea ulterioară cu O2. Această reacție are o contribuție nesemnificativă la formarea acidului sulfuric. O a doua posibilitate este reacția dioxidului de sulf cu oxigenul din atmosferă, prin reacțiile următoare:
1) 2SO2+ O2=2SO3
2) SO3+H2O=H2SO4

A doua reacție se produce rapid, de aceea formarea trioxidului de sulf în atmosfera umedă conduce la formarea acidului sulfuric. Oricum, prima reacție este foarte înceată în absența unui catalizator, deși acesta nu are o contribuție semnificativă. Mai sunt și alte câteva potențiale reacții, dar care se dovedesc nesemnificative din diferite motive.

Deși fiecare dintre aceste reacții pot aduce o contribuție minoră la oxidarea dioxidului de sulf, există o singură reacție considerată semnificativă. Reacția se produce astfel:
HO+SO2(+M)=HOSO2(+M)

Această reacție se produce la o rată apreciabilă și se crede că este singura care contribuie la oxidarea O2 din atmosferă. Radicalul hidroxil este produs de fotodescompunerea ozonului și este considerat ca fiind foarte reactiv cu multe s...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Aciditatea
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate